VFEND IV 200 mg 1 flakon Dozu
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Vfend dozu, Vfend dozaj, Vfend doz aşımı, Vfend uygulama, Vfend kullanım şekli, Vfend kullanımı, Vfend kullanım süresi, Vfend açmı tokmu, Vfend nedir, Vfend ne için kullanılır, Vfend nasıl kullanılır, Vfend faydaları, Vfend etkileri, Vfend günde kaç kez, Vfend sabah mı akşam mı, Vfend fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji ve uygulama şekli
Bolus enjeksiyon için uygun değildir. I.V. infüzyon için dilüe edilmelidir. Kan ürünleri ve konsantre elektrolitler:
VFEND infüzyon çözeltisi, ayrı intravenöz yollardan (veya kanülden) uygulanan iki ayrı infüzyon olsa dahi herhangi bir kan ürünü veya kısa dönem konsantre elektrolit infüzyonu ile eşzamanlı olarak uygulanmamalıdır.
, Kardiyovasküler istenmeyen etkiler).
Elektrolit içeren intravenöz çözeltiler (konsantre olmayan):
Vorikonazol elektrolit içeren diğer intravenöz çözeltiler (konsantre olmayan) ile eşzamanlı olarak uygulanabilir. Ancak ayrı yollardan infüze edilmelidir.
Total parenteral beslenme (TPB):
VFEND infüzyon çözeltisi ile birlikte reçete edilen total parenteral beslenme (TPB) çözeltileri ayrı yoldan infüze edilmek koşuluyla uygulanabilir (bkz. Bölüm 6.2 Geçimsizlikler). Çoklu lümen kateterinden infüze ediliyorsa, TPB için kullanılacak giriş vorikonazol için kullanılan girişten farklı olmalıdır.
VFEND’in ayrıca 50 mg ve 200 mg film kaplı tablet formları bulunmaktadır.
Uygulama sıklığı ve süresi Yetişkinlerde kullanım
Kararlı duruma yakın olan plazma konsantrasyonlarının birinci günde elde edilebilmesi için, VFEND tedavisi intravenöz veya oral yoldan verilen özel yükleme doz rejimi ile başlatılmalıdır. Oral biyoyararlanımının yüksek (%96; bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler) olması nedeniyle klinik olarak endike olduğunda intravenöz ve oral uygulamalar arasında geçiş yapmak mümkündür.
Doz ayarlaması
Eğer hastalar 12 saat arayla 4 mg/kg dozunu tolere edemiyorlarsa, idame dozu 12 saat arayla 3 mg/kg’a azaltılır.
Tedavi süresi hastaların klinik ve mikrobiyolojik test cevabına bağlı olarak mümkün olduğunca kısa olmalıdır.
İntravenöz formülasyon ile tedavi süresi 6 aydan uzun olmamalıdır (bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri). Vorikonazolle 6 aydan uzun süreli tedavilerde, yarar-risk oranı dikkatli şekilde gözden geçirilmelidir. Bakınız bölüm 4.4 Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri (Dermatolojik Reaksiyonlar) ve bölüm 5.1 Farmakodinamik Özellikler (Tedavi süresi).
Uygulama şekli:
VFEND’in, intravenöz infüzyon olarak uygulanmasından önce sulandırılması ve seyreltilmesi gereklidir (bkz. Bölüm 6.6 Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler).
VFEND infüzyon çözeltisinin bolus injeksiyon şeklinde uygulanması önerilmez. VFEND’in maksimum uygulama hızı, saatte 3mg/kg olmalı ve 1-2 saatten uzun sürmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği
Orta - ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin klerensi < 50 ml/dak) olan hastalarda intravenöz çözücü ajan, sülfobutileter beta-siklodekstrin sodyum (SBECD) birikim yapar. İntravenöz vorikonazol kullanımı, hastaya olan risk/fayda değerlendirmesini haklı çıkarmadıkça, bu hastalara oral vorikonazol verilmelidir. Bu hastalarda serum kreatinin düzeyleri yakından izlenmelidir ve eğer artış görülürse, oral vorikonazol tedavisine geçilmesi düşünülmelidir (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Vorikonazol 121 mL/dak’lık klerens ile hemodiyalize edilir. 4 saatlik hemodiyaliz seansı doz ayarlamasını sağlayabilecek yeterli miktarda vorikonazolü uzaklaştırmamıştır.
