KOMBOGLYZE 2.5 mg/1000 mg 56 film kaplı tablet Zararları
AstraZeneca Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Komboglyze zararları, Komboglyze önlemler, Komboglyze riskler, Komboglyze uyarılar, Komboglyze yan etkisi, Komboglyze istenmeyen etkiler, Komboglyze cinsel, Komboglyze etkileri, Komboglyze tedavi dozu, Komboglyze aç mı tok mu, Komboglyze hamilelik, Komboglyze emzirme, Komboglyze alkol, Komboglyze kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
KOMBOGLYZE tabletler ile terapötik klinik çalışma yapılmamış olmakla birlikte KOMBOGLYZE’nin birlikte uygulanan saksagliptin ve metformin tabletler ilebiyoeşdeğerliği gösterilmiştir (bkz. bölüm 5.2).
Saksagliptin
Güvenlilik profilinin özeti
Saksagliptinin glisemik kontrol üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülen, saksagliptin ile tedavi edilen 3021 hastayı içeren, altı randomize, çift kör, kontrollü klinikgüvenlilik ve etkililik çalışmasında tip 2 diyabeti olan 4148 hasta yer almıştır.
Havuzlanmış bir analizde, saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastalardaki toplam advers olay (AO) insidansı plasebo ile benzer bulunmuştur. AO’lara bağlı olarak tedavinin kesilmesiplaseboya kıyasla saksagliptin 5 mg alan hastalarda daha yüksek bulunmuştur (%1.8’e karşı%3.3).
Advers reaksiyonların listesi
Saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastaların >%5’inde ve plasebo ile tedavi edilen hastalara göre daha yaygın olarak ya da saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastaların >%2’sindebildirilen ve plasebo ile kıyaslandığında >%1 daha sık bildirilen advers reaksiyonlar aşağıdagösterilmiştir.
Advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve mutlak sıklığa göre listelenmektedir. Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Tedavi rejimi: Saksagliptin ile metformin1 Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, gastroenterit, sinüzit, nazofarenjit2
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Kusma
1 Metformine ilave saksagliptini ve başlangıçta metformin ile kombinasyonu kapsar.
2 Sadece başlangıç kombinasyon tedavisinde.
Klinik çalışmalarda _pazarlama sonrası deneyim ve spontan raporlar
Aşağıdaki listede saksagliptin ile pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiş olan ilave advers reaksiyonlar yer almaktadır. Sıklıklar, klinik çalışmalardan elde edilen deneyime dayalıdır(1).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık reaksiyonları1 (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4)
Seyrek: Anafilaktik şok içeren anafilaktik reaksiyonlar (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4)
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Bulantı
Yaygın olmayan: Pankreatit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Döküntü2
Yaygın olmayan: Dermatit, kaşıntı, ürtiker Seyrek: Anjiyoödem (bkz. bölüm 4.3 ve 4.4)
1 Sıklık oranları, saksagliptin monoterapisi, metformine ilave ve metformin ile ilkkombinasyon, sülfonilüreye ilave ve tiyazolidindiona ilave klinik çalışmaları için yapılmışolan toplu analizler baz alınarak hesaplanmıştır.
2 Bu reaksiyonlar ayrıca, onay öncesi klinik çalışmalarda belirlenmiştir; ancak yukarıda verilmiş olan “Saksagliptin ile metformin” tedavi rejimi için kriterleri karşılamamaktadırlar.
Seçili advers reaksiyonların açıklaması
Araştırmacı tarafından en azından olasılıkla ilaca bağlı olarak değerlendirilen ve kontrol ile karşılaştırıldığında saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hasta sayısının en az 2 fazlasındabildirilen AO’lar, aşağıda tedavi rejimine göre tanımlanmıştır.
