TYKERB 250 mg 70 film tablet Dozu
GlaxoSmithKline Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Tykerb dozu, Tykerb dozaj, Tykerb doz aşımı, Tykerb uygulama, Tykerb kullanım şekli, Tykerb kullanımı, Tykerb kullanım süresi, Tykerb açmı tokmu, Tykerb nedir, Tykerb ne için kullanılır, Tykerb nasıl kullanılır, Tykerb faydaları, Tykerb etkileri, Tykerb günde kaç kez, Tykerb sabah mı akşam mı, Tykerb fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji:
TYKERB, kapesitabinle kombine edilerek alınır.
Önerilen TYKERB dozu, aralıksız olarak günde birer kez 1250 mg’dır (5 tablet). TYKERB, yemekten en az 1 saat önce veya en az bir saat sonra alınmalıdır (bkz. 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve 5.2 Farmakokinetik özellikler; Emilim). Önerilen kapesitabin dozu, 21 günlük siklüsün 1 – 14. günleri boyunca, 12 saatlik aralarla günde 2’şer kez alınan 2000 mg/m2 ’dir (bkz. 5.1 Farmakodinamik özellikler; Klinik etkinlik ve güvenlilik). Kapesitabin, yemek sırasında ya da yemekten sonraki 30 dakika içinde alınmalıdır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
Doz ertelenmesi ve doz azaltılması
Kardiyak olaylar (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
NCI CTCAE’ye (National Cancer Institute Common Terminology Criteria for Adverse Events) göre derecesi 3 veya daha büyük olacak şekilde LVEF azalması ile ilgili belirtileri olan hastalarda veya LVEF düşüşünün kurumsal normal alt sınırın altına inmesi ile ilişkili belirtileri olan hastalarda TYKERB tedavisi durdurulmalıdır. Aradan en az 2 hafta geçtikten sonra LVEF normale dönerse ve belirtiler ortadan kalkarsa TYKERB tedavisine azaltılmış dozla (günde 1000 mg) tekrar başlanabilir. Mevcut verilere göre LVEF’deki azalmaların büyük bölümü tedavinin ilk 9 haftası içinde ortaya çıkmaktadır, ancak uzun süreli maruz kalma ile ilgili veriler sınırlıdır.
İnterstisyel akciğer hastalığı/pnömoni (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). NCI CTCAE’ye göre derecesi 3 veya daha yüksek interstisyel akciğer hastalığı/pnömoniyi işaret eden pulmoner belirtisi olan hastalarda, TYKERB tedavisine devam edilmemelidir.
Diğer toksisiteler
Hastada NCI CTCAE’ye göre derece 2 veya daha yüksek toksisite geliştiğinde, TYKERB tedavisinin durdurulması veya tedaviye ara verilmesi düşünülebilir. Toksisite derece 1’e indiğinde veya daha azaldığında tedaviye 1250 mg/gün dozla tekrar başlanabilir. Toksisite tekrar oluşursa, TYKERB tedavisine daha düşük dozla tekrar (günde 1000 mg) başlanmalıdır.
Kapesitabinin doz ertelenmesi ve doz azaltılması ile ilgili talimatlar için kendi reçete bilgilerine başvurulmalıdır.
Uygulama şekli:
TYKERB tedavisine yalnızca, anti kanser ilaçlarının uygulanmasında deneyimli bir hekim tarafından başlanmalıdır.
Tedaviye başlanmadan önce, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun (LVEF) kurumsal normal sınırlar içinde olduğundan emin olmak amacıyla başlangıçtaki LVEF değerlendirilmelidir (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Lapatinib tedavisi süresince LVEF’nin kurumsal normal alt sınırın altına inmediğinden emin olmak için LVEF’nin izlenmesine devam edilmelidir.
