NUVARING vajinal 1 halka {Schering-plough} Kullanımı

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.NUVARING nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

NUVARING’i kendiniz yerleştirebilir ve çıkartabilirsiniz. Doktorunuz ilk olarak ne zaman NUVARING kullanacağınızı anlatacaktır. Vajinal halka, aylık siklusunuzun doğru gününde konulmalıdır (bakınız bölüm ‘İlk halka ne zaman yerleştirilmeli’) ve 3 hafta boyunca vajina içinde bırakılır. Halkanın vajina içinde olup olmadığını düzenli kontrol etmek alışkanlık haline getirilmelidir. 3 hafta sonra, NUVARING’i çıkartınız ve bir hafta ara veriniz. Halkasız dönemde genellikle aylık periyodunuz gerçekleşir.

Uygulama yolu ve metodu

1. Halkayı vajinaya yerleştirmeden önce, son kullanma tarihinin geçmemiş olduğunu kontrol ediniz (bakınız “NUVARING’in Saklanması”).

2. Halkayı yerleştirmeden veya çıkarmadan önce ellerinizi yıkayınız.

3. Sizin için en rahat olan yerleştirme pozisyonunu seçiniz, örneğin bacağınızın biri yukarı çekilmiş durumdayken ayakta durmak, çömelmek veya sırtüstü uzanmak.

4. NUVARING’i poşetinden çıkarınız.

5. Halkayı baş ve işaret parmaklarınızın arasında tutarak karşı kenarları birbirine doğru bastırınız ve halkayı vajinaya yerleştiriniz (bakınız Şekil 1-4). NUVARING yerine yerleştiğinde, hiçbir şey hissetmemelisiniz. Eğer rahatsızlık hissederseniz, NUVARING’i yavaşça, vajinanın iç kısmına doğru biraz itiniz. Halkanın vajina içerisindeki tam pozisyonu önemli değildir.

6. Aradan 3 hafta geçtikten sonra NUVARING’i vajinadan çıkarınız. Bunu işaret parmağının kanca şeklinde kıvrılması ve halkanın işaret parmağı ve orta parmak arasında kavranması ve dışarı doğru çekilmesi yoluyla çıkartabilirsiniz (bakınız Şekil 5).

7. Kullanılmış halkayı normal ev çöplerinin arasında, tercihen tekrar kapatılabilen poşetine koyarak atınız. NUVARING’i tuvalete atarak üzerine sifonu çekmeyiniz.

Şekil 1

NUVARING’i poşetinden çıkartın.

Şekil 2

Halkayı iki yandan sıkıştırın.

Şekil 3

Halkayı yerleştirmek için rahat bir konum

seçin.

Şekil 4C

Şekil 4A Şekil 4B

Halkayı tek eliniz ile vajina içine sokunuz (Şekil 4A), gerekliyse labiumlar kolaylık için yana açılabilir. Halkayı rahat bir konum elde edene kadar vajina içine itiniz (Şekil 4B). Halkayı 3 hafta süreyle yerinde bırakınız (Şekil 4C).

Şekil 5

NUVARING işaret parmağının kanca

şeklinde kıvrılması ve halkanın işaret parmağı ve orta parmak arasında

kavranması ve dışarı doğru çekilmesi yoluyla çıkartılabilir.

Halkayı üç hafta kullanıp bir hafta kullanmayınız

1. Halka vajinaya yerleştirildiği günden başlamak üzere 3 hafta boyunca hiç dışarıya çıkarmadan yerinde bırakılmalıdır.

2. 3 hafta sonra haftanın aynı gününde ve yaklaşık yerleştirme saatinde halkayı çıkarınız.
Örneğin, eğer NUVARING’i Çarşamba günü gece saat 10.00 dolayında yerleştirdiyseniz;

3 hafta sonra yine Çarşamba günü ve gece saat 10.00 dolayında çıkarınız.

3. Halkayı çıkardıktan sonra, bir hafta boyunca halka kullanmayınız. Bu bir hafta içerisinde vajinal kanama gerçekleşmelidir. Bu kanama genellikle, NUVARING’in çıkarılmasından 2-3 gün sonra başlar.

