VENATON PLUS 160/25 mg 84 film tablet Zararları

Tripharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Venaton Plus zararları, Venaton Plus önlemler, Venaton Plus riskler, Venaton Plus uyarılar, Venaton Plus yan etkisi, Venaton Plus istenmeyen etkiler, Venaton Plus cinsel, Venaton Plus etkileri, Venaton Plus tedavi dozu, Venaton Plus aç mı tok mu, Venaton Plus hamilelik, Venaton Plus emzirme, Venaton Plus alkol, Venaton Plus kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Valsartan/hidroklorotiyazid’in ilaç güvenliği, 4300’den fazla sayıda hastada değerlendirilmiştir. Advers etkiler, genellikle hafif ve geçici olmuştur.

Toplam 7616 hastanın katıldığı kontrollü 3 çalışmada, 4372 hasta valsartan ve hidroklorotiyazid kombinasyonu kullanmıştır. Valsartan/hidrokolortiyazid ile tedavide görülen advers etki insidansı, plasebo ile görülene benzer bulunmuştur. İlaç ile ilgili olup olmadığına bakılmaksızın valsartan/hidroklorotiyazid kullanımı sırasında görülen ve insidansı % 1 ya da daha yüksek olan advers etkiler, aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Tablo 1

* Valsartan 80 mg, 160 mg ve 320 mg ile HCTZ 12.5 ve 25 mg’ın tüm kombinasyonlarını kapsar.

** Nazofarenjit farenjiti ve riniti kapsar.

HCTZ = Hidroklorotiyazid

% l’in altında olan diğer istenmeyen etkiler karın ağnsı, üst kann ağnsı, aksiyete, artrit, asteni, bronşit, akut bronşit, göğüs ağnsı, sersemlik, dispepsi, dispne, ağız kuruluğu, erektil disfonksiyon, gastroenterit, hiperhidrozis, hipoastezi, hipokalemi, hipotansiyon, nezle, uykusuzluk, kas spazmlan, kaslarda gerginlik, bulantı, nazal konjestiyon, boyun ağnsı, ödem, periferal ödem, orta kulak iltihabı, ekstremitelerde ağn, palpitasyon, parestezi, faringolaringal ağn, polakiüri, preksi, sinüs konjestiyonu, sinüzit, uyku hali, ligament zedelenmesi, taşikardi, kulak çınlaması, üriner kanal infeksiyonu, vertigo, viral infeksiyon, bulanık görme, görme bozukluğudur. Bu etkilerin tedavi ile nedensel ilişkisi olup olmadığı bilinmemektedir.
Piyasaya verildikten sonra elde edilen veriler, çok ender olgularda anjiyoödem, döküntü, kaşıntı ve serum hastalığı ve vaskülit dahil diğer aşın duyarlılık/aleıjik reaksiyonlar göstermiştir. Granülositik fıltrasyon ile hidroklorotiyazid tarafından indüklenmiş pulmoner ödem ve alveolar membranlarda IgG depolanmasının görüldüğü birkaç vaka da bildirilmiştir.
Non-kardiyojeniik pulmoner ödem hidroklorotiyazide karşı ender olarak gelişen idiyosenkratik reaksiyon ile immünolojik olarak ilgili olabilir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: Çok yaygm (>1/10); yaygın (>1/100,<1/10); yaygm olmayan (> 1/1000, <1/100); seyrek (>1/10000, <1/1000); çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygm: Nazofarenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu

Yaygm olmayan: Bronşit, akut bronşit, nezle, sinüzit, viral infeksiyon

Kan ve lenf sistemi bozuklukları

Yaygm: Nötropeni

Çok seyrek: Trombositopeni

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Çok seyrek: Serum hastalığı da dahil diğer aşın duyarlılık/alerjik reaksiyonlar

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Yaygm olmayan: Hipokalemi

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygm olmayan: Anksiyete, uykusuzluk, uyku hali

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygm: Baş ağnsı, sersemlik

Göz bozuklukları

Yaygın olmayan: Bulanık görme, görme bozukluğu Kulak ve iç kulak bozuklukları

Yaygm olmayan: Orta kulak iltihabı, kulak çınlaması, vertigo

Kardiyak bozukluklar

Yaygın olmayan: Palpitasyon, taşikardi

Vasküler bozukluklar

Yaygın olmayan: Hipotansiyon Çok seyrek: Vaskülit

Solunum sistemi bozuklukları

Yaygın: Öksürük

Yaygın olmayan: Dispne, nazal konjestiyon, faringolaringal ağrı, sinüs konjestiyonu

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygm: Diyare

Yaygm olmayan: Karın ağnsı, üst kann ağnsı, dispepsi, gastroenterit, bulantı

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygm olmayan: Parestezi

Çok seyrek: Anjiyoödem, döküntü, kaşıntı, hiperhidrozis

Kas iskelet sistemi, bağ doku ve kemik bozuklukları

Yaygın olmayan: Atralji, sırt ağnsı

Yaygın olmayan: Artrit, göğüs ağnsı, kas spazmlan, kaslarda gerginlik, boyun ağnsı, ekstremitelerde ağn, ligament zedelenmesi

Böbrek ve idrar yolu bozuklukları

Yaygm olmayan: Üriner kanal infeksiyonu, polakiüri

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygm: Yorgunluk

Yaygm olmayan: Asteni, erektil disfonksiyon, ağız kuruluğu, ödem, periferal ödem, hipoastezi, preksi

Laboratuvar bulgulan

Serum potasyumunda % 20’den daha fazla artış saptanan hasta oranlan, valsartan/hidroklorotiyazid kullananlarda % 3.7, plasebo kullananlarda % 3.1 olmuştur (Bkz.
Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Plasebo verilen kontrollü klinik çalışmalarda, valsartan/hidroklorotiyazid alan hastalann sırasıyla % 0.4 ve % 6.3’ünde kreatinin ve kan üre azotu (BUN) seviyelerinde sırasıyla %
1.9 ve % 14.7 yükselme gözlenmiştir.

Plasebo verilen hastalann % 0.4’üne karşı, valsartan/hidroklorotiyazid ile tedavi edilen hastalann % 0. Tinde nötropeni gözlenmiştir.

Valsartan

Valsartan monoterapisi ile yapılan klinik çalışmalarda çalışma ilacıyla nedensel ilişkisine bakılmaksızın görülen diğer ilave advers etkiler:

İnsidansı % l’den düşük olanlardır (libido azalması, akut böbrek yetmezliği, karaciğer fonksiyon değerlerinde geçici yükselmeler).

Hidroklorotiyazid

Hidroklorotiyazid, çoğu zaman valsartan/hidroklorotiyazid’dekinden daha yüksek dozlarda olmak üzere, yıllardan beri yaygm şekilde kullanılmaktadır. Hidroklorotiyazid dahil tiyazid grubu diüretik monoterapisi alan hastalarda aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir:

Elektrolitler ve metabolik bozukluklar:

Diğerleri:

Yaygın olarak:

Ürtiker ve deri döküntülerinin diğer formlan, iştah kaybı, hafif bulantı ve kusma, alkolün, sedatiflerin veya anesteziklerin etkisiyle şiddet kazanabilen ortostatik hipotansiyon, erektil disfonksiyon.

Seyrek olarak:

Fotosensitizasyon, kannda sıkıntı hissi, kabızlık, ishal, kolestaz veya sanlık, kalpte aritmiler, baş ağısı, sersemlik, uyku bozuklulan, depresyon, paresteziler, görme bozukluklan, bazen purpurayla birlikte olmak üzere trombositopeni.

Çok seyrek olarak: