ORENCIA subkutan 125 mg enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör 4 adet Zararları

Bristol-Myers Squibb Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Orencia zararları, Orencia önlemler, Orencia riskler, Orencia uyarılar, Orencia yan etkisi, Orencia istenmeyen etkiler, Orencia cinsel, Orencia etkileri, Orencia tedavi dozu, Orencia aç mı tok mu, Orencia hamilelik, Orencia emzirme, Orencia alkol, Orencia kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Yetişkinlerde istenmeyen etkiler

İntravenöz abatasept plasebo kontrollü klinik çalışmalarda aktif romatoid artriti olan hastalarda araştırılmıştır (2111 hasta abatasept ile, 1099 hasta plasebo ile).

İstenmeyen etkiler nedeniyle tedaviyi kesen hasta oranı abatasept ile tedavi edilen grupta %3,3, plasebo grubunda %2,0 olmuştur.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategoriler kullanılarak sistem organ sınıfı ve sıklığına göre sunulmuştur: Çok yaygm (> 1/10); yaygm (> 1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000). Her bir sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet düzeyine göre sunulmaktadır.

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Çok yaygm: Üst solunum yolu enfeksiyonu (Trakeit ve nazofarenjit dahil)

Yaygm: Alt solunum yolu enfeksiyonu (Bronşit dahil), idrar yolu enfeksiyonu, herpes simpleks, rinit, pnömoni, grip

Yaygm olmayan: Diş enfeksiyonu, onikomikoz, herpes zoster, sepsis, musküloskeletal enfeksiyonlar, ciltte abse, pyelonefrit, pelvik enflamatuvar hastalık Seyrek: Bakteremi, gastrointestinal enfeksiyon

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Yaygm olmayan: Bazal hücreli karsinoma, papilloma Seyrek: Lenfoma, malign akciğer neoplazmı

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygm: Lökopeni

Yaygm olmayan: Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygm olmayan: Aşırı duyarlılık

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygm olmayan: Depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağnsı, baş dönmesi, parestezi Yaygın olmayan: Migren

Göz hastalıkları

Yaygm: Konjunktivit

Yaygm olmayan: Göz kuruluğu, görüş netliğinde azalama

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygm olmayan: Vertigo

Kardiyak bozukluklar

Yaygm olmayan: Çarpıntı, taşikardi, bradikardi

Vasküler bozukluklar

Yaygm: Hipertansiyon, ateş basması

Yaygm olmayan: Hipotansiyon, ateş basması, vaskülit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygm: Öksürük

Yaygm olmayan: Bronkospazm, hırıltı, dispne Seyrek: Boğazda sıkışma

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygm: Karın ağnsı, diyare, bulantı, dispepsi, ağız içi ülser, aftöz stomatit, kusma Yaygm olmayan: Gastrit

Hepato-biliyer bozukluklar

Yaygm: Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler (Transaminaz yükselmesi dahil)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygm: Döküntü (Dermatit dahil), alopesi, prürit

Yaygm olmayan: Çürük eğiliminde artış, kuru cilt, ürtiker, psoriazis

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygm: Ekstremitede ağn Yaygm olmayan: Artralji

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygm olmayan: Amenore, menoraji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin rahatsızlıklar

Yaygm: Yorgunluk, asteni, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon Yaygm olmayan: Gribe benzer hastalık, vücut ağırlığında artış

Ek bilgiler

Enfeksiyonlar

İntravenöz abatasept ile yapılan plasebo kontrollü klinik çalışmalarda abatasept ile tedavi edilen hastalann %1,8’inde ve plasebo hastalarının %1,1’inde tedaviyle en azından olasılıkla ilişkili ciddi enfeksiyonlar bildirilmiştir. Abatasept ile tedavi edilen en az bir hastada (Hastalarm %0,05’i) rapor edilen ciddi enfeksiyonlar şunlardır: pnömoni, selülit, lokalize enfeksiyon, üriner sistem enfeksiyonu, bronşit, divertikülit, akut piyelonefrit, sepsis, abse, bakteriyel artrit, bakteremi, bronkopnömoni, bronkopulmoner aspergillosis, enfektif burşit, staphylococcal selülit, empyema, gastrointestinal enfeksiyon, hepatit E, deride enfekte ülser, peridivertiküler abse, bakteriyel pnömoni, haemophilus pnömoni, gribal pnömoni, sinüzit, streptococcal sepsis, tüberküloz, ürosepsis (Bkz. bölüm 4.4).

