B-LAKTAM 1 gr IM/IV enjektabl toz içeren flakon Uyarılar
Mustafa Nevzat Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
B-Laktam uyarılar, B-Laktam zararları, B-Laktam önlemler, B-Laktam riskler, B-Laktam yan etkisi, B-Laktam alerji, B-Laktam alkol, B-Laktam hamileler, B-Laktam emzirme, B-Laktam araç kullanımı, B-Laktam fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
B LAKTAM bronşiyel astım, ürtiker, saman nezlesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
B LAKTAM ve beta-laktam antibiyotiğin birlikte kullanımında, diğer penisilinlerde de olduğu gibi ciddi ve bazen ölümcül olabilen aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafılaktik şok)görülebilir. Bu tür bir yanıtın tehlikesinde hastanın penilisiline karşı aşırı duyarlılığı veyageçmişte gösterdiği diğer alerjik reaksiyonlar öncelikli rol oynar. Aşırı duyarlılık reaksiyonuoluştuğu zaman B LAKTAM kullanımı hemen kesilmeli ve uygun bir tedaviye başlanmalıdır.Ciddi anafılaktik reaksiyonlar acil bir epinefrin tedavisi gerektirmektedir. Gerekli olmasıhalinde oksijen, intravenöz uygulanan glukokortikoidler ve entübasyon da dahil olmak üzeresolunum yolu bölgesinde tedavi uygulamaları yapılmalıdır.
Diğer antibiyotiklerle tedavilerde olduğu gibi mantarlar dahil olmak üzere, temel dirençli organizmaların ilerleme belirtileri sürekli izlenmelidir. Süperenfeksiyonun ortaya çıkmasıüzerine, ilaç gerekirse kesilip ve/veya uygun şekilde tedavi edilmelidir.
B LAKTAM dahil hemen hemen tüm antibakteriyel ajanların kullanımı ile Clostridium difficile ile ilişkili diyare (CDAD) rapor edilmiştir ve şiddeti hafif diyareden fatal kolite kadardeğişebilir. Antibakteriyel ajanlar ile tedavi kolonun normal florasını değiştirerek C.difficile’mn aşırı üremesine olanak sağlamaktadır.
C. diffıcile, CDAD gelişimine katkıda bulunan A ve B toksinlerini üretir. C. dijficile’mn hipertoksin üreten suşları, bu enfeksiyonların antimikrobiyal tedaviye dirençli olmaları vekolektomi gerektirebilmeleri nedeni ile morbidite ve mortalite artışına yol açar. Antibiyotikkullanımını takiben diyare gözlenen tüm hastalarda CDAD, göz önünde bulundurulmalıdır.CDAD oluşumu antibakteriyel ajanların kullanımından iki ay sonra bile gözlenebildiği için,hastanın dikkatli bir tıbbi öyküsü alınmalıdır. Şiddetli ve inatçı ishal durumunda B LAKTAMkullanımı derhal kesilmeli ve günlük doz 4x250 mg olacak şekilde oral vankomisin tedavisibaşlatılmalıdır.
CDAD şüphesi veya teşhisi durumunda, C. difficile’ye karşı kullanılanlar dışında tüm antibiyotikler kesilmelidir. Uygun sıvı ve elektrolit katkısı, protein desteği, C. difficile’yo,karşı etkili olduğu bilinen bir antibiyotikle tedavi ve cerrahi müdahale düşünülmelidir.
Çözeltinin elektrolit miktarı:
Bir adet B LAKTAM enjeksiyon şişesinde 4.2 mmol sodyum bulunmaktadır.
Sulbaktam bir sodyum çözeltisi olarak bulunduğundan elektrolit bozukluğu bulunan hastalarda esas itibariyle sodyum miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu husus her birdozda dikkate alınması gerektiği gibi bütün bir tedavi çerçevesinde ve özel doz kontrollerindede göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususa özellikle de şu durumlarda dikkat edilmelidir:Renal atılım bozuklukları, çeşitli türlerde akıntılar ve ödemler (örneğin kalp yetmezliğinde,karaciğer sirozunda, residif plöra ya da peritoneal akıntılarda), bir şok terapisi çerçevesindekikan dolaşımı takviyeleri ya da yetişkinlerde, çocuklarda ve neonatal periyotta suni beslenmesırasında.
Bu tıbbi ürün her dozunda 4.2 mmol sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Belirli risk gruplarında ve yüksek dozlarda, diğer beta-laktamlar için tanımlandığı gibi, santral sinir sistemi eksitasyon durumları, miyonik kasılma ve kramplara neden olabilir. Böbrekfonksiyonları önemli derecede azalmış hastalar, epilepsi ve menenjit hastalarında istenmeyenbu etkinin ortaya çıkma riski artmıştır.
Tüm son derece etkili, sistemik ilaçlarda olduğu gibi, bu hastalığın organ sistem açısından tedavi boyunca düzenli kontrolleri yapılması tavsiye edilir. Bu özellikle prematüre, yenidoğan bebeklerde ve küçük çocuklarda böbrek, karaciğer fonksiyon ve kan sayımı takibiniiçerir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Bugüne kadarki tecrübelere göre sulbaktamın konsantrasyon ve reaksiyon kabiliyetine etkisi bulunmamaktadır.
in (Bkz. Bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler) ortaya çıkması halinde reaksiyon yeteneğinde değişiklikler görülebilebilir, araç ve makine kullanılmasında olumsuz etkilerolabilir.
B-Laktam ile ilgili diğer bilgiler
- B-Laktam Genel
- B-Laktam Fiyat
- B-Laktam Prospektüs
- B-Laktam Kullananlar
- B-Laktam Nedir
- B-Laktam Kullanımı
- B-Laktam Yan Etkileri
- B-Laktam Etkileşimi
- B-Laktam Gebelik
- B-Laktam Saklanması
- Uyarılar
- B-Laktam Endikasyon
- B-Laktam Kontrendikasyon
- B-Laktam İçeriği
- B-Laktam Dozu
- B-Laktam Zararları
- B-Laktam Formu
- B-Laktam Farmakolojik Özellikler
- B-Laktam Farmasötik Özellikler
- B-Laktam Ruhsat Bilgileri