4. Yeni halkayı tam bir hafta ara verdikten sonra (yine haftanın aynı günü ve yaklaşık aynı saatte), kanamanız durmamış bile olsa yerleştiriniz.

Eğer yeni halkayı yerleştirmeniz gereken saatten 3 saat daha geç yerleştirirseniz, gebelikten korunma azalabilir. Bölüm “Ne yapmalısınız... Yeni halkayı, halka kullanılmayan süre sona erdiğinde yerleştirmeyi unutmayınız” talimatlarına bakınız.

Eğer NUVARING’i yukarıda anlatıldığı gibi kullanırsanız, vaginal kanamanız her ay, yaklaşık aynı günlerde gerçekleşecektir.

İlk halka ne zaman yerleştirilmeli?

  • Geçen ay hormonal kontraseptif kullanmadıysanız

    İlk NUVARING’i, doğal siklüsünüzün birinci günü yerleştiriniz (örn. adet döneminizin ilk gününde). NUVARING, hemen işlev görmeye başlar. Daha başka bir doğum kontrol önlemi almanıza ihtiyaç yoktur.

  • NUVARING’i siklüsünüzün 2.-5. günleri arasında da yerleştirebilirsiniz fakat NUVARING kullanımının ilk 7 günü içerisinde cinsel ilişki kurarsanız, ilave bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif gibi) kullanmayı ihmal etmeyiniz. Bu öneri yalnızca, NUVARING’in ilk defa kullanılması sırasında geçerlidir.

    Geçen ay kombine bir doğum kontrol hapı kullandıysanız

    NUVARING kullanmaya, doğum kontrol hapını kullandığınız dönemin tabletsiz periyodunun son gününde başlayınız. Eğer doğum kontrol hapı kutunuzda aynı zamanda plasebo (etkisiz) tabletler de varsa, NUVARING kullanmaya plasebo tabletlerin en sonuncusunu aldıktan sonra başlayınız. Eğer hangi tabletin plasebo olduğundan emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. Mevcut doğum kontrol hapınızın kullanılmadığı süreyi asla uzatmayınız.

    Eğer doğum kontrol hapınızı sürekli ve doğru olarak kullanmışsanız ve eğer gebe kalmadığınızdan eminseniz, doğum kontrol hapınızı herhangi bir günde de bırakabilir ve hemen NUVARING kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Geçen ay transdermal (derinize yapıştırılan) flaster kullandıysanız

    NUVARING kullanmaya her zamanki flastersiz-dönemin en son günü başlayınız.
    Flastersiz dönemin önerilen süresini asla aşmayınız.

  • Eğer flasterinizi sürekli ve doğru olarak kullanmışsanız ve eğer gebe kalmadığınızdan eminseniz, flasteri kullanmayı herhangi bir günde de bırakabilir ve hemen NUVARING kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Geçen ay mini- (yalnızca progestogen içeren) doğum kontrol hapı kullandıysanız

    Bu hapı kullanmayı herhangi bir günde bırakabilir ve ertesi gün hapı aldığınız aynı saatte NUVARING kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak halka kullanımının ilk 7 gününde ilave bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif gibi) kullanmayı ihmal etmeyiniz.

  • Geçen ay enjektabl (enjeksiyonla verilen), implante edilen (derinizin altına yerleştirilen) veya progestogen salgılayan bir rahim-içi doğum kontrol önlemi kullandıysanız NUVARING kullanmaya, bir sonraki enjeksiyon gününde veya implantın ya da progestogen-salgılayan rahim-içi doğum kontrol önleminin çıkarıldığı gün başlayınız.
    Ancak halka kullanımının ilk 7 gününde ilave bir doğum kontrol yöntemi (prezervatif gibi) kullanmayı ihmal etmeyiniz.
  • Bebek sahibi olduktan sonra

    Eğer henüz bebek sahibi olmuşsanız, doktorunuz size NUVARING kullanmaya başlamadan önce ilk periyodunuza kadar beklemenizi söyleyebilir. Bazen NUVARING kullanımına daha erken başlayabilirsiniz. Bu konuda doktorunuz size öneride bulunacaktır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız ve NUVARING kullanmak istiyorsanız, bunu önce doktorunuzla tartışmalısınız.

