TARCEVA ROCHE 100 mg 30 film kaplı tablet Zararları

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tarceva Roche zararları, Tarceva Roche önlemler, Tarceva Roche riskler, Tarceva Roche uyarılar, Tarceva Roche yan etkisi, Tarceva Roche istenmeyen etkiler, Tarceva Roche cinsel, Tarceva Roche etkileri, Tarceva Roche tedavi dozu, Tarceva Roche aç mı tok mu, Tarceva Roche hamilelik, Tarceva Roche emzirme, Tarceva Roche alkol, Tarceva Roche kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkileri sıklıklarına göre sıralamak için şu terimler kullanılmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100); seyrek(>1/10,000, <1/1000); çok seyrek (<1/10,000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Klinik çalışmalar:

TARCEVA’nın güvenlilik değerlendirmesi, en az bir doz 150 mg’lik TARCEVA monoterapisi almış 1200’den fazla hastadan elde edilen verilere dayanmaktadır.

Klinik çalışmalardan elde edilen verilere dayanılarak tek başına TARCEVA ile rapor edilen advers ilaç reaksiyonlarının (AİR) sıklığı aşağıdaki tablolarda özetlenmiştir.Listelenenler, çok yaygın görülen (hastaların en az %10’unda) (TARCEVA grubunda)ve karşılaştırma koluna göre TARCEVA ile tedavi edilen hastalarda daha yaygın (>%3)görülen advers olaylardır.

TARCEVA monoterapisi:

KHOAK’nin tedavisi için TARCEVA alan hastalarda, bazıları ölümcül olabilen, ciddi advers olaylar bildirilmiştir.

Tablo l’de bulunan AİRTeri bir randomize çift-kör çalışmada (BR.21), daha önce en az bir kemoterapi rejiminden fayda görmemiş, 731 lokal ileri veya metastatikKHOAK hastasından elde edilen verilere dayanmaktadır. Hastalar, TARCEVA 150mg veya plasebo verilmek üzere 2:1 oranında randomize edilmiştir. Çalışma ilacı,hastalık ilerlemesi veya tolere edilemeyen toksisite görülene dek, günde bir kezağızdan alınmıştır.

Döküntü:

Nedenden bağımsız olarak çok yaygın (%75) bildirilen advers etki olmuştur. Çoğu şiddet açısından evre 1/2 düzeyinde olmuş ve müdahaleye gerek kalmaksızındüzelmişlerdir. Evre 3/4 döküntü (%9) ise hastaların %1’inin çalışma dışı kalması ilesonlanmıştır. Döküntü nedeni ile hastaların %6’sında doz azaltımı gerekli olmuştur.

BR.21 çalışmasında döküntünün ortaya çıkmasına dek geçen medyan süre 8 gün olmuştur.

Diyare:

Nedenden bağımsız olarak ikinci çok yaygın (%54) bildirilen advers etki olmuştur. Çoğu şiddet açısından evre 1 veya evre 2 düzeyinde olmuş ve müdahaleye gerekkalmaksızın düzelmişlerdir. Evre 3/4 diyare (%6) ise hastaların %rinin çalışma dışıkalması ile sonlanmıştır. Diyare nedeni ile hastaların %1’inde doz azaltımı gerekliolmuştur. BR.21 çalışmasında diyarenin ortaya çıkmasına dek geçen medyan süre 12gün olmuştur.

Tablo 1: BR.21 temel çalışmasında, TARCEVA kullanan hastalarda plasebo koluna göre daha yaygın (%>3) ve TARCEVA kolunda çok yaygın (en_az hastaların %10’unda) gözlenen AİR’leri_

Nötropeni ile birlikte olan veya olmayan ciddi enfeksiyonlar pnömoni, sepsis ve deri alü dokusu

iltihabım içermektedir.

** Dehidrasyon, hipokalemi ve renal yetmezliğe yol açabilir. * * * Dermatit akneiform dahil döküntü

154 hastada yapılan açık etiketli, randomize, faz m ML 20650 çalışmasında, EGFR aktive edici mutasyonu olan KHOAK hastalannın birinci basamak tedavisindeTARCEVA’nın güvenliliği 75 hastada değerlendirilmiştir; bu hastalarda yenigüvenlilik sinyali tespit edilmemiştir.

