REBETOL 200 mg 70 kapsül {Schering-plough} Zararları

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rebetol zararları, Rebetol önlemler, Rebetol riskler, Rebetol uyarılar, Rebetol yan etkisi, Rebetol istenmeyen etkiler, Rebetol cinsel, Rebetol etkileri, Rebetol tedavi dozu, Rebetol aç mı tok mu, Rebetol hamilelik, Rebetol emzirme, Rebetol alkol, Rebetol kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Erişkin hastalar :

REBETOL Kapsül’ün güvenilirliği daha önce interferon almamış (interferon-naiv hastalar) hastaların incelendiği üç klinik çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda incelenmiştir: İki çalışmada REBETOL+interferon alfa-2b kombinasyonu, bir çalışmada REBETOL+peginterferon alfa-2b kombinasyonu incelenmiştir.

Interferon tedavisinden sonra nüks etmiş ve interferon alfa-2b ile ribavirin tedavisi alan hastalar ya da daha kısa süre tedavi almış hastalar aşağıda tanımlanana göre daha gelişmiş bir güvenilirlik profiline sahiptirler.

Tablo 4’te interferon-naiv hastalara bir yıl boyunca uygulanan tedavi rejimleri ve hasta sayıları verilmektedir. Bu hastalarda bildirilen istenmeyen etkiler Tablo 5’te verilmiştir.

Tablo 4 Doz rejimleri ve hasta sayısı

Tedavi

Uygulanan Rejim

Bir yıl boyunca tedavi edilen hasta sayısı

REBETOL+ Peginterferon alfa-2b

REBETOL (> 10,6 mg /kg / gün)+peginterferon alfa-2b (1,5 mikrogram/kg/hafta )

188

REBETOL+ interferon alfa-2b

REBETOL (1.000/1.200 mg/gün)+interferon alfa-2b (haftada 3 kez 3 Milyon İnternasyonel Ünite)

505

Tablo 5 Rebetol Kapsül ile birlikte pegile interferon alfa-2b ya da interferon alfa-2b enjeksiyonu almakta olan erişkin hastalarda bildirilen istenmeyen etkiler (%1 - >%10 insidans)

Çok yaygın (> 1/10) - Yaygın (>1/100 ve <1/10) (CIOMS III )

Vücut sistemi

> %10

%5 - <%10

%1 - <%5

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Viral enfeksiyon, farenjit

Rinit

Bronşit, herpes simpleks, fungal enfeksiyon, otitis media, idrar yolu enfeksiyonu, sinüzit

Benign, malign ya da spesifiye edilmemiş neoplazmalar (kistler ve polipler dahil)

Spesifıye edilmemiş neoplazma

Kan ve lenfatik sistem

bozuklukları

Anemi, nötropeni

Lenfopeni, lenfadenopati, trombositopeni

Endokrin

bozukluklar

Hipotiroidizm

Hipertiroidizm

Metabolizma ve

beslenme

bozuklukları

iştahsızlık

Hiperglisemi, hiperürisemi, hipokalsemi, dehidrasyon, iştah artışı

Psikiyatrik

bozukluklar

Depresyon, uykusuzluk, emosyonel labilite, anksiyete

Ajitasyon, sinirlilik

Agresif davranış, apati, anormal rüyalar, psikoz, uyku bozukluğu, intihar düşünceleri, libido azalması, konfüzyon, anormal ağlamalar

Sinir sistemi bozuklukları

Ağız kuruluğu, baş ağrısı, baş dönmesi,

Parestezi, tat duyusunda sapmalar

Yüzde kızarma, hiperestezi, uyku hali, hipoestezi, tremor,

konsantrasyon

bozukluğu

migren, hipertoni, ataksi, disfoni, senkop, tat kaybı

Göz

bozuklukları

Bulanık görme

Konjonktivit, anormal görme, göz ağrısı, gözyaşı bezi bozukluğu

Kulak ve

labirent

bozuklukları

Vertigo, işitme bozukluğu/kaybı, tinnitus, kulak ağrısı

Kardiyak

bozukluklar

Taşikardi

Çarpıntı

Vasküler

bozukluklar

Hipotansiyon, hipertansiyon

Respiratuar, torasik ve mediyastinal bozukluklar

Öksürük, dispne

Prodüktif olmayan öksürük

Nazal konjesyon, respiratuar bozukluk, rinore, burun kanaması

Gastrointestinal

bozukluklar

Bulantı, diyare, karın ağrısı, kusma

Konstipasyon, dispepsi, karın sağ üst kadranında ağrı

Flatulans, dişeti kanaması, glossit, yumuşak dışkı, stomatit, ülseratif stomatit, gingivit, kolit