  • Düşük yaptıktan veya çocuk aldırdıktan sonra Doktorunuz size gereken önerilerde bulunacaktır.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    Puberte sonrası ergenler için de etkinlik ve güvenliliğin aynı olması beklenir. NUVARİNG kullanımı menarş öncesi endike değildir.

    Yaşlılarda kullanımı

    Özel kullanım durumları

    Eğer NUVARING’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Ne yapmalısınız.....

    Halka kazara vajina dışına çıkarsa

    NUVARING kazara vajina dışına çıkabilir - örneğin; eğer uygun yerleştirilmemişse, tampon çıkarılırken, cinsel ilişki sırasında, kabızlık sırasında veya eğer sizde rahim sarkması varsa.
    Bu nedenle halkanın vajinanızda durup durmadığını, düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

    Eğer halka vajina dışında 3 saatten daha kısa süre kalmışsa, sizi gebeliğe karşı korumaya devam edecektir. Halkayı soğuk-ılık suda (sıcak su kullanmayınız) çalkalayabilir ve tekrar geri yerleştirebilirsiniz. Eğer halka vajina dışında 3 saatten daha uzun süre kalmışsa, sizi gebeliğe karşı koruyamayabilir, “Ne yapmalısınız .... halka geçici olarak vajina dışına çıkmışsa” bölümündeki önerilere bakınız.

    Halka geçici olarak vajina dışına çıkmışsa

    NUVARING vajina içerisindeyken, gebelikten korumak için vücuda hormonları yavaşça salıverir. Eğer halka vajina dışında 3 saatten daha uzun bir süre kalırsa, sizi gebeliğe karşı korumayabilir. Bu nedenle halka her 24 saatlik bir zaman dilimi içerisinde vajina dışında 3 saatten daha uzun süre kalmamalıdır.

  • Eğer halka vajina dışında 3 saatten daha kısa bir süre kalmışsa, sizi gebeliğe karşı korumaya devam edecektir. Bunun için halkayı en geç 3 saat içinde mümkün olan en kısa zamanda geri yerleştirmelisiniz.
  • • Eğer halka, birinci ve ikinci haftalar içerisinde vajina dışında 3 saatten daha uzun bir süre kalmışsa, ya da bundan şüpheleniyorsanız, sizi gebeliğe karşı korumayabilir. Anımsar anımsamaz halkayı geri vajinanıza yerleştiriniz ve en az 7 gün boyunca aralıksız olarak yerinde bırakınız. Eğer bu 7 gün içerisinde cinsel ilişkide bulunursanız, prezervatif kullanınız. Eğer birinci haftanın içerisindeyseniz ve son 7 gün içerisinde cinsel ilişkide bulunmuşsanız, gebe kalmış olabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza danışınız.

  • Eğer halka üçüncü hafta içerisinde vajina dışında 3 saatten daha uzun bir süre kalmışsa, ya da bundan şüpheleniyorsanız, sizi gebeliğe karşı korumayabilir. Bu halkayı atmalısınız ve aşağıdaki iki uygulamadan birini tercih etmelisiniz:
  • 1. Hemen yeni bir halka yerleştiriniz

    Bu seçeneği tercih ederseniz, sonraki 3-haftalık kullanma dönemi başlayacaktır.
    Periyodunuz (adet kanamanız) olmayabilir ama ara kanaması veya lekelenme görülebilir.

    2. Yeniden halka yerleştirmeyiniz. Önce ilk periyodunuzu olunuz (adet kanamanızı olunuz) ve bir önceki halkanın atıldığı veya vajina dışına çıktığı tarihi izleyen en fazla 7 gün içerisinde yeni bir halka yerleştiriniz.

    Bu seçeneği yalnızca, eğer NUVARING’i önceki 7 gün içerisinde aralıksız olarak kullanmışsanız tercih etmelisiniz.

    Halkanız koparsa

    NUVARING çok nadir olarak kopabilir. Kopan halkanın doz aşımına yol açma olasılığı, halkanın kontraseptif hormonları daha fazla salmaması nedeniyle yoktur.

