EMTHEXATE 2.5 mg 100 tablet Dozu
Med Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Emthexate dozu, Emthexate dozaj, Emthexate doz aşımı, Emthexate uygulama, Emthexate kullanım şekli, Emthexate kullanımı, Emthexate kullanım süresi, Emthexate açmı tokmu, Emthexate nedir, Emthexate ne için kullanılır, Emthexate nasıl kullanılır, Emthexate faydaları, Emthexate etkileri, Emthexate günde kaç kez, Emthexate sabah mı akşam mı, Emthexate fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
Romatoid artrit tedavisinde dozaj:
Yetişkinlerde:
Kişiye özgü yan etkileri tespit etmek için, tedaviye başlamadan 1 hafta önce 5-10 mg test dozu uygulaması tavsiye edilir.
Konvansiyonel tedavilere yanıt vermeyen ya da tolerans göstermeyen, romatoid artritli yetişkin hastaların tedavisinde haftada bir 7.5 mg oral ya da haftada bir 2.5 mg oral 12 saat aralıklarla 3doza bölünmüş olarak (7.5 mg) uygulanır. Optimal cevabı elde edebilmek için haftalık total doz20 mg’ı geçmeyecek şekilde dozlama programı azar azar ayarlanabilir. İlk cevaba ulaşılınca dozprogramı mümkün olabilecek en düşük efektif doza düşürülmelidir.
Psöriyasiz tedavisinde dozaj:
Kişiye özgü yan etkileri tespit etmek için, tedaviye başlamadan 1 hafta önce 5-10 mg test dozu uygulaması tavsiye edilir.
Konvansiyonel tedaviye yanıt vermeyen, ciddi psöriyazis tedavisinde tavsiye edilen doz, ilk hafta 5-10 mg’lık test dozunun ardından haftada bir 10-25 mg’dır. Dozaj, hastanın yanıtına vehematolojik toksisite durumuna göre ayarlanır.
Malign hastalıkların tedavisinde dozaj:
Kişiye özgü yan etkileri tespit etmek için, tedaviye başlamadan 1 hafta önce 5-10 mg parenteral test doz uygulaması tavsiye edilir. Metotreksat oral olarak 30 mg/m2’yi aşmayacak, birbirinitakip eden 5 günden fazla olmayacak şekilde tek doz uygulanır. Kemik iliği işlevlerinin normaledönebilmesi için tedaviler arasında en az iki hafta dinlenme periyodu tavsiye edilir.
Metotreksat 100 mg’ı geçen dozlarda genellikle parenteral uygulama ile verilir. Enjeksiyonluk preparatlar tavsiye edilir. 70 mg/m2 aşan dozlar folinik asit kurtarması olmaksızın verilmemelidirya da dozlamadan 24-48 saat sonra metotreksat serum düzeyine bakılmalıdır.
Eğer metotreksat diğer kemoterapi rejimleriyle beraber uygulanacaksa diğer ilaç bileşenlerinin birlikte kullanılması nedeniyle oluşabilecek toksisite göz önünde bulundurularak dozdüşürülmelidir.
Uygulama şekli:
Oral kullanım içindir.
Tablet yemeklerden 1 saat önce veya 1.5-2 saat sonra alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Metotreksat böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Doz aşağıdaki gibi ayarlanmalıdır:
Kreatinin klerensi (mL/dk)
>50 % 100
20-50 % 50
< 20 Metotreksat kullanılmamalıdır
Karaciğer yetmezliği:
Metotreksat önceden, özellikle alkole bağlı karaciğer hastalığı geçirmiş veya geçirmekte olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Eğer bilirubin > 5 mg/dL (85.5 pmol/L) ise, metotreksatkontrendikedir.
Pediyatrik popülasyon:
Metotreksatın pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının ve folat rezervlerinin azalması nedeniyle doz azaltılmasına gidilebilir.
Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı semptomları:
Pazarlama sonrası deneyimde doz aşımının genel olarak oral uygulamadan sonra meydana geldiği gözlenmiştir. İntravenöz ya da intramüsküler uygulama sonrasında da doz aşımıgörülmüştür.
Oral doz aşımına ilişkin raporlarda haftalık doz yanlışlıkla günlük olarak alınmıştır (toplam doz olarak veya belirli dozlara ayrılmış şekilde). Metotreksatın toksisitesi başlıca hematopoietik vegastrointestinal sistemde görülür.
Belirtiler arasında lökopeni, trombositopeni, anemi, pansitopeni, nötropeni, kemik iliği baskılanması, mukoza iltihabı, stomatit, ağız ülseri, bulantı, kusma, gastrointestinal yara ve ülserile kanamalar vardır. Bazı hastalar aşırı doz belirtileri göstermemiştir.
Haftada bir oral olarak alınması gereken metotreksatın günde bir kez alınmasıyla, ölümcül sonuçları da olabilen doz aşımları olduğu bildirilmiştir.
Sepsis, septik şok, böbrek yetmezliği ve aplastik anemi nedeniyle ölüm vakaları bildirilmiştir.
Doz aşımında tedavi:
Kalsiyum folinat, metotreksatm toksik istenmeyen etkilerini nötralize etmek için spesifik bir antidottur. Düşük metotreksat dozlarında lökosit seviyesinin düşmesi durumunda kısa bir süreiçinde 6-12 mg kalsiyum folinat intravenöz veya intramüsküler olarak uygulanmalıdır; ardındanaynı doz 3-6 saat aralıklarla uygulanır (en az 4 defa). Bu işleme metotreksat serum seviyeleri 10’7 mol/L’nin altına düşene kadar devam edilmelidir.
Çok büyük doz aşımı vakalarında, renal tübüllerde metotreksat ve/veya metabolitlerinin çökmesinin önlenmesi için hidrasyon ve üriner alkalizasyon gerekebilir. Ne hemodiyalizin ne deperitoneal diyalizin metotreksat eliminasyonunu arttırdığı gözlenmemiştir. Yüksek akışlı birdiyalizör kullanılarak gerçekleştirilen akut, intemitant hemodiyaliz ile etkili bir metotreksatklerensi bildirilmiştir.
Romatoid artrit, psöriyatik artrit veya psöriyazis vulgarisli hastalarda folik asit veya folinik asit verilmesi metotreksatm toksisitesini azaltabilir (gastrointestinal semptomlar, ağız mukozasınıniltihabı, saç dökülmesi ve karaciğer enzimlerinin yükselişi) (bkz. bölüm 4.5.). Folik asit içerenilaçları kullanmadan önce, özellikle 50 yaş üzeri yetişkinlerde, mevcut bir B12 vitamin eksikliğimaskelenmiş olabileceğinden B12 vitamin seviyelerinin izlenmesi tavsiye edilir.
Emthexate ile ilgili diğer bilgiler
- Emthexate Genel
- Emthexate Fiyat
- Emthexate Yan Etkileri
- Emthexate Etkileşimi
- Emthexate Gebelik
- Emthexate Muadili
- Emthexate Uyarılar
- Emthexate Endikasyon
- Emthexate Kontrendikasyon
- Emthexate İçeriği
- Dozu
- Emthexate Zararları
- Emthexate Formu
- Emthexate Farmakolojik Özellikler
- Emthexate Farmasötik Özellikler
- Emthexate Ruhsat Bilgileri