SILANEM 500/500 mg IV inf. için toz içeren flakon Farmakolojik Özellikleri
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu : Sistemik kullanılan antibiyotikler, Karbapenemler ATC kodu : J01DH51
Etki mekanizması:
SİLANEM intravenöz uygulama için kullanılan geniş spektrumlu bir beta-laktam antibiyotiktir. SİLANEM, imipenem ve silastatin karışımı ile tampon olarak sodyum bikarbonatın kullanıldığı steril bir formülden oluşur.
İmipenem; tienamisinler denilen yeni bir beta-laktam antibiyotik sınıfının ilk üyesidir. İmipenem bakteriyel hücre duvarı sentezinin güçlü bir inhibitörüdür. Diğer antibiyotiklerden daha güçlü bakteriyel etkiye sahiptir. Ayrıca bakteriyel beta-laktamazlar ile degredasyona karşı dirençlidir. Bundan dolayı diğer beta laktam antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmaların büyük bir yüzdesine karşı etkilidir. Ancak böbrekler tarafından bir kimyasal reaksiyon ile inaktif hale getirilir.
Silastatin sodyum; imipenemin böbrekte metabolize edilmesini, inaktif hale gelmesini önleyen ve buna bağlı olarak kandaki ve üriner sistemdeki aktif imipenem konsantrasyonunu arttırarak enfeksiyona sebep olan bakterilerin yok edilmesini sağlayan, spesifik bir enzim inhibitörüdür. Bu nedenle SİLANEM genellikle silastatin ile kombine olarak kullanılır. Silastatin kendi bakteriyel aktivitesini göstermez ve imipenemin antibakteriyel aktivitesine etki etmez.
Mikrobiyolojisi:
İmipenemin bakterisit aktivitesi hücre duvarı sentezinin inhibisyonundan kaynaklanır.
SİLANEM, farklı antibakteriyel spektrumlara sahiptir. SİLANEM gram-negatif türlere karşı yeni sefalosporinler ve penisilinler gibi spektrum gösterir. Gram-pozitif türlere karşı ise yüksek bakteriyel etki gösterir.
SİLANEM’in antibakteriyel spektrumu incelenmiş olan diğer tüm antibiyotiklerin spektrumlarından daha geniştir ve klinik bakımından önemli tüm patojenleri kapsar. İmipenem, gram-pozitif ve gram-negatif organizmaların büyük bir kısmına karşı in vitro etkilidir. SİLANEM’in etkili olduğu mikroorganizmalar şunlardır:
Gram-Pozitif Aeroblar: Bacillus spp, Enteroccus faecalis, Erysipelothrix rhusiopathiae, Listeria monocytogenes, Nocardia spp, Pediococcus spp, Staphylococcus aureus (penisilinaz üreten suşları dahil), Staphylococcus epidermidis (penisilinaz üreten suşları dahil), Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus agalactiae, Streptococcus Group C, Streptococcus Group G, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pneumoniae PRSP, Streptococcus pyogenes, Viridans grubu streptokoklar (alfa ve gama hemolitik suşlar dahil).
* Enterococcus faecium ve bazı metisiline dirençli stafilokoklar SİLANEM ’e duyarlı değildir.
Gram-Negatif Aeroblar: Achromobacter spp, Acinetobacter baumannii, Aeromonas hydrophila, Alcaligenes spp, Bordetella bronchianis, Bordetella bronchiseptica, Bordetella pertussis, Brucella melitensis, Campylobacter spp., Capnocytophaga spp., Citrobacter freundii, Citrobacter diversus, Eikenella corrodens, Enterobacter aerogenes, Enterobacter agglomerans, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Gardnerella vaginalis, Haemophilus ducreyi, Haemophilus influenza (beta laktamaz üreten suşları dahil), Haemophilus parainfluenzae, Hafnia alvei, Klebsiella oxytoca, Klebsiella ozaenae, Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis, Morganella morganii (Proteus morganii), Neisseria gonorrhoeae (penisilinaz üreten suşları dahil), Neisseria meningitidis, Pasteurella spp., Pasteurella multocida, Plesiomonas shigelloides, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Providencia alcalifaciens, Providencia rettgeri (Proteus rettgeri), Providencia stuartii, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas pseudomallei, Pseudomonas putida, Pseudomonas stutzeri, Salmonella spp., Salmonella typhi, Serratia spp., Serratia proteamaculans (Serratia liquefaciens), Serratia marcescens, Shigella spp., Yersinia spp. (pasteurella), Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis.
