MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet { Neutec Inhaler } Dozu

Mentis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Multicold dozu, Multicold dozaj, Multicold doz aşımı, Multicold uygulama, Multicold kullanım şekli, Multicold kullanımı, Multicold kullanım süresi, Multicold açmı tokmu, Multicold nedir, Multicold ne için kullanılır, Multicold nasıl kullanılır, Multicold faydaları, Multicold etkileri, Multicold günde kaç kez, Multicold sabah mı akşam mı, Multicold fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde yaşlılarda, yetişkinlerde ve 16 yaş üstü gençlerde günde 6 tableti geçmeyecek (maksimum günlük doz 1500 mg asetilsalisilik asit,1200 mg parasetamol ve 300 mg kafein) şekilde her 4 saatte I tablet önerilmektedir.

Alkol alan kişilerde hepatotoksisite riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2 gramı aşmaması gerekir.

Uygulama süresi:

MULTİCOLD, doktora danışılmadan, ağrılı durumlarda 10 günden fazla süreyle, ateşli durumlarda ise 3 günden fazla süreyle kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

MULTİCOLD, ağızdan kullanım içindir.

MULTİCOLD, bir bardak suda (150 mL) eritilerek bekletilmeden içilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer fonksiyon yetmezliğinde dikkatli kullanılmalıdır. Ağır böbrek/karaciğer yetmezliğinde kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Özellikle endike değilse (örn., Kawasaki hastalığı) 16 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yetişkinler için önerilen doz kullanılmaktadır.

Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar

Parasetamol:

Parasetamolün yetişkinlerde 10 gram üzerinde kullanılması halinde toksisite gelişme olasılığı vardır. Dahası, aşırı dozun zararı sirotik olmayan alkolik karaciğer hastalığı olanlarda dahabüyüktür. Çocuklarda aşırı dozu takiben gelişen karaciğer hasarı göreceli olarak daha seyrektir.Karaciğer hücre hasarı ile birlikte parasetamol aşırı dozajında normal erişkinlerde 2 saat civarındaolan parasetamol yanlanma ömrü genellikle 4 saate veya daha uzun sürelere uzar. 14C-aminopirinden sonra 14CC>2 atılanında azalma bildirilmiştir. Bu plazma parasetamolkonsantrasyonu veya yanlanma ömrü veya konvansiyonel karaciğer fonskiyon testi ölçümlerinenazaran parasetamol aşırı dozajı İle karaciğer hücre hasarı arasındaki İlişkiyi daha iyi gösterir.

Parasetamole bağlı fulminant karaciğer yetmezliğini takiben gelişen akut tübüler nekrozdan dolayı böbrek yetmezliği oluşabilir. Bununla beraber, bunun insidansı başka nedenlerden dolayı fulminantkaraciğer yetmezliği olan hastalarla karşılaştırıldığında bu grup hastalarda daha sık değildir. Seyrekolarak, ilaç aldıktan 2-10 gün sonra, sadece minimal karaciğer toksisitesine karşın renal tübülernekroz oluşabilir. Aşırı dozda parasetamol almış bir hastada kronik alkol aliminin akut pankreatitgelişmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Akut aşırı doza İlaveten, parasetamolün günlük aşırımiktarlarda ahırımdan sonra karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkiler bildirilmiştir.

Semptom ve belirtiler: Solgunluk, anoreksi, bulantı ve kusma parasetamol doz aşımının sık görülen erken semptomlarıdır. Hepatik nekroz parasetamol doz aşımının, dozla ilişkili komplikasyonudur.Hepat’ık enzimler yükselebilir ve protrombin zamanı 12 ila 48 saat içinde uzar, fakat kliniksemptomlar ilacın alimini takiben 1 ila 6 gün içinde belirgin olmayabilir.

Asetilsalisilik asit

Hafif akut asetilsalisilik asit toksisitesi semptomları şunlardır; uzun ve derin soluma, kulak çınlaması, bulantı, kusma, görme ve işitme bozuklukları, baş dönmesi ve konfiizyonal durumlar.Ağır zehirlenme durumlarında ise, delirium, tremor, konvülsİyonlar, dispne, terleme, kanamalar,dehidratasyon, plazmanın asit-baz dengesinde ve elektrolit bileşiminde bozukluklar, hipertermi vekoma görülebilir.

Kafein

Toksisite semptomları, eğer doz kısa bir süre içerisinde alınırsa, 1 g (15 mg/kg) ve üzerindeki kafein dozlarında ortaya çıkabilir.

Akut kafein zehirlenmesinin en erken semptomları, genellikle titreme ve aşırı hareketliliktir Bunları bulantı, kusma, taşikardi ve konfıizyon izler. Ciddi intoksikasyonlar, sayıklama, nöbetler,supraventriküler ve ventriküler taşiaritmiler, hipokaleml ve hiperglisemi oluşur.

Tedavi

Parasetamol:

Hastayı gecikmiş hepatoksisiteye karşı korumak için parasetamol aşırı dozajı hemen tedavi edilmelidir. Bunun için, absorbsiyonu azaltmayı (gastrik Iavaj veya aktif kömür) takiben intravenöz

N-asetilsisteİn veya oral metionin vermek gerekir. Eğer hasta kusuyorsa veya aktif kömür İle konjugasyon yapılmışsa metionin kullanılmamalıdır. Doruk plazma parasetamol konsantrasyonlarıaşırı dozu takiben 4 saate kadar gecikebilir. Bu nedenle, hepatoksisite riskini belirlemek İçinplazma parasetamol düzeyleri ilaç alımından en az 4 saat sonrasına kadar ölçülmelidir. Ek tedavi(ilave oral metinoin veya intravenöz N-asetilsistein) kan parasetamol içeriği ve İlaç alımından berigeçen süre ışığı altında değerlendirilmelidir. Hepatik enzim indükleyici ilaçlar alan hastalarda,uzun süredir alkol bağımlısı olanlarda veya kronik olarak beslenme eksikliği olanlarda N-asetilsistein ile tedavi eşiğinin %30-50 düşürülmesi önerilir, çünkü bu hastalar parasetamolüntoksik etkilerine karşı daha duyarlı olabilirler. Parasetamol doz aşımını takiben gelişebilecekfulminant karaciğer yetmezliği tedavisi uzmanlık gerektirir.

Asetilsalİsilik asit:

Tedaviye aktif kömür, gastrik lavaj gibi genel önlemlerle başlanmalıdır. Zorlu diürez yöntemi kullanılmamalıdır, çünkü salisilat atılımını hızlandırmaz ve pulmoner ödeme neden olabilir.Sodyum bikarbonat ve potasyum klorür çözeltileri İnfüze edilebilir.

Asetilsalİsilik asidin plazma konsantrasyonları diyalizle azaltılabilir.

Kafein:

MSS semptomları ve konvülsiyonlar benzodiazepinler ile tedavi edilebilir; supraventriküler taşikardi intravenöz yoldan uygulanan propranolol gibi beta-blokerler kullanılarak kontrol altınaalınabilir.