Monoterapi olarak: Sersemlik (yaygın) ve yorgunluk (yaygın)
Metformine ek olarak: Dispepsi (yaygın) ve miyalji (yaygın)
Metformin ile başlangıçta kombinasyon olarak: Gastrit (yaygın), artralji (yaygın olmayan), miyalji (yaygın olmayan) ve erektil disfonksiyon (yaygın olmayan)
Metformin ve bir sülfonilüreye ek olarak: Sersemlik (yaygın), yorgunluk (yaygın) ve flatulans (yaygın).
Hipoglisemi
Hipoglisemi advers reaksiyonlarında tüm hipoglisemi raporları esas alınmıştır; eşzamanlı glukoz ölçümü gerekli görülmemiştir. Metformine ek tedavi olarak verilen saksagliptin 5 mgiçin bildirilen hipoglisemi insidansı plasebo ile karşılaştırıldığında sırasıyla %5.8’e karşı%5’dir. Bildirilen hipoglisemi insidansı daha önce tedavi almamış ve saksagliptin 5 mg ilemetformin verilen hastalarda %3.4; tek başına metformin verilen hastalarda %4.0’dır. İnsülineek olarak kullanıldığında (metforminle veya metforminsiz), raporlanmış genel hipoglisemiinsidansı saksagliptin 5 mg için %18.4 ve plasebo için %19.9’dur.
Metformin ve bir sülfonilüreye ek olarak kullanıldığında, raporlanmış genel hipoglisemi insidansı saksagliptin 5 mg için %10.2 ve plasebo için %6.3’tür.
Araştırmalar
Klinik çalışmalar arasında, laboratuvar testlerinde gözlenen AO insidansı plasebo ile tedavi edilen hastalara karşı saksagliptin 5 mg ile tedavi edilen hastalarda benzer bulunmuştur.Mutlak lenfosit sayımında küçük bir azalma gözlenmiştir. Plasebo kontrollü havuzlanmışanalizde, yaklaşık 2200 hücre/mikroL’lik başlangıç ortalama mutlak lenfosit sayımındanplaseboya göre yaklaşık 100 hücre/mikroL’lik ortalama bir azalma gözlenmiştir.
Ortalama mutlak lenfosit sayımları süresi 102 haftaya varan günlük dozlama ile stabil kalmıştır. Lenfosit sayımındaki azalmalar klinik açıdan anlamlı advers reaksiyonlar ileilişkilendirilmemiştir. Plaseboya göre lenfosit sayımındaki bu azalmanın klinik anlamlılığıbilinmemektedir.
Metformin
Klinik çalışma verileri ve pazarlama sonrası veriler
Advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve sıklığa göre listelenmektedir.
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok seyrek: Laktik asidoz, B12 vitamini eksikliği1
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Ağızda metalik tat
Gastrointestinal hastalıkları
Çok yaygın: Gastrointestinal semptomlar2
Hepato-bilier hastalıkları
Çok seyrek: Karaciğer fonksiyon bozuklukları, hepatit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok seyrek: Ürtiker, eritem, kaşıntı
1 Metformin ile uzun süreli tedavi B12 vitamini emilimindeki azalmayla ilişkili olup; çokseyrek durumlarda klinik olarak anlamlı B12 vitamini eksikliğine (örn., megaloblastikanemi) neden olabilir.
2 Bulantı, kusma, diyare, abdominal ağrı ve iştah kaybı gibi gastrointestinal semptomlar en sık olarak tedavinin başlangıcında görülür ve pek çok olguda spontan olarak iyileşir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck. gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Komboglyze ile ilgili diğer bilgiler
- Komboglyze Genel
- Komboglyze Fiyat
- Komboglyze Etkileşimi
- Komboglyze Gebelik
- Komboglyze Muadili
- Komboglyze Uyarılar
- Komboglyze Endikasyon
- Komboglyze Kontrendikasyon
- Komboglyze İçeriği
- Komboglyze Dozu
- Zararları
- Komboglyze Formu
- Komboglyze Farmakolojik Özellikler
- Komboglyze Farmasötik Özellikler
- Komboglyze Ruhsat Bilgileri