    NUVARING koparsa, halka dışarıya atılabilir. (bkz ‘Ne yapmalısınız.... NUVARING geçici olarak vajina dışında kalmışsa’).Bundan dolayı, eğer halkanın koptuğunu fark ederseniz, kopan halkayı atınız ve mümkün olan en kısa zamanda yeni bir halka ile başlayınız.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla NUVARING kullanırsanız

    NUVARING’teki hormonların doz aşımının ciddi zararlı etkilere yol açtığı bildirilmemiştir.
    Eğer kazara bir halkadan fazla yerleştirmişseniz, kendinizi hasta (mide bulantısı) hissedebilir ya da kusabilirsiniz ya da vajinal kanamanız olabilir. Fazla olan halkaları çıkarınız.

    NUVARING’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    NUVARING'i kullanmayı unuttuysanız

    Eğer halkasız döneminiz 7 günden daha uzun sürmüşse, bunu anımsar anımsamaz hemen yeni bir halka yerleştiriniz. Eğer sonraki 7 gün boyunca cinsel ilişkide bulunduysanız, ek doğum kontrolü yöntemleri (prezervatif gibi) kullanınız. Eğer halkasız dönemde cinsel ilişki kurduysanız, gebe kalmış olma olasılığınız vardır. Bu durumda hemen doktorunuza danışınız.
    Halkasız dönem ne kadar uzun sürmüşse, gebe kalmış olma riskiniz o kadar yüksektir.

    Halkayı çıkarmayı unutmuşsanız

  • Eğer halka üçüncü ve dördüncü hafta arasında yerinde kalmışsa, sizi gebeliğe karşı korumaya yine devam edecektir. Bir haftalık düzenli halkasız döneminizi geçiriniz ve sonunda yeni bir halka yerleştiriniz.
  • • Halka yerinde 4 haftadan daha uzun süre kalmışsa, gebe kalma olasılığınız vardır. Yeni bir halka yerleştirmeden önce doktorunuza danışınız.

    Bir menstruasyon döneminiz gerçekleşmemişse

  • NUVARING kullanma talimatını yerine getirmişseniz
  • Eğer bir menstruasyon döneminiz gerçeklememişse, ancak NUVARING kullanma talimatını yerine getirmiş ve başka ilaçlar kullanmamışsanız, gebe olma olasılığınız çok düşüktür. NUVARING kullanmaya her zamanki gibi devam ediniz. Eğer ikinci kez menstruasyon döneminiz de gerçekleşmezse, gebe olabilirsiniz. Hemen doktorunuza danışınız. Doktorunuz hamile olmadığınızı kontrol edene kadar sonraki NUVARING’e başlamayınız.

  • NUVARING kullanma talimatını yerine getirmemişseniz
  • Bir menstruasyon döneminiz gerçekleşmemişse, NUVARING kullanma talimatını yerine getirmemişseniz ve ilk normal halkasız dönemde de beklenen menstruasyon kanamanız gerçekleşmezse, gebe olabilirsiniz. Yeni bir NUVARING halkasına başlamadan önce doktorunuza danışınız.

    Beklenmedik bir kanama olursa

    Bazı kadınlarda NUVARING kullanırken, menstruasyon (adet) dönemleri arasında beklenmedik vajinal kanama görülebilir. Hijyen (sağlık) önlemlerine ihtiyacınız olabilir. Ne olursa olsun, halkayı vajinada bırakınız ve normal olarak halkayı kullanmaya devam ediniz.
    Düzensiz kanamalarınız devam ederse, şiddetlenirse veya yeniden başlarsa, doktorunuza bildiriniz.

    Menstruasyon döneminizin birinci gününü değiştirmek isterseniz

    Eğer NUVARING kullanma talimatını yerine getirirseniz, menstruasyon döneminiz (çekilme kanaması) halkasız dönemde başlayacaktır. Eğer bu başlama gününü değiştirmek isterseniz, halkasız dönemi kısaltabilirsiniz (ama asla uzatamazsınız!).

    Örneğin, eğer periyodunuz (kanamanız) genellikle Cuma günü başlıyorsa, bunu ertesi aydan itibaren Salı gününe (3 gün öne) çekebilirsiniz. Yalnızca bir sonraki halkayı 3 gün önce yerleştirmeniz bunun için yeterlidir.

