SANPRID 3 mg 30 tablet Uyarılar

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sanprid uyarılar, Sanprid zararları, Sanprid önlemler, Sanprid riskler, Sanprid yan etkisi, Sanprid alerji, Sanprid alkol, Sanprid hamileler, Sanprid emzirme, Sanprid araç kullanımı, Sanprid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

SANPRİD, yemeklerden kısa bir zaman önce veya yemeklerle birlikte alınmalıdır.

Tedavinin ilk haftalarında hipoglisemi riski artabilir ve bu durum özellikle yakın takip yapılmasını gerektirebilir.

Hipoglisemiyi destekleyen faktörler:

- hastanın iletişim isteksizliği ya da (yaşlı hastalarda daha sık olarak) yetersizliği,

- beslenme yetersizliği, düzensiz öğün aralıkları veya öğün atlama,

- fiziksel egzersiz ile karbonhidrat alımı arasında dengesizlik,

- diyette değişiklikler,

- alkol tüketimi, özellikle öğün atlama ile bir arada olan,

- böbrek fonksiyon bozukluğu,

- ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu,

- SANPRİD doz aşımı,

- karbonhidrat metabolizmasını etkileyen kompanse edilmemiş belirli endokrin sistembozuklukları veya hipoglisemi karşı düzenlemesi (tiroid fonksiyonlarının belirli bazıbozukluklarında ve ön hipofiz veya kortikoadrenal yetmezliği örneğindeki gibi),

- belirli diğer bazı ilaçlarla birlikte uygulama (bkz. bölum 4.5)

- herhangi bir endikasyon olmadığında SANPRİD ile tedavi

SANPRİD ile tedavi sırasında, kan ve idrar glukoz düzeylerinin düzenli takibi yapılmalıdır. Bunlara ek olarak, glikozile hemoglobin oranının saptanması da önerilir.

SANPRİD ile tedavi sırasında, düzenli hepatik ve hematolojik takip (özellikle de lökosit ve trombosit takibi) yapılması gerekir.

Eğer hipoglisemi için bu gibi risk faktörleri mevcut ise, SANPRİD’in dozajının ayarlanması veya tedavinin bütünüyle değiştirilmesi gerekebilir. Bu durum tedavi sırasında başkahastalığın ortaya çıkması veya hastanın yaşam tarzının değişmesi durumunda da geçerlidir.Hipoglisemi semptomları vücudun adrenerjik karşı düzenlemesine bağlı regülasyonu yansıtırve hipogliseminin kademeli olarak meydana geldiği durumlarda hafif olabilir ya da hiç ortayaçıkmayabilir. Yaşlılarda otonom nöropati varsa ya da hasta birlikte beta-blokörler,klonidin, rezerpin, guanetidin veya diğer sempatolitik ilaçları kullanıyorsa, hipoglisemisemptomları hafif olabilir ya da hiç ortaya çıkmayabilir.

Hipoglisemi semptomları, derhal karbonhidrat (glukoz veya şeker) alımı ile hemen hemen her zaman istenen biçimde kontrol edilebilir.

Diğer sulfonilürelerden bilindiği üzere başlangıçta alınan başarılı önlemlere rağmen, hipoglisemi tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastanın yakın gözlem altında tutulmasıgerekir.

Şiddetli hipoglisemi acil tedaviyi, bir doktor tarafından takibi ve bazı durumlarda hastanede tedaviyi gerektirir.

İstisnai stres durumlarında (örneğin travma, cerrahi, ateşli enfeksiyonlar) kan glukozu regülasyonu bozulabilir ve iyi metabolik kontrolün sağlanması için geçici olarak insülinegeçiş gerekli olabilir.

G6FD-eksikliği olan hastaların sulfonilürelerle tedavi edilmesi hemolitik anemiye neden olabilir. Glimepirid sulfonilüre sınıfına dahil olduğundan, G6FD-eksikliği olan hastalardakullanılırken dikkatli olunması ve bu hastalarda sulfonilüre sınıfından olmayan alternatif birilacın kullanımının düşünülmesi gerekir.

SANPRİD’in içinde yardımcı madde olarak laktoz monohidrat bulunur. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği veya glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemiolan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol’den (23 mg) daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Özellikle tedavinin başlangıcında veya tedaviden değişiklik yapıldığında ya da SANPRİD’in düzenli olarak alınmadığı durumlarda, hipo- veya hiperglisemiye bağlıolarak zihin kıvraklığı ve tepki verme yetenekleri bozulabilir. Bu durum, araç ve makinekullanma yeteneğini etkileyebilir.

Hastalar, araç kullanırken hipoglisemi ortaya çıkmaması için gereken önlemleri almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu uyarı, hipogliseminin uyarıcı semptomları konusunda bilinçliolmayan veya çok sık hipoglisemi atağı geçiren hastalar için özellikle önemlidir. Bu durumda,araç ve makine kullanımının uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir.