SINTAB 20 mg 28 tablet Etkileşimi

Tripharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sintab etkileşimi, Sintab etken madde, Sintab yardımcı maddeler, Sintab alkol, Sintab etkileşim, Sintab kullananlar, Sintab dozu, Sintab kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Farmakodinamik etkileşimler

Farmakodinamik seviyede; sitalopramm moklobemid ve buspiron ile birlikte kullanımı sonucu birkaç serotonin sendromu vakası görülmüştür.

Kontrendike kombinasyonlar MAO inhibitörleri

Sitalopram ve MAO inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımı, serotonin sendromu dahil, ciddi istenmeyen etkilerle sonuçlanabilir (Bkz. Bölüm 4.3).SSRI ile birlikte, geri dönüşümsüz birMAOI olan selejilin ve geri dönüşümlü MAOI olan linezolid ve moklobemid de dahil olmak

Özere bir MAOI alan ve SSR1 tedavisini yeni bırakıp MAOI tedavisine başlamış hastalarda ciddi ve bazen ölümcül reaksiyonlar rapor edilmiştir. Bazı vakalarda serotonin sendromunabenzer özelliklere rastlanmıştır. Bir etkin maddenin bir MAOI ile etkileşim semptomları;hipertermi, rijidite, miyokloni, yaşamsal göstergelerde olası ani değişiklikler ile otonomikinstabilite, konfüzyon, irritabilite ve koma ve deliryuma kadar ilerleyen aşırı ajitasyonukapsayan mental durum değişiklikleridir (Bkz. Bölüm 4.3).

Pimozid

Çalışmanın başından itibaren sürekli olmamasına karşın, 11 gün boyunca günde 40 mg rasemik sitalopram ile tedavi edilenlere 2 mg tek doz pimozidin beraber uygulanması,pimozidin E AA ve CmAs değerlerinde artışa yol açmıştır.

Uzun QT sendromuna neden olan diğer ilaçlarla birlikte kullanım:

Pimozid ve sitalopramm beraber kullanımı QT aralığında yaklaşık olarak 10 msn’lik

ortalama bir artış ile sonuçlanmıştır. Pimozidin düşük dozunda elde edilen etkileşim nedeniyle sitalopram ve pimozidin beraber kullanımı kontrendikedir.

Kullanımında önlem gerektiren kombinasyonlar Selejilin (selekti/MAO-B inhibitörü)

Sitalopram (günde 20 mg) ve selejilinin (günde 10 mg) (selektif bir MAO-B inhibitörü) eş zamanlı uygulandığı bir farmakokinetik/farmakodinamik etkileşim çalışmasında, klinik olarakbelirgin etkileşimler gözlenmemiştir. Sitalopram ve günde 10 mg’dan yüksek dozlardaselejilinin eş zamanlı kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

Serotonetjik tıbbi ürünler Litvum ve triptofan

Sitalopramm lityumla beraber verildiği klinik çalışmalarda farmakodinamik etkileşimlere rastlanmamıştır. Ancak, SSRI’lar lityum veya triptofan ile beraber verildiğinde etki artışınadair raporlar mevcuttur, bu sebeple, sitalopramm bu ilaçlarla beraber kullanımında dikkatedilmelidir. Lityum seviyelerinin rutin izlenmesine her zamanki gibi devam edilmelidir.

Serotoneıjik ilaç (ör: tramadol, sumatriptan) ile beraber alınması, 5-HT’ye bağlı etkilerin artışına yol açabilir. Daha fazla bilgi edilenene kadar, sitalopram ve sumatriptan ve diğertriptanlar gibi 5-HT agonistlerinin eş zamanlı kullanımı önerilmez (Bkz. Bölüm 4.4).

St. John ’s Wort

SSRI’lar ile St. John’s Wort (hypericum perforatum) arasında istenmeyen etkilerin artışı ile sonuçlanabilecek dinamik etkileşmeler olabilir (Bkz. Bölüm 4.4). Farmakokinetik etkileşimleraraştırılmamıştır.

Kanama

Antikoagülanlar, non-steroid antienflamatuvar İlaçlar (NSAİD), asetil salisilik asit, dipiridamol ve tildopidin gibi platelet fonksiyonunu etkileyen tıbbi ürünler veya kanamariskini artırabilen diğer ilaçlar (ör: atipik antipsikotikler, fenotiyazinler, trisiklikantidepresanlar) ile aym anda tedavi edilen hastalarda dikkat gerekmektedir (Bkz. Bölüm4.4).

Elektrokonvülzif tedavi (EKİ)

Elektrokonvülzif tedavi ile sitalopramm kombine kullanımının risk veya yararlarım ortaya koyan klinik çalışma mevcut değildir (Bkz. Bölüm 4.4).

Alkol

Sitalopram ve alkol arasında herhangi bir farmakodinamik veya farmakokinetik etkileşim gösterilmemiştir. Ancak, sitalopram ve alkolün birlikte kullanılması önerilmez.