    Eğer halkasız döneminizi çok (örneğin 3 gün ya da daha azı) kısaltırsanız, her zamanki kanamanız gerçekleşmeyebilir. Bir sonraki halkayı kullanırken ara kanamasına veya lekelenmeye (damlalar veya kan lekeleri) tanık olabilirsiniz.

    Menstrüel döneminizin geciktirilmesini isterseniz

    Menstrüel siklusunuzun geciktirilmesi (geri çekilme kanaması), halkalar arasındaki halkasız dönem olmadan, mevcut halka çıkarıldıktan hemen sonra yeni halka yerleştirerek mümkündür. Yerleştirilen yeni halkayı maksimum 3 haftaya kadar bırakabilirsiniz. Yeni halka kullanırken lekelenme (damlalalar ve kan lekesi) veya ara kanaması görülebilir.
    Periyodunuzun başlamasını istediğiniz zaman halkayı çıkarınız. Bir haftalık düzenli halkasız döneminizi geçiriniz ve sonunda yeni bir halka yerleştiriniz.

    NUVARING ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

    NUVARING kullanmayı istediğiniz herhangi bir zamanda bırakabilirsiniz.

    Gebe kalmak istemiyorsanız, diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuza danışınız.

    Eğer NUVARING kullanmayı gebe kalmak amacıyla bırakmak istiyorsanız, gebe kalmadan önce doğal periyodunuz gerçekleşene kadar beklemelisiniz. Böyle bir uygulama, bebeğinizin doğum tarihinin hesaplanmasına yardım edecektir.

    Doktorunuzla ne zaman irtibata geçmelisiniz Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla derhal temasa geçmelisiniz:

  • Özellikle bu broşürde sözü edilenler olmak üzere, kendi sağlığınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz (ayrıca bkz bölüm ‘Ne zaman NUVARING kullanmamalısınız’ ve bölüm ‘Kanpıhtıları (Tromboz)’).

  • Hareketleriniz kısıtlanacaksa veya ameliyat olacaksanız. Doktorunuza en az 4 hafta öncesinden bildiriniz (ayrıca bkz bölüm ‘Kanpıhtıları (Tromboz)’).

    • Solunum zorluğuyla birlikte yüzünüz, diliniz ve/veya gırtlağınız şişerse ve/veya yutma güçlüğü çekerseniz veya döküntü gelişirse.

  • • Karnınızda şiddetli ağrınız varsa.

    • Alışılmadık, şiddetli vajinal kanamanız olursa. Bu belirti, rahim boynu (serviks) kanserini işaret ediyor olabilir.

  • Daha başka ilaçlar da kullanacaksanız (ayrıca bkz ‘Diğer ilaçların kullanılması ’ )
  • Halka, ilk hafta içerisinde vajina dışında 3 saat veya daha uzun süre kalırsa ve önceki 7 gün içerisinde cinsel ilişkide bulunmuşsanız.
  • Halka kullanmadığınız 7 günlük dönemin sonunda yeni bir halka yerleştirmeyi unutmuşsanız.
  • NUVARING’i 4 haftadan daha uzun süre yerinde bıraktıysanız. Bir sonraki halkayı, doktorunuz söyleyene kadar yerleştirmeyiniz.
  • Adet kanamanız ardı ardına 2 dönem olmamışsa veya gebe olduğunuzdan şüphe ediyorsanız. Bir sonraki halkayı, doktorunuz söyleyene kadar yerleştirmeyiniz.
  • Sıkışma, sık sık, yanma hissinin ve/veya ağrının eşlik ettiği idrar yaparsanız ve halkayı vajinadaki yerinde bulamıyorsanız. Bu belirtiler NUVARING’in kazara mesanenize yerleştirildiğine işaret ediyor olabilir.
  • Halkayı vajinanızda bulabiliyor, ancak çıkaramıyorsanız.
  • Bir kan pıhtısına ait, olası belirtiler fark ederseniz, NUVARING’i derhal çıkarıp doktorunuzla temasa geçmelisiniz. Bu belirtiler ‘Kan pıhtısı (Tromboz) bölümünde anlatılmıştır.