Hepatobiliyer

bozukluklar

Hepatomegali, sarılık

Deri ve derialtı

dokusu

bozuklukları

Alopesi, pruritus, deri kuruluğu, döküntü

Terleme artışı

Ekzema, anormal saç dokusu, fotosensitivite reaksiyonu, eritem, eritematöz döküntü, makülopapüler döküntü, akne, dermatit, psöriyazis, psöriyaziste ağırlaşma, deri bozukluğu, bere

Kas iskelet ve bağ dokusu bozuklukları

Miyalji, artralji, kas iskelet ağrısı

Artrit

Renal ve üriner bozukluklar

Sık idrara çıkma, poliüri

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Kadın hastalar: Menoraji, menstrüel bozukluk

Kadın hastalar: Amenore, dismenore, meme ağrısı, overlerde bozukluk, vajinal bozukluk. Erkek hastalar: İmpotens, prostatit

Genel

bozukluklar ve uygulama yeri bozuklukları

Enjeksiyon yerinde enflamasyon, enjeksiyon yerinde reaksiyon, bitkinlik, ateş, titreme, üşüme, grip benzeri semptomlar, asteni, irritabilite

Göğüs ağrısı

Enjeksiyon yerinde ağrı, periferik ödem, kırıklık, susama

İncelemeler

Kilo kaybı

Kardiyak üfürüm, idrarda

anormallikler

REBETOL ve peginterferon alfa-2b ile tedavi edilen hastaların %30’unda ve REBETOL ve interferon alfa-2b ile tedavi edilen hastaların %37’sinde hemoglobin konsantrasyonlarında düşme gözlenmiştir (>4g/dl). REBETOL’ün hem peginterferon alfa-2b (yalnızca erişkinler) hem de interferon alfa-2b ile kombinasyonunda erişkin hastaların %14’ünde ve çocuklar ve adolesanların % 7’sinde hemoglobin düzeyleri 10g/dl’nin altına düşmüştür.

Anemi, nötropeni ve trombositopeni olaylarının çoğu hafiftir (Dünya Sağlık Örgütü, Evre 1 ve 2). REBETOL ve peginterferon alfa-2b kombinasyonu ile tedavi edilen bazı hastalarda daha ciddi nötropeni gözlenmiştir (Dünya Sağlık Örgütü, Evre 3 : 186 hastanın 39’u [%21]; ve Evre 4 : 186 hastanın 13’ü [%7]). Bu tedavi grubunun %

7’sinde ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Evre 3 lökopeni bildirilmiştir.

REBETOL’ün peginterferon alfa-2b veya interferon alfa-2b ile kombine kullanıldığı bir klinik çalışmada bildirilen hayatı tehdit edici psikiyatrik olaylar, intihar düşüncesi (% 1) ve intihar girişimidir (% 0.4). REBETOL’ün pazarlanmasından sonra, psikoz ve halüsinasyon seyrek olarak bildirilmiştir.

REBETOL’ün peginterferon alfa-2b veya interferon alfa-2b ile kombine kullanıldığı klinik çalışmalarda, bazı hastalarda hemolize bağlı olarak ürik asit ve indirekt bilirubin seviyelerinde yükselme gözlenmiş, fakat değerler tedavinin bitiminden 4 hafta sonra normale dönmüştür. Ürik asit seviyeleri yükselmiş bu hastalardan bazılarında klinik gut gelişmiş fakat tedavinin modifiye edilmesine ya da hastanın klinik çalışmadan çıkarılmasına gerek olmamıştır.

REBETOL’ün peginterferon alfa-2b veya interferon alfa-2b ile kombinasyonunun pazarlanmasından sonra aşağıdaki olaylar çok seyrek olarak bildirilmiştir: (<1/10,000):

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Aplastik anemi

Sinir sistemi bozuklukları

Konvülsiyon

Gastrointestinal bozukluklar

Pankreatit

Deri ve Subkutan doku bozuklukları

Eritema multiforme, Stevens Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz HCV ve HIV ile koenfekte hastalar

HCV ve HIV ile koenfekte olan ve PegIntron + rebetol kombinasyonu kullanan hastalardaki istenmeyen etkiler (ve mono-enfekte hastalarda bildirilmemiş olan) ve daha

büyük çalışmalardaki insidansı >%5 olan etkiler: oral kandidiasis (%14), edinsel lipodistrofi (%13), CD4 lenfositlerinde azalma (%8 ), iştah azalması (%8 ), gamma- glutamiltransferaz artışı (%5 ), kan amilaz düzeylerinin yükselmesi (%6 ), kan laktik asit düzeylerinin yükselmesi (%5 ), sitolitik hepatit (%6 ), lipaz artışı (%6) ve ekstremite ağrıları (%6).

