VFEND IV 200 mg 1 flakon Zararları
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Vfend zararları, Vfend önlemler, Vfend riskler, Vfend uyarılar, Vfend yan etkisi, Vfend istenmeyen etkiler, Vfend cinsel, Vfend etkileri, Vfend tedavi dozu, Vfend aç mı tok mu, Vfend hamilelik, Vfend emzirme, Vfend alkol, Vfend kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Vorikonazolün güvenilirliği, 2000’ den fazla hastadan (1655 hasta terapötik çalışmalardan) elde edilen güvenilirlik verilerinin bütününe dayanmaktadır. Bu, hematolojik kanserli hastaları, özofajiyal kandidiyazisi ve tedaviye dirençli mantar enfeksiyonları olan HIV enfeksiyonlu hastaları, kandidemisi veya aspergillozu olan non-nötropenik hastaları ve sağlıklı gönüllüleri içeren heterojen bir topluluğu yansıtmaktadır. 561 hasta 12 haftadan uzun süreli vorikonazol tedavisi görmüşlerdir, bunlardan 136 hasta 6 aydan uzun süre ile vorikonazol almıştır.
Aşağıdaki tablo nedensel olarak bağlantılı olma ihtimali varsa, terapötik ve/veya ilaca erken erişim programında /genişletme çalışmalarından elde edilen yan etkilerdir. Çalışmaların çoğu açık tabiatlı tüm sebeplere bağlı yan etkileri içerdiği için, aşağıdaki tabloda, sebebinin bulunması mümkün olan yan etkiler, sistem organ sınıfı ve sıklığı (çok yaygın >1/10, yaygın >1/100 ila <1/10, yaygın olmayan >1/1000 ila <1/100 ve seyrek >1/10000 ila <1/1000 ve çok seyrek <1/10000 ) açısından listelenmiştir. Her bir sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasına göre gösterilmiştir. En sık raporlanan yan etkiler, görme bozukluğu, ateş, döküntü, kusma, bulantı, diyare, baş ağrısı, periferik ödem ve karın ağrısı olmuştur. İstenmeyen etkilerin ciddiyeti genelde hafif ve orta şiddette olmuştur. Güvenilirlik verileri analiz edildiğinde yaş, ırk veya cinsiyet açısından klinik olarak önemli farklılıklar görülmemiştir.
Vorikonazol alan hastalarda görülen istenmeyen etkiler
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın:Sinüzit, gastroenterit, grip benzeri hastalık
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın:Trombositopeni, anemi (makrositik, mikrositik, normositik,
megaloblastik, aplastik dahil), lökopeni, pansitopeni, purpura Yaygın olmayan :Lenfadenopati, agranülositoz, eozinofili, dissemine intravasküler koagülasyon (DIK), kemik iliği depresyonu
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan :Alerj ik reaksiyon, anafilaktik reaksiyon, aşırı duyarlılık
Endokrin hastalıklar
Yaygın olmayan :Adrenal korteks yetmezliği Seyrek:Hipertirodizim, hipotiroidizm
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın:Hipokalemi, hipoglisemi
Yaygın olmayan :Hiperkolesterolemi
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın:Halüsinasyon, konfüzyon, depresyon, anksiyete, ajitasyon
Seyrek: Uykusuzluk
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın:Baş ağrısı
Yaygın:Baş dönmesi, titreme, parestezi, zihin bulanıklığı durumu
Yaygın olmayan :Ataksi, beyin ödemi, hipertoni, hipoestezi, nistagmus, senkop, tat almada bozulma
Seyrek: Konvülziyon, Guillain-Barre Sendromu, okülojirik kriz, ekstrapiramidal
sendrom, hepatik koma, insomnia, ensefalopati, infüzyon esnasında somnolans
Göz hastalıkları
Çok yaygın
Yaygın olmayan Seyrek
:Görmede bozukluk (görmede değişiklik/artma, bulanık görme, renk
görmede değişiklik, fotofobi dahil)
:Blefarit, optik nörit, papilla ödemi, siklerit, diplopi,
:Retinal kanama, korneada opaklaşma, optik atrofi,okülogirasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan :Vertigo
Seyrek:Hipoakuzi, tinnitus
Kardiyak hastalıklar
Yaygın: Akciğer ödemi
Yaygın olmayan :Atriyal aritmi, bradikardi, taşikardi, ventriküler aritmi, ventriküler fibrilasyon, supraventriküler taşikardi, supraventriküler aritmi, QT aralığında uzama
Seyrek:Atrioventriküler (A-V) tam blok, yan dal bloğu, nodal aritmi, ventriküler