ML 20650 çalışmasında TARCEVA ile tedavi edilen hastalarda en sık görülen yan etkiler döküntü ve diyaredir (herhangi bir evre, sırasıyla; %80 ve %57), çoğu şiddetaçısından evre 1/2 düzeyinde olmuş ve müdahaleye gerek kalmaksızın düzelmişlerdir.Evre 3 döküntü ve diyare hastaların sırasıyla %9 ve %4’ünde meydana gelmiştir. Hiçevre 4 döküntü veya diyare meydana gelmemiştir. Döküntü ve diyare hastaların%1’inde TARCEVA’nın kesilmesi ile sonuçlanmıştır. Döküntü ve diyare için sırasıylahastaların %11 ve %7’sinde doz ayarlaması (ara verme veya azaltma) gerekmiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgileri:

Aşağıdaki AİR’ler TARCEYA’yı monoterapi olarak 150 mg dozunda alan hastalarda gözlenmiştir.

Çok yaygın görülen advers etkiler Tablo l’de listelenmiştir; diğer sıklıklarda kategorize edilen advers etkiler Tablo 2’de listelenmiştir.

Tablo 2: Sıklığa Göre Advers Etkilerin Özeti

Sistem organ sınıfı

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Göz

hastalıkları

- Keratit

- Konjunktivit1

- Kirpik değişiklikleri2

- Komealperforasyonlar

- Komealülserasyon

- Üveit

Solunum,

göğüs

bozuklukları ve mediastinalhastalıkları

- Epistaksis

- Ciddiinterstisyelakciğerhastalığı3

Gastrointestin al hastalıkları

Diyare7

Gastrointestina 1 kanama47

- Gastrointestinal perforasyonlar7

Hepato-biliyer

hastalıkları

- Karaciğer fonksiyontestleri

anormallikleri5

- Karaciğer yetmezliği6

Deri ve deri altı dokuhastalıkları

- Alopesi

- Ciltkumluğu1

- Paronişi

- Folikülit

- Akne/akneyebenzerdermatit

- Hirşutizm

- Kaş değişiklikleri

- Tırnak kırılması vekaybı

-Hiperpigmentasyon gibi hafif derireaksiyonları

- Palmar plantareritrodisestezisendromu

- Stevens-

Johnson

sendromu

/Toksik

epidermal

nekroliz

- Deri çatlakları

Böbrek ve idrar

hastalıkları

- Böbrek yetmezliği

- Nefrit

- Proteinüri

1 PA.3 klinik çalışmasında.

2 Kirpiklerin uzaması, anormal uzaması ve kalınlaşmasını içerir.

3 KHOAK veya diğer gelişmiş solid tümörlerin tedavisinde TARCEVA kullanan hastaların fatalitesiniiçerir. Japon kökenli hastalarda daha yüksek insidans görülmüştür (bkz. Bölüm 4.4).

4 Klinik çalışmalarda, bazı olaylar aym zamanda varfarin kullanımıyla, bazılarıysa aym zamanda NSAİİkullanımıyla ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.5).

5 Alanin aminotransferaz [ALT], aspartat aminotransferaz [AST] ve bilirubin yükselmesi dahildir. Buolaylar, PA.3 klinik çalışmasında çok yaygındır ve BR.21 klinik çalışmasında yaygındır. Görülenolaylar genellikle hafif ila orta ciddiliktedir, geçicidir veya karaciğer metastazıyla ilişkilidir.

6 Fataliteler dahildir. Altta yatan faktörler, önceden var olan karaciğer hastalığı veya aym zamandahepatotoksik ilaç kullanımını içermektedir, (bkz. Bölüm 4.4).

7 Fataliteler dahildir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmelerigerekmektedir (’www.titck.gov.tr: e-posta: tufam@titck,gov.tr, tel: O 800 314 00 08;faks: 0 312 218 35 99).