NOVOMIX 30 PENFILL 3 ml 5 PENFILL Zararları
Novo Nordisk Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Novomix zararları, Novomix önlemler, Novomix riskler, Novomix uyarılar, Novomix yan etkisi, Novomix istenmeyen etkiler, Novomix cinsel, Novomix etkileri, Novomix tedavi dozu, Novomix aç mı tok mu, Novomix hamilelik, Novomix emzirme, Novomix alkol, Novomix kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Güvenlilik Profilinin Özeti
NovoMix kullanımı sırasında hastalarda görülen advers ilaç reaksiyonları genellikle insülin aspartın farmakolojik etkilerinden dolayı görülür.
Tedavi sırasında en çok rapor edilen istenmeyen etki hipoglisemidir. Hipogliseminin sıklığı, hasta popülasyonuna, dozaja ve glisemik kontrolün seviyesine göre değişebilir, lütfen aşağıdaki“Seçilmiş istenmeyen etkilerin tanımı” bölümüne bakınız.
İnsülin tedavisinin başlangıcında kırılma anomalileri, ödem ve enjeksiyon yeri reaksiyonları (enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, ürtiker, inflamasyon, morarma, şişme ve kaşınma)oluşabilir. Bu reaksiyonlar genellikle geçici türdedir. Kan glukoz kontrolündeki hızlı iyileşme,genellikle geri dönüşümlü olan akut ağrılı nöropatiye neden olabilir. Uzun süreli gelişmişglisemik kontrol diyabetik retinopatinin ilerleme riskini azaltırken, glisemik kontrolün anigelişimi ile insülin terapisinin yoğunluğu, diyabetik retionapatinin geçici olarak kötüleşmesi ilebağlantılı olabilir.
Klinik çalışmalarda görülen ve insülin asparta bağlı olarak değerlendirilen advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı aşağıda sıralanmıştır. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Her bir sıklık gruplamasında, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Ürtiker, döküntü, erupsiyonlar Çok seyrek: Anafılaktik reaksiyonlar *
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Çok yaygın: Hipoglisemi*
Sinir sistemi hastalıkları
Seyrek: Periferal nöropati (ağrılı nöropati)
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Kırılma bozuklukları, diyabetik retinopati
Deri ve deri altı dokusu hastalıkları
Yaygın olmayan: Lipodistrofı*
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın olmayan: Ödem, enjeksiyon yeri reaksiyonları *Bkz. bölüm “Seçilmiş istenmeyen etkilerin tanımı”.
Seçilmiş istenmeyen etkilerin tanımı
Anafılaktik reaksiyonlar:
Genel aşırı duyarlılık reaksiyonlarının (yaygın deri döküntüsü, kaşınma, terleme, gastrointestinal bozukluk, anjiyonoörotik ödem, nefes almada zorluk, çarpıntı ve düşük kanbasıncını içeren) oluşumu çok seyrektir ancak potansiyel olarak hayatı tehdit edebilir.
Hipoglisemi:
En çok rapor edilen istenmeyen etki hipoglisemidir. Hipoglisemi, insülin dozu insülin ihtiyacına göre çok yüksekse oluşabilir. Ciddi hipoglisemi durumunda şuur kaybı ve/veyakonvülziyon oluşabilir ve beyin fonksiyonlarında geçici veya kalıcı hasarla hatta ölümlesonuçlanabilir. Hipogliseminin semptomları genelde aniden belirir. Bunlar, soğuk terleme,soğuk soluk deri, yorgunluk, sinirlilik veya titreme, endişe hissi, anormal derecede yorgunlukveya bitkinlik, kafa karışıklığı, konsantrasyon güçlüğü, sersemlik, aşırı açlık hissi, görmedeğişiklikleri, baş ağrısı, bulantı ve çarpıntıdır.
Klinik çalışmalarda hipoglisemi sıklığı, hasta popülasyonu, dozaj ve glisemik kontrolün seviyesine göre değişmiştir. Klinik çalışmalar sırasında hipogliseminin görülme oranları, insaninsülini ve insülin aspart arasında değişkenlik göstermemiştir.
Lipodistrofı:
Lipodistrofı (lipohipertrofı, lipoatrofıyi içeren) enjeksiyon bölgesinde oluşabilir. Belli bir alan içindeki enjeksiyon yerinin devamlı değiştirilmesi bu reaksiyonların oluşma riskini azaltır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
Pazarlama sonrası kaynaklara ve klinik çalışmalara dayanarak, pediyatrik popülasyonda gözlemlenen istenmeyen etkilerin sıklığı, tipi ve ciddiyeti genel popülasyondaki kapsamlıdeneyimlerden hiçbir farklılık göstermemiştir.
Diğer özel popülasyonlar:
Pazarlama sonrası kaynaklara ve klinik çalışmalara dayanarak, yaşlı hastalarda ve böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda gözlemlenen istenmeyen etkilerin sıklığı, tipi ve ciddiyetigenel popülasyondaki kapsamlı deneyimlerden hiçbir farklılık göstermemiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck,gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Novomix ile ilgili diğer bilgiler
- Novomix Genel
- Novomix Fiyat
- Novomix Prospektüs
- Novomix Kullananlar
- Novomix Nedir
- Novomix Kullanımı
- Novomix Yan Etkileri
- Novomix Etkileşimi
- Novomix Gebelik
- Novomix Saklanması
- Novomix Muadili
- Novomix Uyarılar
- Novomix Endikasyon
- Novomix Kontrendikasyon
- Novomix İçeriği
- Novomix Dozu
- Zararları
- Novomix Formu
- Novomix Farmakolojik Özellikler
- Novomix Farmasötik Özellikler
- Novomix Ruhsat Bilgileri