EFFIENT 10 mg 28 film kaplı tablet {Lilly} Zararları

Lilly Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Effient zararları, Effient önlemler, Effient riskler, Effient uyarılar, Effient yan etkisi, Effient istenmeyen etkiler, Effient cinsel, Effient etkileri, Effient tedavi dozu, Effient aç mı tok mu, Effient hamilelik, Effient emzirme, Effient alkol, Effient kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

a Güvenlik profili özeti

PKG planlanan akut koroner sendromlu hastalardaki güvenliliği, klopidogrel-kontrollü bir çalışmada (TRITON) değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 6741 hasta medyan 14.5 ay süreyle (60 mg yükleme dozu ve günde bir defa 10 mg idame dozunda) prasugrel almıştır (5802 hasta 6 ay ve 4136 hasta 1 yıldan uzun süre tedavi edilmiştir). Advers olay nedeniyle çalışma ilacının kesilme oranı prasugrel için %7.2 klopidogrel içinse %6.3 olmuştur. Bunlardan, kanama her iki ilaç için de çalışma ilacının kesilmesine yol açan en sık görülen advers reaksiyondur (prasugrel için %2.5 ve klopidogrel için %1.4).

Kanama

Koroner arter bypass greft (CABG) ile ilişkili olmayan kanama

TRITON çalışmasında, CABG ile ilişkili olmayan bir kanama olayı yaşayan hastaların sıklığı Tablo 1’de gösterilmiştir. CABG ile ilişkili olmayan TIMI majör kanama veya TIMI minör kanama, UA/NSTEMI ve tüm AKS popülasyonlarında prasugrel ile tedavi edilen hastalarda klopidogrele göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksektir. STEMI popülasyonunda anlamlı fark görülmemiştir. En sık spontan kanama yeri gastrointestinal sistemdir (prasugrel ile oran %1.7 ve klopidogrel ile %1.3); girişimle oluşan kanamanın en sık görüldüğü yer, arterdeki ponksiyon yeridir (prasugrel ile oran %1.3 ve klopidogrel ile %1.2).

Tablo 1: CABG ile ilişkili olmayan kanama insidansı (Hastaların %’si)

aMiyokard Enfarktüsünde Tromboliz (TIMI) Çalışma Grubunca tanımlanmış kriterlere göre merkezi olarak hüküm verilen olaylar. b Uygun olduğunda diğer standart tedaviler kullanılmıştır.

c Hemoglobinin > 5 g/dL ’den fazla düşmesi ile birlikte olan aşikar klinik kanama veya bir intrakraniyal kanama d Yaşamı tehdit eden kanama TIMI majör kanamanın bir alt grubudur ve aşağıdaki tipleri içerir. Hastalar birden fazla satırda

sayılmış olabilir. e ICH=intrakraniyal kanama.

f Hemoglobinde >3 g/dL ama <5 g/dL düşme ile birlikte olan aşikar klinik kanama

75 yaş ve üzeri hastalar

Faz 3 klinik çalışmada, iki ayrı yaş grubunda CABG ile ilişkili olmayan TIMI majör veya minör kanama oranları aşağıdaki gibidir:

Yaş

Prasugrel

Klopidogrel

> 75 yaş (N=1785)

%9.0 (%1.0 fatal)

%6.9 (%0.1 fatal)

<75 yaş (N=11672)

%3.8 (%0.2 fatal)

%2.9 (%0.1 fatal)

60 kg’dan az olan hastalar

Faz 3 klinik çalışmada, iki ayrı vücut ağırlığı grubundaki hastalarda CABG ile ilişkili olmayan TIMI majör veya minör kanama oranları aşağıdaki gibidir:

Ağırlık

Prasugrel

Klopidogrel

<60 kg (N=664)

%10.1 (%0 fatal)

%6.5 (%0.3 fatal)

> 60 kg (N=12672)

%4.2 (%0.3 fatal)

%3.3 (%0.1 fatal)

60 kg’dan fazla olan ve 75 yaşın altındaki hastalarda CABG ile ilişkili olmayan TIMI majör kanama oranları prasugrel için %3.6, klopidogrel için %2.8’dir. Fatal kanama oranları ise prasugrel için %0.2, klopidogrel için %0.1’dir.

CABG ile ilişkili kanama

Faz 3 klinik çalışmada, 437 hasta çalışma sırasında CABG geçirmiştir. Bu hastalarda, CABG ile ilişkili TIMI majör veya minör kanama oranı prasugrel grubunda %14.1 ve klopidogrel grubunda %4.5 olmuştur. Prasugrel ile tedavi edilen hastalardaki daha yüksek kanama riski çalışma ilacının en son dozundan sonra 7 güne kadar sürmüştür. CABG’den önceki 3 gün içerisinde tienopiridin alan hastalarda, TIMI majör ve minör kanama sıklığı prasugrel grubunda %26.7 (45 hastanın 12’si) iken, klopidogrel grubunda bu oran %5 (60 hastanın 3’ü) idi. CABG’den önceki 4-7 gün içinde tienopiridin son dozunu alan hastalarda sıklık prasugrel grubundakilerde %11.3 (80 hastanın 9’u) iken klopidogrel grubunda %3.4 (89 hastanın 3’ü) olarak azalmıştır. İlacın bırakılmasından 7 günden sonra CABG ilişkili kanamaların tedavi gruplarında aynı olduğu gözlenmiştir (bkz. bölüm 4.4).

b. Advers reaksiyonların özetlenmesi

TRITON çalışmasındaki hemorajik ve hemorajik olmayan advers reaksiyonlar, sıklık ve organ sınıfına göre aşağıda sınıflandırılarak özetlenmektedir. Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 - <1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (elde edilen verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

Hemorajik ve hemorajik olmayan advers reaksiyonlar:

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları

Yaygın: Anemi Seyrek: Trombositopeni

Bilinmiyor: Trombotik trombositopenik Purpura (TTP)-bakınız bölüm 4.4

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan: Anjioödemi içeren hipersensitivite

Göz bozuklukları

Yaygın olmayan: Göz hemorajisi

Vasküler bozukluklar

Yaygın: Hematom

Solunum, göğüs ve mediyastinal bozukluklar

Yaygın: Epistaksis Yaygın olmayan: Hemoptizi

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın: Gastrointestinal hemoraji

Yaygın olmayan: Retroperitoneal hemoraji, rektal hemoraji, hematokezi, diş eti kanaması

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın: Döküntü, ekimoz

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın: Hematüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi koşulları

Yaygın: Damara giriş yerinde hematom, damara giriş yerinde hemoraji

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar

Yaygın: Kontüzyon

Yaygın olmayan: Post-prosedürel hemoralji Seyrek: Subkütan hematom

GİA veya inme öyküsü olan ya da olmayan hastalarda, faz 3 çalışmadaki inme insidansı aşağıdaki gibidir (bkz. bölüm 4.4):

GİA veya inme öyküsü

Prasugrel

Klopidogrel

Evet (N=518)

%6.5 (%2.3 ICH*)

%1.2 (%0 ICH*)

Hayır (N=13090)

%0.9 (%0.2 ICH*)

%1.0 (%0.3 ICH*)