Mitokondriyal toksisite:

NRTI rejimiyle birlikte mevcut HCV enfeksiyonunun tedavisi amacıyla rebetol kullanan, HIV-pozitif hastalarda mitokondriyal toksisite ve laktik asidoz bildirilmiştir (bkz Uyarılar Önlemler).

HCV ve HIV ile koenfekte olan hastalarda laboratuvar değerleri:

HCV ve HIV ile koenfekte olan hastalarda nötropeni, trombositopeni ve anemi daha sık görülmüştür ama bu toksisitelerin çok büyük bölümü, doz değişikliği yapılarak düzeltilebilmiş ve tedavinin erkenden bırakılmasına nadiren yol açmıştır (bkz Uyarılar Önlemler). PegIntron + Rebetol kombinasyonu kullanan hastalarda hematolojik anormallikler, interferon alfa-2b + rebetol kullanan hastalardakinden daha sık bildirilmiştir. Çalışma 1’de (bkz Farmakodinamik Özellikler), mutlak nötrofil sayısının milimetreküpte 500’in altına, trombosit sayısının yine milimetreküpte 50,000’in altına inmesi şeklindeki hematolojik toksisitenin her ikisi de, PegIntron + rebetol kombinasyonuyla tedavi edilen hastaların %4’ünde (8/194) görülmüştür. Anemi (hemoglobin düzeylerinin <9.4 g/dl olması), PegIntron + Rebetol kombinasyonu kullanan hastaların %12’sinde (23/194) bildirilmiştir.

CD4 lenfositlerinde azalma:

PegIntron + rebetol kombinasyonuyla gerçekleştirilen tedaviye ilk 4 hafta içerisinde, mutlak CD4+ hücre sayısının azalması eşlik etmiş, ancak CD4+ hücresi yüzdesinde azalma görülmemiştir. CD4+ hücre sayısındaki azalma, doz azaltıldığında ya da tedavi durdurulduğunda düzelmiştir. PegIntron’un rebetolle birlikte kombinasyon şeklinde kullanılması, tedavi veya izleme dönemlerinde, HIV viremisinin kontrol altında bulunmasını üzerinde, gözlemlenebilen olumsuz bir etki yaratmamıştır. HCV ve HIV ile koenfekte olan hastalardan CD4+ hücre sayısı <200/^l’ye inenler hakkındaki güvenilirlik verileri sınırlıdır (N = 25) (bkz Uyarılar Önlemler).

Her ürün için spesifik toksisitelerin ve PegIntron/Rebetol tedavisiyle örtüşen potansiyel toksisitelerin fark edilmesi ve tedavisi için, HCV tedavisiyle birlikte kullanılacak olan antiretroviral tedavilerin kısa ürün bilgilerine bakınız.

Çocuklar ve adolesanlar

Yaşları 3 ile 16 yaş arasında olan 118 çocuk veya adolesanın % 6’sı advers olaylar nedeniyle tedaviyi kesmiştir. Genel olarak, çalışma yapılan sınırlı pediyatrik popülasyondaki advers olay profili, erişkinlerde gözlenene benzer olmakla birlikte, boy (büyüme hızındaki ortalama % 9’luk persantil azalması) ve vücut ağırlığı (ortalama %

13’lük persantil azalması) persantillerinde azalma olarak gözlemlenen büyümenin inhibisyonuyla ilgili pediyatrik spesifik bir kaygı vardır (Bkz. Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Tedbirleri). Ayrıca, tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 6 aylık takip döneminde erişkin hastalara kıyasla intihar düşüncesi veya girişimleri daha sık bildirilmiştir (% 1’e karşılık % 2.4). Erişkin hastalarda olduğu gibi, çocuklarda ve adolesanlarda başka psikiyatrik advers olaylar da (örn., depresyon, emosyonel labilite ve somnolans) meydana gelmiştir (Bkz. Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Tedbirleri).
İlaveten, enjeksiyon yeri reaksiyonları, ateş, iştahsızlık, kusma ve emosyonel labilite çocuklarda ve adolesanlarda erişkin hastalara göre daha sık görülmüştür. En sık olarak anemi ve nötropeni nedeniyle hastaların % 30’unda doz modifikasyonları gerekli olmuştur.