11.584 hasta yılında intravenöz abatasept uygulanan 4149 hastada yapılan çift kör ve açık klinik çalışmalarda ciddi enfeksiyon insidansı her 100 hasta yılında 2,87 olup yıllık insidans stabil kalmıştır.

Maligniteler:

11.932 hasta yılında (1000’i aşkın hastanm 5 yıldan fazla süreyle abataseptle tedavi edilmiştir) intravenöz abatasept uygulanan 4149 hastada yapılan çift kör ve açık klinik çalışmalarda malignite insidansı her 100 hasta yılında 1,42 olup yıllık insidans stabil kalmıştır. Her 100 hasta -yılında non-melanom deri kanseri görülme sıklığı 0,73, solid organ kanseri görülme sıklığı 0,59 ve hematolojik malignite görülme sıklığı 0,13’tür. En sık rapor edilen solid organ kanseri akciğer kanseridir (her 100 hasta-yılında 0,15) ve en sık rapor edilen hematolojik malignite lenfomadır (Her 100 hasta-yılında 0,07) (Bkz. Bölüm 4.4).

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda advers ilaç reaksiyonlan Çalışma IV’te abatasept ile tedavi edilen KOAH hastalarında, plasebo ile tedavi edilenlerden daha sık advers ilaç reaksiyonu gelişmiştir (Sırasıyla %51,4 ve %47,l);daha sık solunum bozuklukları görülmüştür (Sırasıyla %10,8 ve %5,9); bunlara KOAH alevlenmesi ve dispne dahildir. Abatasept ile tedavi edilip KOAH alevlenmesi (37 hastanm l’i [%2,7]) ve bronşit (37 hastanm l’i [%2,7]) dahil ciddi advers reaksiyon geliştiren KOAH hastası yüzdesi plasebo ile tedavi edilen KOAH hastası yüzdesinden daha fazladır (%5,4 ve %0).

Otoimmün süreçler

Abatasept tedavisi, plasebo ile karşılaştınldığında, otoantikor (Antinükleer ve anti-dsDNA antikorları) oluşumunda artışa yol açmamıştır.

En yaygm bildirilen otoimmün ilişkili bozukluk psoriazis, vaskülit ve Sjogren sendromudur. İntravenöz abatasept ile tedavi edilen yetişkinlerde immunoj eni site

8 yıla kadar abatasept ile tedavi edilen 3985 romatoid artrit hastasında ELISA tayinleri ile abatasept molekülüne yönelik antikorlar değerlendirilmiştir. 3877 hastanm 187’si (%4,8) tedavi esnasında anti-abatasept antikoru geliştirmişlerdir. Abatasept kesildikten en az 42 gün sonra anti-abatasept antikor değerlendirmesi yapılan 1888 hastanm 103’ü (%5,5) seropozitif bulunmuştur.

Antijen 4’e (CTLA-4) bağlanma aktivitesi değerlendirmesi yapılan 48 hastanm 22’sinde belirgin nötralize edici aktivite gösterilmiştir. Genel olarak, antikor gelişimi ile klinik yanıt veya advers olay arasında bariz bir korelasyon yoktur.

Uzun dönem subkütan uygulama sonrasında abatasepte karşı immünojenisite ECL tayiniyle, ortalama 29,9 ay süreyle abatasept tedavisinde %9,3 (128/1369) ve ilacın kesilmesinden sonra (son dozdan >21 gün sonra) %12,7 (17/134) olarak bulunmuştur. Titreler genellikle düşük bulunmuştur ve devam eden tedaviyle kalıcı olmamıştır ya da yükselmemi ştir Antikor gelişimi ile klinik yanıt, yan etkiler ya da PK arasında belirgin bir korelasyon saptanmamıştır.

Subkütan abataseptle tedavi edilen yetişkin hastalarda enjeksiyon bölgesi reaksiyonları SC-I çalışmasında, enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarının toplam sıklığı subkütan abatasept grubu ve subkütan plasebo grubu (İntravenöz abatasept) için sırasıyla %2,6 (19/736) ve %2,5 (18/721) olarak bulunmuştur. Tüm enjeksiyon bölgesi reaksiyonlan hafif ila orta şiddette (Hematoma, prürit veya eritem) olarak tanımlanmıştır ve genellikle ilacın kesilmesini gerektirmemiştir.