PRENT 200 mg 30 tablet Dozu
Bayer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Prent dozu, Prent dozaj, Prent doz aşımı, Prent uygulama, Prent kullanım şekli, Prent kullanımı, Prent kullanım süresi, Prent açmı tokmu, Prent nedir, Prent ne için kullanılır, Prent nasıl kullanılır, Prent faydaları, Prent etkileri, Prent günde kaç kez, Prent sabah mı akşam mı, Prent fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
Dozaj, hastanın gereksinimine, kalp hızına ve terapötik yanıta göre ayarlanmalıdır.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:
Hipertansiyon tedavisinde, başlangıçta kahvaltı ile beraber 200 mg/gün (1 PRENT tablet) dozunda alınır. Kan basıncında düşme yeterli olmadığı takdirde, 1 hafta sonra doz, 400 mg/gün (2 PRENT tablet) dozuna arttırılabilir. Birçok durumda bu doz yeterli idame dozudur.
Günlük doz, sabahları tek doz halinde veya sabah-akşam bölünmüş doz halinde alınabilir.
Tedaviye yanıt yeterli olmadığı takdirde, günlük doz, yaklaşık 2 hafta sonra, 600 mg/gün (3 PRENT tablet) veya 800 mg/gün (4 PRENT tablet) dozuna arttırılabilir.
Nadir vakalarda, maksimum 1200 mg/gün (6 PRENT tablet) dozu sabah-akşam bölünmüş doz halinde kullanılabilir.
Koroner kalp hastalığında, günlük 400 mg/gün (2 PRENT tablet) dozu önerilir.
Doz, sabahları tek doz olarak veya sabah-akşam bölünmüş doz halinde alınır.
Birçok durumda bu doz yeterli idame dozudur.
Nadir vakalarda maksimum 1200 mg/gün (6 PRENT tablet) dozu gün içinde üç kez eşit aralıklarla kullanılabilir.
Tedavi durdurulacağı zaman klinik tablonun ağırlaşmaması için ilaç birden kesilmemeli, tedricen azaltılmalıdır.
Orta derecede ritm bozukluklarında, gerekli ortalama günlük doz, 400-600 mg/gün’dür. (2-3 PRENT tablet). Gerekirse doz 800 mg/gün’e arttırılabilir.
Kullanım süresi için bir limit belirlenmemiştir. Birden kesildiğinde semptomlar ağırlaşacağından, diğer beta blokörler gibi tedricen kesilmelidir.
Uygulama şekli:
Tabletler tercihen yemekten önce biraz sıvı ile alınır. Kolay ve doğru bölünmesi için tabletler üzerinde çentik bulunur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğunda, asebutololün dozu dikkatle düzenlenmelidir.
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, asebutololün dozu renal klerense bağlı olarak azaltılmalıdır: Eğer kreatinin klerensi 10-30 ml/ dak.’ya düşmüşse (serum kreatinini 2-5 mg/dl), önerilen doz normal dozun yarısıdır; eğer kreatinin klerensi 10 ml/ dak’dan azsa (serum kreatinini 5 mg/dl’den yüksek ise) veya diyaliz hastalarında, önerilen doz normal dozun dörtte biridir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, dozun azaltılması gerekli olabilir.
Pediyatik popülasyon:
Çocuklarda doz belirlenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
Doz aşımı ve tedavisi
Zehirlenme belirtileri
Asebutolol intoksikasyonu belirtileri özellikle kalbin başlangıçtaki durumuna bağlıdır. Kalp yetmezliği olan hastalarda küçük dozlar bile kalbin durumunda bozulmaya neden olabilir. Asebutolol intoksikasyonunun derecesine bağlı olarak klinik tablo başlıca kardiyovasküler semptomlar ve yorgunluk, bilinç kaybı, pupillalarda dilatasyon, arasıra konvülsiyon gibi santral sinir sistemi semptomları ile karakterizedir.
Hipotansiyon, bradikardi ve olası kalp yetmezliği ile ileti bozuklukları (EKG’de sık sık supraventriküler veya ventriküler ritim bozuklukları), periferik vazokonstrüksiyon ve bronkospazm gibi genel şok semptomları ortaya çıkabilir.
Zehirlenme tedavisi
Doz aşımında veya kalp hızında ve/veya kan basıncında tehlikeli düzeyde düşme durumunda asebutolol kesilmelidir.
Genel önlemlere (primer detoksifikasyon) ilave olarak, yoğun bakımda hayati fonksiyonlar izlenmeli, gerekirse düzeltilmelidir. Aşağıdaki antidotlar kullanılabilir:
Atropin: 0.5 - 2.0 mg intravenöz bolus olarak vücut ağırlığı ve etkisine göre verilen sempatomimetikler: dopamin, dobutamin, orsiprenalin veya adrenalin (azalmış etki beklenir).
Glukagon: 0.05-0.2 mg/kg yavaş intravenöz bolus uygulamayı takiben, klinik semptoma göre 0.07 mg/kg/saat uygulanır.
Bronkospazm durumunda £>2-sempatomimetikler aerosol formunda (yeterli etki görülmezse intravenöz olarak) verilebilir veya intravenöz teofilin uygulanabilir.
Genel konvülsiyon durumunda diazepamın yavaş intravenöz enjeksiyonu önerilir.
Hayati fonksiyonları tehlikeye sokan zehirlenme durumunda, pacemaker tedavisi ve mekanik ventilasyon, tedaviye dirençli bradikardide, göz önünde bulundurulmalıdır. Klinik raporlarda hemoperfüzyon veya hemodiyalizle kombine hemoperfüzyon tedavisinin başarılı olduğunu belirtilmektedir. Ekstrakorporal kan temizleme işlemi sadece letal dozlardan sonra (6.0 g asebutololden fazla) veya ilaç tedavisine yanıt alınamayan hayati önemde klinik semptomlar bulunduğunda endikedir.
Prent ile ilgili diğer bilgiler
- Prent Genel
- Prent Fiyat
- Prent Prospektüs
- Prent Kullananlar
- Prent Nedir
- Prent Kullanımı
- Prent Yan Etkileri
- Prent Etkileşimi
- Prent Gebelik
- Prent Saklanması
- Prent Uyarılar
- Prent Endikasyon
- Prent Kontrendikasyon
- Prent İçeriği
- Dozu
- Prent Zararları
- Prent Formu
- Prent Farmakolojik Özellikler
- Prent Farmasötik Özellikler
- Prent Ruhsat Bilgileri