ZELDOX IM enj. sol. için kuru toz içeren flakon 20mg/ml .1 flakon Dozu
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Zeldox dozu, Zeldox dozaj, Zeldox doz aşımı, Zeldox uygulama, Zeldox kullanım şekli, Zeldox kullanımı, Zeldox kullanım süresi, Zeldox açmı tokmu, Zeldox nedir, Zeldox ne için kullanılır, Zeldox nasıl kullanılır, Zeldox faydaları, Zeldox etkileri, Zeldox günde kaç kez, Zeldox sabah mı akşam mı, Zeldox fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji:
ZELDOX IM ile tedavi, yalnızca oral formülasyon İle tedavinin uygun olmadığı düşünülen hastalarda uygulanmalıdır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinlerde tavsiye edilen doz, günde maksimum 40 mg olmak üzere gereğine göre uygulanan 10 mg-20 mg’dir. 10 mg’lik dozlar her 2 saatte bir uygulanabilir. Bazı hastalarda 20 mg’lik başlangıç dozu gerekebilir, bu doz 4 saat sonra 10 mg İle takip edilebilir. Dolayısıyla günlük maksimum doz 40 mg olacak şekilde, 10 mg’lik dozlar her 2 saatte bir uygulanabilir. Ziprasidonun birbirini izleyen 3 günden uzun süreli intramüsküler uygulaması çalışılmamıştır.
Uzun dönemli tedavi endike ise oral günde iki kez 80 mg’a kadar ZELDOX kapsül, mümkün olduğunca çabuk intramüsküler uygulamanın yerini almalıdır.
Uygulama şekli:
İntramüsküler uygulama içindir. İntravenöz olarak kullanılmaz.
Flakon içeriği, sunulmuş olan 1.2 ml’lik enjeksiyonluk su ile sulandırılır ve ml de 20 mg ziprasidon içerecek şekilde tamamen çözülünceye kadar karıştırılır. Sadece berrak, görünebilir partikül içermeyen solüsyonlar kullanılmalıdır.
özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Ziprasidon intramüsküler enjeksiyon yardımcı maddelerinden siklodekstrin özellikle böbrek yolu ile vücuttan atıldığından böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır (bkz. bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Karaciğer yetmezliği:
Hafif ve orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda, daha düşük dozlar düşünülmelidir, (bkz. bölüm 4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri ve 5.2 Farmakokinetik özellikler). Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda deneyim bulunmamaktadır ve ziprasidon bu grupta dikkatli kullanılmalıdır.
Pediyatrik popUlasyon: . .
18 yaşm altındaki çocuklarda etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda (65 yaş üzeri) İntramüsküler tedavi ile klinik deneyim sınırlıdır. Bu hastalarda intramüsküler enjeksiyon ve tedavi tavsiye edilmemektedir.
Sigara içenlerde kullanım:
Doz aşımı ve tedavisi
Ziprasidon ile doz aşımı deneyimi sınırlıdır. Doğrulanan en yüksek tüketim 12800 mg’dir. Bu olguda, ekstrapiramidal semptomlar ve 446 milisaniye’lik QTc aralığı (kardiyak sekel olmaksızın) bildirilmiştir. Genel olarak doz aşımı olgularında en sık bildirilen semptomlar ekstrapiramidal semptomlar, somnolans, tremor ve anksiyetedir.
Ziprasidon için spesifik bir antidot bulunmamaktadır. Akut doz aşımı olgularında havayolu açılmalı ve sürdürülmeli, yeterli ventilasyon ve oksijenlenme sağlanmalıdır. Gastrik lavaj (entübasyondan sonra, eğer hastanın bilinci yerinde değilse) ve bir laksatif ile birlikte aktif karbon uygulaması düşünülmelidir. Doz aşımım takiben obtundasyon, nöbet veya baş ve boyunda meydana gelen distonik reaksiyon olasılığı-kusmanın tetiklediği aspirasyon riskini yaratabilir. Kardiyovasküler monitorizasyon derhal başlamalıdır ve olası aritmiyi teşhis etmek için sürekli elektrokardiyografık monİtorizasyonu da içermelidir. Ziprasidonun proteine bağlanma oranının yüksek olması göz Önüne alındığında, doz aşımı tedavisinde hemodiyalizin faydalı olması muhtemel değildir. Hasta iyileşinceye kadar yakın tıbbi izlem ve gözlem sürdürülmelidir.