ZARIDINEX %0.3 5 ml steril göz damlası Uyarılar
Biem Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Zaridinex uyarılar, Zaridinex zararları, Zaridinex önlemler, Zaridinex riskler, Zaridinex yan etkisi, Zaridinex alerji, Zaridinex alkol, Zaridinex hamileler, Zaridinex emzirme, Zaridinex araç kullanımı, Zaridinex fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
ZARİDİNEX enjeksiyon yoluyla uygulanmamalıdır.
Ofloksasin dahil sistemik kinolon alan hastalarda, bazıları ilk dozdan sonra olmak üzere, ciddi ve zaman zaman fatal aşırı duyarlılık reaksiyonları(anafılaktik/anafılaktoid) bildirilmiştir. Bazıreaksiyonlara kardiyovasküler kollaps, bilinç kaybı, anjiyoödem (larenjiyal, farenjiyal ya dafasiyal ödem dahil), hava yolu obstrüksiyonu, dispne, ürtiker ve kaşıntı eşlik etmiştir.
Eğer ofloksasine karşı alerjik bir reaksiyon gelişirse, ilacın kullanımına son verilmelidir. ZARİDİNEX kinolon grubu diğer antibakteriyel ajanlara karşı duyarlılık göstermiş olanhastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
ZARİDİNEX kullanılırken rinofarenjiyal pasaj riski göz önünde bulundurulmalıdır; bu durum bekteriyel direncin oluşmasına ve yayılmasına yardımcı olabilir. Diğer antienfektiflerde olduğugibi, uzun süreli kullanım, duyarlı olmayan organizmaların aşırı çoğalmasıyla sonuçlanabilir.Eğer enfeksiyon ağırlaşırsa ya da makul bir süre içerisinde klinik iyileşme görülmezse,kullanıma son vermeli ve alternatif bir tedavi başlatılmalıdır.
Topikal oftalmik ofloksasin kullanmakta olan hastalarda Stevens-Johnson sendromu bildirilmiştir, ancak arada nedensel bir bağlantı kurulmamıştır.
Yenidoğanlarda konjonktivit tedavisinde ofloksasin göz damlası %0.3 kullanımına ilişkin veriler, etkililik ve güvenliliğin belirlenmesine olanak vermeyecek ölçüde kısıtlıdır.
Yenidoğanlarda Neisseria gonorrhoeae ya da Chlamydia trachomatis’in neden olduğu oftalmia neonatorum tedavisinde ofloksasin kullanılması önerilmemektedir, çünkü ofloksasin bu gibihastalarda incelenmemiştir. Oftalmia neonatorumu olan yenidoğanlar uygun bir şekilde tedaviedilmelidir. Örn. Chlamydia trachomatis veya Neisseria gonorrhoeae’nin neden olduğu olgulardasistemik tedavi.
Oksokinolon grubu antibakteriyel ajanların sistemik emilimleri konusunda aşağıdaki uyarılar geçerlidir. Ancak, topikal olarak uygulanan ZARİDİNEX’in emiliminden sonraki plazmaofloksasin düzeyleri minimaldir.
Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz aktivitesinde gizli ya da belirgin defektleri olan kişiler, sistemik olarak absorbe edilen oksokinolon grubu antibakteriyel ajanlar ile hemolitik reaksiyonlaraeğilimli olabilirler.
Önceden anlamlı düzeyde böbrek ya da karaciğer bozukluğu bulunan hastalar, fonksiyondaki herhangi bir kötüleşmenin saptanabilmesi için dikkatle izlenmelidir. Doz azaltımı yapılmasıgerekli olabilir.
ZARİDİNEX, merkezi sinir sistemi bozuklukları, epilepsi, karaciğer ya da böbrek yetmezliği veya şiddetli dehidrasyonu olan kişilere dikkatle uygulanmalıdır. Fotosensitivite reaksiyonlarıindüklenebilir. Özellikle yaşlılarda, bazıları psikozlara yol açabilen MSS irritabilitesi verileribildirilmiştir.
Klinik ve klinik dışı yayınlarda, önceden kornea epiteli defekti ya da kornea ülseri olan • hastalarda, topikal florokinolon antibiyotiklerle tedavide kornea perforasyonu bildirilmiştir. Nevar ki, bu bildirimlerin çoğunda ileri yaş, geniş ülserlerin varlığı, eşzamanlı oküler durumlar(örn. şiddetli göz kuruluğu), sistemik enflamatuar hastalıklar (örn. romatoid artrit), ve eşzamanlıoküler streoidlerin ya da nonstereoid antienflamatuar ilaçların kullanımı gibi anlamlı derecedekarmaşıklaştırıcı faktörler bulunmaktadır. Yine de kornea epiteli defekti ya da kornea ülseri olanhastaların tedavisinde bu ilaç kullanılırken, kornea perforasyonu riskine karşı dikkatli olmalarıönerilmelidir.
Topikal ofitalmik ofloksasin tedavisi sırasında korneada presipitatlar bildirilmiştir. Ancak nedensel bir bağlantı kurulamamıştır.
Diğer florokinolonların deney hayvanlarında uzun süreli yüksek dozda kullanılmaları, lentiküler opasitelere neden olmuştur. Ancak, bu etki insanlarda bildirilmemiştir, ayrıca, maymunlar dahil,hayvan çalışmalarında altı aya kadar ofloksasin ile topikal oftalmik tedavi sonrasında dabildirilmemiştir.
ZARİDİNEX koruyucu olarak göz için irritan olan ve yumuşak kontakt lenslerde rengin bozulmasına yol açabilen benzalkonyum klorür içerir. Hastalar ilacı kontakt lensleri ile temasettirmekten kaçınmalıdır. Bu nedenle ZARİDİNEX kullanmadan önce kontakt lensleriniçıkarmaları ve yeniden takmadan önce en az 15 dakika beklemeleri konusunda uyarılmalıdırlar.
Göz enfeksiyonu nedeniyle tedavi görmekte olan hastaların kontakt lens kullanmaları önerilmemektedir.
ZARİDİNEX, sodyum içerir. Ancak kullanım yolu nedeniyle sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmez.
Potansiyel fotosensitivite riskinden dolayı ofloksasin kullanıldığında güneşe veya UV-ışınlara maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma becerileri üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmamıştır.
Göz damlası kullandıktan sonra görmede geçici bulanıklık olabilir. Araç ve makine kullanmaya başlamadan önce bulanıklığın geçmesi beklenmelidir.