RETROVIR 50 mg/5 ml 200 ml şurup Etkileşimi
GlaxoSmithKline Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Restrovir etkileşimi, Restrovir etken madde, Restrovir yardımcı maddeler, Restrovir alkol, Restrovir etkileşim, Restrovir kullananlar, Restrovir dozu, Restrovir kullanımı bilgisini içerir.
Zidovudin öncelikle hepatik konjugasyonla inaktif glukuronid metabolitlerine elimine edilir. Özelikle glukuronidasyon yolu ile hepatik metabolizmada elimine edilen aktif maddeler, zidovudin metabolizmasını inhibe edecek potansiyele sahip olabilirler. İlaç etkileşimleri aşağıda sayılanlarla sınırlı değildir; bunlar, özellikle dikkat edilmesi gereken tıbbi ürünleri göstermektedir.
Lamivudin: Zidovudin, lamivudin ile birlikte uygulandığında AUC'de önemli bir değişiklik olmamasına rağmen Cmax'da %28'lik küçük bir artış gözlenmiştir. Zidovudinin lamivudin farmakokinetiği üzerine hiçbir etkisi yoktur.
Fenitoin: Retrovir alan bazı hastalarda fenitoin kan seviyelerinin düşük olduğu bildirilmiş, bir hastada ise yüksek bir seviye görülmüştür. Bu gözlemler, fenitoin seviyelerinin, her iki tıbbi ürünü de alan hastalarda dikkatle izlenmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Probenesid: Sınırlı sayıda veri, probenesidin glukuronidasyonu azaltarak zidovudinin ortalama yarılanma-ömrünü ve AUC'sini arttırdığını göstermektedir. Glukuronidin (ve muhtemelen zidovudinin) böbrek yoluyla atılımı probenesid varlığında azalmaktadır.
Ribavirin: Nükleozid analogu ribavirin, zidovudinin in vitro antiviral aktivitesini antagonize edebilir; bu nedenle bu aktif maddeleri birlikte kullanmaktan kaçınmak gerekir.
Rifampisin: Sınırlı sayıda veri, zidovudin ve rifampisinin birlikte kullanıldığında zidovudinin AUC değerini %48±%34 azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte bunun klinikteki önemi bilinmemektedir.
Stavudin: Her iki tıbbi ürün birlikte kullanıldığında zidovudin, stavudinin intraselüler fosforilasyonunu inhibe edebilir. Bu nedenle stavudinin zidovudin ile kombine kullanılması önerilmemektedir.
Diğer: Diğer aktif maddeler de (aspirin, kodein, morfin, indometazin, ketoprofen, naproksen, oksazepam, lorazepam, simetidin, klofibrat, dapson ve izoprinozin gibi ama bunlarla sınırlı değil) doğrudan doğruya hepatik mikrozomal metabolizmayı ya da kompetitif olarak glukuronidasyonu inhibe ederek zidovudin metabolizmasını değiştirebilir. Bu tıbbi ürünleri, özellikle kronik tedavi için Retrovir ile birlikte kullanmadan önce olası ilaç etkileşimleri konusuna dikkat edilmelidir.
Potansiyel olarak nefrotoksik ya da miyelosupresif ilaçlarla (örneğin sistemik pentamidin, dapson, pirimetamin, ko-trimoksazol, amfoterisin, flusitozin, gansiklovir, interferon, vinkristin, vinblastin ve doksorubisin) birlikte özellikle akut tedavi uygulanması da Retrovir ile advers reaksiyon riskini artırabilir. Bu tıbbi ürünlerden herhangi biriyle birlikte tedavi yapılması gerekliyse böbrek işlevi ve hematolojik parametrelerin izlenmesinde daha fazla dikkat gösterilmeli ve gerekli olursa bir veya her iki ilacın da dozu azaltılmalıdır.
Zidovudin alan bazı hastalarda fırsatçı enfeksiyonlar görülmeye devam edebildiğinden profilaktik antimikrobiyal tedavinin de aynı zamanda uygulanması düşünülmelidir. Bu ilaçlar arasında ko-trimoksazol, aerosol pentamidin, pirimetamin ve asiklovir sayılabilir. Klinik araştırmalardan elde edilen sınırlı veriler bu tıbbi ürünlerle birlikte tedavide advers reaksiyon riskini önemli ölçüde arttırdığını göstermemektedir