RIFOCIN 125 mg/1.5 ml 1 ampül Yan Etkileri
Sanofi Aventis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Rifocin yan etkileri, Rifocin etkileri, Rifocin zararları, Rifocin belirtileri, Rifocin uyarılar, Rifocin önlemler, Rifocin kilo aldırırmı, Rifocin zayıflatırmı, Rifocin zehirlenmesi, Rifocin cinsellik, Rifocin sorunlar, Rifocin uykusuzluk, Rifocin bağımlılık, Rifocin bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi RIFOCIN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa RIFOCIN’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
o Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Döküntü, yutkunma ve nefes alma problemleri, hırıltılı ses, dudak, yüz, boğaz veya dilde şişme
o Ateşiniz varsa ve derinin ve gözlerinizin beyaz bölümlerinin sararması, yorgun, hasta hissetme, iştah kaybı (anoreksi), bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıktıysa bunlar karaciğerproblemlerinin erken belirtileri olabilir.
o Derinizin bazı kısımlarında kabarcık oluşumu, döküntü, kanama, yara oluşumu, sıvı dolu kabarcık oluşumu varsa. Bu durum dudak, göz, ağız, burun, genital bölgeler, el veyaayaklarınızda oluşabilir. Ciddi deri problemlerinin belirtileri olabilir.
o Normalden daha hızlı morarma, ezilme oluşuyorsa veya ağrılı, koyu kırmızı döküntü oluşumu varsa (purpura). Bu durum ciddi kan problemlerinin belirtisi olabilir,o Titreme, yorgunluk, solgunluk, sık nefes alıp verme, hızlı kalp atışı veya koyu renkli idrar.Bu belirtiler anemi belirtisi olabilir.
o Aniden başlayan şiddetli baş ağrısı. Beyin kanamasının belirtisi olabilir.
o İdrarınızda kan varsa ya da idrar miktarınızda artış ya da azalma varsa. Özellikle ayaklarınız, ayak bileğiniz ve bacaklarınızda ödem gelişiyorsa. Bu belirtiler ciddi böbrekproblemlerinin belirtisi olabilir,o Sık nefes alıp verme, nefes darlığı
o Kafanız karışmış, uykulu iseniz, soğuk ve nemli bir cildiniz varsa, nefes almada güçlük çekiyorsanız, kalp atışınızda hızlanma varsa veya deriniz normale göre daha solgun ise. Bubelirtiler şok belirtileri olabilir.
o Normalden daha çabuk hastalanıyorsanız, ateşiniz, acılı boğaz ağrınız varsa veya ağzınızda yaralar oluşuyorsa, bu durum beyaz kan hücrelerinizin sayısında düşüklüğü gösteriyorolabilir.
o Burun, kulak, diş eti, boğaz, deri ve mide kanaması geçirirseniz. Bunların belirtisi; yorgunluk ve karında şişlik, derinizde mor halkalar ve dışkınızın siyah veya katran rengindeolması da dahildir.
Bunlann hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin RIFOCİN’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin, RİFOCİN'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:- Anormal düşünceler, farklı şeyleri görme ile birlikte mental problemler (halüsinasyon)
- Durdurulamayan şiddetli sulu ishal ve kendinizi zayıf hissetme, ateş. Bu durumPsödomembranöz kolit belirtileri olabilir.
- Grip benzeri belirtiler: titreme, ateş, halsizlik ve kemik ağrıları
- Yüz, karın, kol veya bacaklarda su toplanması (ödem)
- Kas zayıflığı ve ağrısı veya kas refleks kaybı
- Halsizlik, bitkinlik ve hızlı oturup kalktığınız zaman bayılma (düşük kan basıncındandolayı)
- El ve ayak parmaklarında ve ayak bileğinde şişlik
- Konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, gerginlik ve depresyon durumu
- Çok yorgun, zayıf hissetme veya uyuma da güçlük
- Kısa süreli hafıza kaybı, anksiyete, tepkisizlik veya geç tepki verme
- Kas veya diğer dokularda kayıp
- Kilo kaybı, gece terlemesi ve ateş. Bu belirtiler eozinofili olarak adlandırılan bir kandurumunun belirtileri olabilir.
- Hasta olma ya da kendini hasta hissetme hali
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:Aşağıdaki yan etkiler eğer şiddetli ise veya bi kaç günden uzun sürer ise doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz:
- Derinizde kızarıklık veya kaşıntı
- İshal veya mide rahatsızlıkları
- İştah kaybı (anoreksi)
- Baş ağrısı
- Adet düzensizliği (uzun süreli kullanan tedavi uygulanan kadınlarda)- Saç kaybı
Diğer yan etkiler:
- idrarınız, ter, tükürük, balgam veya gözyaşınızın kırmızımsı veya turuncu olduğunu fark ederseniz. Bu durum yaygın olarak görülür. Yumuşak kontakt lensinizde kalıcı olarak boyamayapabilir. RİFOCİN kullanmayı bıraktıktan sonra bir süre daha gözyaşmızdaki kırmızı renkdevam edebilir.
Bunlar RİFOCİN’in hafif yan etkileridir.
Yan etkilerin raporlanması
Rifocin önerilen dozlarda iyi tolere edilir. Alerjik reaksiyonlar (ciltte kızarıklık, ürtiker, kaşıntı, eozinofili) gastrointestinal rahatsızlıklar (bulantı, diyare gibi) ve karaciğer fonksiyonlarında geçici anormallikler (serum bilirubin ve transaminaz düzeylerinde artış) çok nadir vakalarda gözlenmiştir. Bazen enjeksiyon yerinde ağrı veya infiltrasyon meydana gelebilir.