Nöbet eşiğini düşüren tıbbi ürünler

SSRI’lar nöbet eşiğini düşürebilirler. Nöbet eşiğini düşürme etkisi olan ilaçlar (ör: antidepresanlar [trisiklikler, SSRI’lar], nöroleptikler [fenotiyazinler, tiyoksantenler vebutiıofenonlar]), meflokin, bupropiyon ve tramadol) ile eş zamanlı kullanımda dikkatliolunması önerilir.

OT aralığı uzaması

Sitalopram ve QT aralığım uzatan diğer tıbbi ürünler arasında farmakokinetik ve farmakodinamik çalışmalar yapılmamıştır. Sitalopram ve bu ilaçların ilave etkileriHışlanamamaktadır. Bu nedenle, sitalopramın Sınıf IA ve III antiaritmikler, antipsikotikler(ör: fenotiyazin türevleri, pimozid, haloperidol), trisiklik antidepresanlar, bazı antimikrobiyalajanlar (ör: sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin IV, pentamidin, anti-sıtma ilaçlanözellikle halofantrin), bazı antihistaminikler (astemizol, mizolastin) gibi QT aralığım uzatantıbbi ürünler ile eş zamanlı uygulanması kontrendikedir.

Farmakokinetik etkileşimler

Sitalopramın demetilsİtaloprama biyotrasformasyonu; sitokrom P450 sistemi izozimleri olan CYP2C19 (yaklaşık % 38), CYP3A4 (yaklaşık % 31) ve CYP2D6 (yaklaşık % 31) tarafındangerçekleştirilir. Sitalopramın birden fazla CYP tarafından metabolize edilmesi gerçeği;biyotransformasyon inhibisyonunun, bir enzimin inhbisyonunun diğer biri tarafmdandengelenebileceği olasılığından daha düşük olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle,sitalopramın diğer ilaçlarla beraber alınmasının, farmakokinetik ilaç etkileşimleri oluşturmariski düşüktür.

Yiyecek

Sitalopramın absorpsiyonu ve diğer farmakokinetik özelliklerinin yiyeceklerden etkilendiğine dair bir bildirim olmamıştır.

Diğer ilaçların sitalopram farmakokinetik üzerine etkisi

Ketokonazol (potent CYP3A4 inhibitörü) ile beraber alınması sitalopramın farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Lityum ve sitalopram ile yapılan farmakokinetik etkileşim çalışmasındaherhangi bir farmakokinetik etkileşime rastlanmamıştır. Simetidin (potent CYP2D6, 3A4 ve1A2 inhibitörü) sitalopramm ortalama kararlı durum seviyelerinde orta derecede artışa yolaçmıştır. Sitalopram, simetidin ile birlikte uygulandığında dikkatli olunması tavsiye edilir.Doz ayarlaması gerekebilir.

Sitalopramın dizer ilaçlar üzerine etkileri

Sitalopramla metoprololün (bir CYP2D6 substratı) beraber alındığı bir farmakokinetik / farmakodinamik etkileşim çalışması; metoprolol konsantrasyonlarında iki katı artış olduğunugöstermiştir ancak, metoprololün sağlıklı gönüllülerde kan basıncı ve kalp hızı üzerinde olanetkisinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmemiştir. Sitalopram ve metoprolol eşzamanlı uygulandığında dikkatli olunması tavsiye edilir. Doz ayarlaması gerekebilir.

Sitalopram ve demetilsitalopram; belirgin İnhibitör etkisi olduğu bilinen diğer SSRI’larla karşılaştırıldığında, CYP2C9, CYP2E1 ve CYP3A4’ün ihmal edilebilir ölçüde inhibitörleri vesadece CYP1A2, CYP2C19 ve CYP2D6’nın zayıf inhibitörleridir.

Levomepromazin. dipoksin ve karbamazepin

Sitalopram, CYP1A2 substratlan (klozapin ve teofilin), CYP2C9 (varfarin), CYP2C19 (imipramin ve mefenitoin), CYP2D6 (spartein, imipramin, amitriptilin, risperidon) veCYP3A4 (varfarin, karbamazepin (ve metaboliti karbamazepin epoksit) ile birlikteverildiğinde bir değişim gözlemlenmemiş veya klinik olarak önemli olmayan çok küçükdeğişiklikler görülmüştür.

Sitalopram ve levomepromazin veya digoksin arasında, sitalopramm P-glikoproteini indüklediği veya inhibe ettiğini gösteren herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir.

Desipramin. imipramin

Bir farmakokinetik çalışmada, sitalopram ve imipramin seviyelerinde herhangi bir etki gösterilmezken, imipraminin primer metaboliti olan desipramin seviyelerinde artış olmuştur.Desipramin sitalopram ile kombine edildiğinde, desipraminin plazma konsantrasyonlanndaartış gözlenmiştir. Desipramin dozunun azaltılması gerekebilir.

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.