Tablo 6’da, pediyatrik klinik çalışmalarda bildirilen, daha önce erişkinlerde >% 1 sıklıkla bildirilmeyen istenmeyen etkiler sıralanmaktadır. Pediyatrik çalışmalarda >%

10 sıklıkla bildirilen tüm etkiler daha önce erişkinlerde (Tablo 5) bildirilmiştir ve pediyatrik tabloda tekrarlanmamışlardır.

Tablo 6 Pediyatrik klinik araştırmalarda istenmeyen etkiler

(Rebetol + interferon alfa-2b enjeksiyonu ile tedavi edilen hastaların >%1) Çok yaygın (> 1/10) - Yaygın (> 1/100 ve <1/10)

Vücut sistemi

> %10

%5 - <%10

%1 - <%5

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Viral enfeksiyon, farenjit

Diş apsesi, bakteriyel enfeksiyon, fungal enfeksiyon, herpes simpleks, otitis media, pulmoner enfeksiyon, gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonu, vajinit

Benign, malign ya da spesifiye edilmemiş neoplazmalar (kistler ve polipler dahil)

Spesifiye edilmemiş neoplazma

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Anemi, nötropeni

Trombositopeni,

lenfadenopati

Endokrin bozukluklar

Hipotiroidizm

Hipertiroidizm, virilizm

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

İştahsızlık

Hipertrigliseridemi, hiperürisemi, iştah artışı

Psikiyatrik bozukluklar

Depresyon, emosyonel labilite, uykusuzluk

Ajitasyon

Agresif reaksiyon, anksiyete, apati, davranış bozukluğu, anormal rüyalar, sinirlilik, uyku bozukluğu, uyur gezerlik, intihar düşünceleri, konfüzyon

Sinir sistemi bozuklukları

Baş ağrısı, baş dönmesi

Tremor, somnolans

Hiperkinezi, disfoni, parestezi, hiperestezi, hipoestezi, konsantrasyon bozukluğu

Göz bozuklukları

Konjonktivit, göz ağrısı, anormal görme, gözyaşı bezi bozukluğu

Vasküler bozukluklar

Deride solukluk

Raynaud hastalığı, yüzde kızarma

Respiratuvar, torasik ve mediyastinal bozukluklar

Burun kanaması

Öksürük, dispne, nazal konjesyon, nazal irritasyon, rinore, hapşırık, taşipne

Gastrointestinal

bozukluklar

Karın ağrısı, diyare, bulantı, kusma

Konstipasyon, dispepsi, gastroözofageal reflü, gastrointestinal bozukluk, glossit, yumuşak dışkı, ağızda ülserasyon, rektal bozukluk, stomatit, ülseratif stomatit, diş ağrısı, diş bozukluğu, karın sağ üst kadranında ağrı

Hepatobiliyer bozukluklar

Karaciğer

fonksiyonlarında

anormallik

Deri ve derialtı dokusu bozuklukları

Alopesi, döküntü

Pruritus

Akne, ekzema, tırnak bozukluğu, deri kuruluğu, fotosensitivite reaksiyonu,

makülopapüler döküntü, deride renk değişikliği, deri bozukluğu, eritem, terleme artışı, bere

Kas iskelet ve bağ dokusu bozuklukları

Artralji, kas iskelet ağrısı, miyalji

Renal ve üriner bozukluklar

Enürezis, idrar yapmada bozukluk, idrar kaçırma

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Kız hastalar: Amenore, menoraji, menstrüel bozukluk, vajinal bozukluk

Erkek hastalar: Testiste ağrı

Genel bozukluklar ve uygulama yeri

Enjeksiyon yerinde reaksiyon, enjeksiyon

Enjeksiyon yerinde ağrı

Asteni, ödem, göğüs ağrısı

bozuklukları

yerinde enflamasyon, bitkinlik, ateş, titreme, üşüme, grip benzeri semptomlar, kırıklık, irritabilite

İncelemeler

Büyüme hızında gerileme (yaşa göre boy ve/veya kilo azlığı)

Yaralanma, zehirlenme ve

prosedürel

komplikasyonlar

Deride laserasyon