* Xanthomonas maltophilia (Pseudomonas maltophilia) ve bazı Pseudomonas cepecia suşları genellikle SİLANEM’e duyarlı değildir.
Gram-Pozitif Anaeroblar: Actinomyces spp., Bifidobacterium spp., Clostridium spp., Clostridium pefringens, Eubacterium spp., Lactobacillus spp., Mobiluncus spp., Microaerophilic streptococci, Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp., Propionibacterium spp.,( P. acnes dahil).
Gram-Negatif Anaeroblar: Bacteroides spp., Bacteroides distasonis, Bacteroides fragilis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaitaomicron, Bacteroides uniformis, Bacteroisdes vulgatus, Bilophila wadsworthia, Fusobacterium spp., Fusobacterium necrophorum, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas asaccharolytica (Bacteroides asaccharolytica bivius), Prevotella bivia (Bacteroides bivius), Prevotella disiens (Bacteroides disiens), Prevotella intermedia (Bacteroides intermedius), Provotella melaninogenica (Bacteroides melaninogenicus), Veillonella spp.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Emilim: İmipenem ve silastatinin 500 mg’lık dozunun I.V. uygulamasının ardından imipenemin antimikrobiyal aktivitesi 20 dakika içinde meydana gelir ve ortalama 21-58 mcg/ml’dir. Bu değer 250 mg için 14-24 mcg/ml ve 1000 mg için 41-83 mcg/ml’dir. SİLANEM’in, bu dozlarda, antimikrobiyel aktivitesinin plazma düzeyleri 4-6 saat içinde 1 mcg/ml’nin altına düşer. Silastatin pik plazma düzeylerine 20 dakika içinde ulaşır ve 500 mg’lık doz için 31-49 mcg/ml’dir. Bu değer 250 mg için 15-25 mcg/ml ve 1000 mcg için 56-88 mcg/ml’dir.
Dağılım: İmipenem ve silastatin için plazma yarı ömrü yaklaşık 1 saattir. İmipenemin insan plazma proteinlerine bağlanma oranı % 20 ve silastatinin % 40 ’dır.
Biyotransformasyon: İmipenem tek olarak uygulandığında böbreklerde metabolize olur ve idrarda düşük imipenem düzeylerine neden olur. Silastatin sodyum imipenemin böbreklerde metabolize olmasını engeller ve böylece antibakteriyel imipenemin ürindeki miktarı artar. İmipenem ve silastatin birlikte uygulandığında idrarda imipenemin yeterli antibakteriyel düzeylerine ulaşılır.
Eliminasyon: İmipenem ve silastatin uygulandıktan sonra 10 saat içerisinde, idrarda % 70 oranında değişmemiş halde bulunur. 10 saatten sonra idrarla atılım gerçekleşmez.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik öncesi güvenlilik ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.
Silanem ile ilgili diğer bilgiler
- Silanem Genel
- Silanem Fiyat
- Silanem Prospektüs
- Silanem Kullananlar
- Silanem Nedir
- Silanem Kullanımı
- Silanem Yan Etkileri
- Silanem Etkileşimi
- Silanem Gebelik
- Silanem Saklanması
- Silanem Muadili
- Silanem Uyarılar
- Silanem Endikasyon
- Silanem Kontrendikasyon
- Silanem İçeriği
- Silanem Dozu
- Silanem Zararları
- Silanem Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Silanem Farmasötik Özellikler
- Silanem Ruhsat Bilgileri