Unutulan dozların yerine başka doz alınmamalı ve tedaviye ertesi gün için planlanan doz alınarak devam edilmelidir (bkz. 4.9 Doz aşımı ve tedavisi).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:
Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda TYKERB tedavisiyle ilgili herhangi bir deneyim yoktur ancak verilen dozun (lapatinib ve metabolitleri) % 2’sinden daha küçük bir bölümü böbrekler yoluyla atıldığından, böbrek yetmezliği olan hastalarda TYKERB dozunun değiştirilmesi gerekli değildir (bkz. 5.2 Farmakokinetik özellikler; Hastalardaki karakteristik özellikler).
Lapatinib, karaciğerde metabolize edilir. Orta dereceli ve şiddetli karaciğer yetmezliği sırasıyla, sistemik maruziyetteki % 56 ve % 85’lik artışla ilişkili bulunmuştur. Artan ilaç maruziyeti nedeniyle TYKERB, karaciğer yetmezliği olan hastalara dikkatli uygulanmalıdır.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, doz ayarlaması ile ilgili tavsiyede bulunmak için yeterli güvenlik ve etkililik verisi bulunmamaktadır (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri - Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler; 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda lapatinibin güvenliği ve etkinliği henüz belirlenmemiştir
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş ve üstü hastalarda TYKERB’in kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. TYKERB’in kapesitabin ile kombine edilerek kullanıldığı klinik çalışmalarda metastatik meme kanseri olan toplam 164 hastanın % 15’i 65 ve üzeri yaşta, % 1’i de 75 ve üzeri yaştadır. TYKERB tek ajan olarak kullanıldığında ( N = 307) hastaların % 15’i 65 ve üzeri yaşta, % 2’si de 75 ve üzeri yaştadır. Bu hastalarla daha genç hastalar arasında TYKERB ve kapesitabin kombinasyonu ile TYKERB monoterapisinin güvenilirliği arasında genel olarak bir fark gözlenmemiştir. Bildirilen diğer klinik deneyimler, yaşlı ve genç hastaların verdiği yanıtlar arasında bir fark göstermemiştir ancak ileri yaştaki bazı hastaların daha duyarlı olabileceği gözardı edilemez. Benzer olarak, TYKERB ve kapesitabin kombinasyonunun etkisinin de hastanın yaşına göre değişmediği gözlenmiştir.
Doz aşımı ve tedavisi
EGFR (ErbB1) ve/veya HER2+/neu(ErbB2+) tirozin fosforilasyonu inhibisyonunun spesifik antidotu yoktur. Klinik çalışmalarda uygulanan maksimum lapatinib dozu, günde bir kez 1800 mg’dır.
Lapatinibin daha sık alınması, serum konsantrasyonlarının klinik çalışmalarda gözlenenden konsantrasyonları aşması ile sonuçlanabilir, bu yüzden unutulan dozların alınmaması ve bir sonraki dozun planlanan zamanda alınması gereklidir (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).
10 gün boyunca günde 3000 mg lapatinib alan bir hastada 10. gün 3. derece diyare ve kusma görüldüğü bildirilmiştir. Belirtiler, intravenöz hidrasyon uygulanmasını ve TYKERB ve letrozol tedavilerinin durdurulmasını takiben kaybolmuştur.
Lapatinib böbrekler yoluyla vücuttan önemli ölçüde uzaklaştırılmaz ve yüksek oranda plazma proteinlerine bağlanır bu nedenle hemodiyalizin, lapatinib eliminasyonunu arttıracak, etkili bir yöntem olması beklenmemelidir.
Tykerb ile ilgili diğer bilgiler
- Tykerb Genel
- Tykerb Fiyat
- Tykerb Prospektüs
- Tykerb Kullananlar
- Tykerb Nedir
- Tykerb Kullanımı
- Tykerb Yan Etkileri
- Tykerb Etkileşimi
- Tykerb Gebelik
- Tykerb Saklanması
- Tykerb Muadili
- Tykerb Uyarılar
- Tykerb Endikasyon
- Tykerb Kontrendikasyon
- Tykerb İçeriği
- Dozu
- Tykerb Zararları
- Tykerb Formu
- Tykerb Farmakolojik Özellikler
- Tykerb Farmasötik Özellikler
- Tykerb Ruhsat Bilgileri