PIRAZINID 500 mg 50 tablet Yan Etkileri
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Pirazinid yan etkileri, Pirazinid etkileri, Pirazinid zararları, Pirazinid belirtileri, Pirazinid uyarılar, Pirazinid önlemler, Pirazinid kilo aldırırmı, Pirazinid zayıflatırmı, Pirazinid zehirlenmesi, Pirazinid cinsellik, Pirazinid sorunlar, Pirazinid uykusuzluk, Pirazinid bağımlılık, Pirazinid bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi PIRAZINID’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Tüberküloz tedavisinde çoğu zaman, PİRAZİNİD ile oluşan yan etkiler ile eş zamanlı kullanılan diğer ilaçlara bağlı oluşan yan etkileri ayırmak güçtür. Bu nedenle, sağlık durumunuzda herhangi bir değişiklik olduğunda bunu hekiminize bildirmeniz önemlidir.
PİRAZİNİD kullanımına bağlı oluşan en önemli yan etki karaciğer hasarı olup, kandaki karaciğer enzimleriniz klinik bir belirti görülmeksizin veya kaşıntı ve ciltte sarılıktan, bazı vakalarda ölümcül karaciğer yetmezliğine kadar uzanabilen klinik belirtiler oluşturarak, yükselebilir.
PİRAZİNİD tedavisi boyunca gözlenmesi muhtemel yan etkiler, aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: tedavi edilen her 10 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın: tedavi edilen her 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: yan etkinin görülme sıklığı bilinmiyorsa.
Çok yaygın:karaciğer enzimlerinde yükselme kandaki ürik asit düzeylerinde artma kızarma
eklem ağrısı (eklemde iltihaplanma olmaksızın)
Yaygın:bulantı, kusma
Yaygın olmayan:sarılık (ciltte ve gözün beyaz kısmında sararma)
Seyrek:karaciğer yetmezliği
kaşıntı, ışığa (güneşe) duyarlılık, ürtiker
Çok seyrek:pellegra (ishal, ciltte iltihaplanma ve bunama gibi beyin işlevlerinde bozulma ile kendini gösteren, bir vitamin olan niasin eksikliğine bağlı gelişen hastalık), ağır porfiri (kırmızı kan hücresi renginin sentezlenmesinde görevli belirli bir enzimin eksikliği durumudur)
Bilinmiyor:baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, uyuma güçlüğü karın krampları, iştah azalması, diyare
böbreklerde iltihaplanma (interstisyel nefrit), idrar zorluğu (dizüri)
genel ağrı, ateş, kilo kaybı, alerjik reaksiyonlar
halsizlik
kaşıntı
kansızlık ve nötropeni (kandaki parçalı hücre sayısında azalma). Eğer kırmızı kan hücrelerinizin sayısı azalırsa yorgunluk veya nefessizlik gibi belirtiler ve kandaki parçalı hücre sayınız azalırsa enfeksiyon gelişimine yatkınlık görülür.
Trombosit (pıhtılaşmayı sağlayan kan hücresi) sayısında azalma. Pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinizin sayısı azalırsa vücudunuzda kolaylıkla morarmalar oluşur.
Sideroblastik anemi (emilen demirin kullanılamamasımn neden olduğu özel bir anemi şekli) Gut artriti (eklem iltihabı) kas ağrısı yüksek tansiyon
Bu yan etkilerin şiddeti artarsa doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Hepatik Etkiler : Pirazinamidin en sık görülen yan etkisi hepatotoksisitedir. Serum transaminazlarında geçici yükselmeler, sarılık, hepatit ve ateş, iştahsızlık, kırıklık, karaciğer hassasiyeti, hepatosplenomegali belirtileri olan bir sendromun görülebileceği bildirilmiştir. Nadiren karaciğerin akut sarı atrofisi oluşabilir. Hepatotoksisitenin doza bağımlı olduğu düşünülmektedir ve tedavinin herhangi bir döneminde oluşabilir. Diğer : Bulantı, kusma, diyare, ateş, porfiri, dizüri, gut, trombositopeni, sideroblastik anemi, artralji, myalji, rash, ürtiker, kaşıntı, fotosensivite.