İntravenöz SBECD çözücü ajan 55 mL/dak’lık klerens ile hemodiyalize edilir.
Karaciğer yetmezliği
Karaciğer fonksiyon testlerindeki (ALT, AST) yükselmelerle kendini gösteren akut karaciğer hasarı olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak daha ileri yükselmeler için karaciğer fonksiyon testlerinin takibi önerilmektedir.
Vorikonazol alan, hafif (Child-Pugh sınıf A) ve orta (Child-Pugh sınıf B) şiddette karaciğer sirozu olan hastalarda, standart yükleme doz rejiminin kullanılması önerilir ancak idame dozu yarı yarıya azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Pediyatrik popülasyon:
, 5.1. Farmakodinamik Özellikler). Bu nedenle vorikonazolun 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez.
2 - < 12 yaş arasındaki pediyatrik hastalarda önerilen idame doz rejimi aşağıdaki gibidir:
Yükleme dozu | Oral veya intravenöz yükleme dozu önerilmemektedir | |
İdame dozu | İntravenöz Doz* | Oral Doz** |
Günde 2 kez 7 mg/kg | Günde 2 kez 200 mg |
* 2 - < 12 yaşında immün yetmezliği olan 82 çocuk hastada yapılan popülasyon farmakokinetik analizi baz alınarak.
** 2 - < 12 yaşında immün yetmezliği olan 47 çocuk hastada yapılan popülasyon farmakokinetik analizi baz alınarak.
, Yetişkinlerde kullanım).
Hepatik veya renal yetmezliği olan 2 - <12 yaşındaki pediyatrik hastalarda kullanım çalışmaları yapılmamıştır (bkz. Bölüm 4.8 ve 5.2).
Adolesan çağında (12 - 16 yaş arası) yetişkin dozu verilmelidir.
Geriyatrik popülasyon
Doz aşımı ve tedavisi
Klinik çalışmalarda kaza sonucu üç doz aşımı vakası görülmüştür. Bu vakalar, önerilen intravenöz vorikonazol dozunun 5 katı ilaç alan pediyatrik hastalarda meydana gelmiştir. 10 dakika süreli tek bir fotofobi reaksiyonu rapor edilmiştir.
Vorikonazolün bilinen bir antidotu yoktur, doz aşımı durumunda semptomatik ve destekleyici tedavilerle iyileştirilmesi önerilir. Ayrıca gastrik lavaj düşünülebilir.
Vorikonazol 121 mL/dak. lık bir klerensle hemodiyaliz edilir. SBECD, intravenöz çözücü, 55 ml/dak.lık bir klerensle hemodiyaliz edilir. Doz aşımında hemodiyaliz uygulanması vorikonazol ve SDECD intravenöz çözücünün vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.
Vfend ile ilgili diğer bilgiler
- Vfend Genel
- Vfend Fiyat
- Vfend Prospektüs
- Vfend Kullananlar
- Vfend Nedir
- Vfend Kullanımı
- Vfend Yan Etkileri
- Vfend Etkileşimi
- Vfend Gebelik
- Vfend Saklanması
- Vfend Muadili
- Vfend Uyarılar
- Vfend Endikasyon
- Vfend Kontrendikasyon
- Vfend İçeriği
- Dozu
- Vfend Zararları
- Vfend Formu
- Vfend Farmakolojik Özellikler
- Vfend Farmasötik Özellikler
- Vfend Ruhsat Bilgileri