taşikardi (muhtemel torsades de pointes dahil)
Vasküler hastalıklar
Yaygın:Hipotansiyon, tromboflebit, flebit
Seyrek:Lenfanjit
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Yaygın:Akut solunum zorluğu sendromu, göğüs ağrısı, pulmoner ödem
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Bulantı, kusma, diyare, abdominal ağrı Dudak iltihabı, gastroenterit
Kabızlık, duodenit, dispepsi, diş eti iltihabı, dil iltihabı, pankreatit, dilde ödem, peritonit Seyrek:Psödomembranöz kolit, disguzi
Hepato-bilier hastalıklar
Yaygın:Sarılık, kolestatik sarılık
Yaygın olmayan :Karaciğer yetmezliği, hepatit, hepatomegali, kolesistit, kolelitiyazis Seyrek:Hepatik koma
Deri / deri altı yağ dokusu hastalıkları:
Çok yaygın:Döküntü
Yaygın:Yüzde ödem, kaşıntı, makülopapüler döküntü, fotosentivite ile ilişkili deri
reaksiyonları, alopesi, eksfolyatif dermatit, purpura, kilitis, eritema Yaygın olmayan : Sabit ilaç erüpsiyonu, egzema, psöriazis, Stevens Johnson Sendromu,
ürtiker, anjiyonörotik ödem, alerjik dermatit, ilaç duyarlılığı Seyrek:Anjiyoödem, diskoid lupus eritematozus, eritema multiforme, toksik
epidermal nekroliz, psödoporfiri, skuamoz hücreli karsinom
Kas-iskelet bozukluklar, bağ dokusu ve kemik hastalıkları
Yaygın:Sırt ağrısı
Yaygın olmayan :Artrit Seyrek:Hipertoni
Böbrek ve idrar yolu bozuklukları
Yaygın:Kreatininde artma, akut böbrek yetmezliği, hematüri
Yaygın olmayan :BUN’da artma, albuminüri, nefrit, proteinüri Seyrek:Böbrek tübüler nekrozu
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Çok yaygın:Ateş, periferik ödem, pireksi
Yaygın:Üşüme, asteni, göğüs ağrısı, injeksiyon bölgesinde
reaksiyon/inflamasyon, grip sendromu
Laboratuar testleri
Yaygın: Karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme (SGOT(AST), SGPT(ALT),
alkalen fosfataz, GGT, LDH, bilirubin dahil), sarılık, kolestatik sarılık Yaygın olmayan :Elektrokardiyogram düzeltilmiş QT aralığında uzama, kandaki üre miktarında artış, kandki kolestrol miktarında artış
Görme bozuklukları
Klinik çalışmalarda, vorikonazol ile tedaviye bağlı görme bozuklukları çok yaygındı. . Bu çalışmalarda, hastaların yaklaşık %21’ inde görme duyusunda değişme/artma , bulanık görme, renk görmede değişiklik veya fotofobi oluşmuştur. Görme değişiklikleri geçici ve tamamiyle geri dönüşlüdür, büyük kısmı 60 dakika içinde kendiliğinden düzelmiştir ve klinik olarak belirgin uzun süreli görsel etki gözlenmemiştir. Vorikonazolün tekrarlanan dozlarında azalma olduğuna dair kanıt vardır. Görmede değişiklik genelde hafiftir, nadiren ilacın bırakılmasını gerektirir ve uzun dönem sekeller görülmez. Görme bozuklukları yüksek plazma düzeyleri ve/veya dozları ile ilişkili olabilir.
Pazarlama sonrası deneyimlerde, uzun süreli görsel advers etkiler bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)
Etki mekanizması bilinmemektedir, ancak etki bölgesinin retina içinde olması olasıdır.
Vorikonazolün retina fonksiyonları üzerindeki etkisini araştıran sağlıklı gönüllülerin katıldığı bir çalışmada, vorikonazol, elektroretinogram (ERG) dalgaboyu yüksekliğinde azalmaya yol açmıştır. ERG retinada elektrik akımını ölçen bir testtir. 29 günlük vorikonazol uygulaması süresince ERG’deki değişiklikler ilerlememiştir ve vorikonazol uygulamasının kesilmesiyle tamamen geri dönüşlü olmuştur.
Parakoksidioidomikozlu kişilerde vorikonazolün görme fonksiyonu üzerindeki uzun dönemli etkileri değerlendirilmiştir (medyan 169 gün, 5-353 gün aralığında). Görme keskinliği, görme alanı, renk görüşü, kontrast duyarlılığı testleri ile değerlendirildiğinde vorikonazolün görme fonksiyonu üzerinde klinik olarak ilişkili etkisi olmamıştır. Retinal toksisite bulgusu görülmemiştir. Vorikonazol kullananlardan 17/35 oranında görme ile ilgili yan etkiler görülmüştür. Bu olaylar tedavinin ilk haftasında görülmüş, genelde hafif şiddette, devamlılık göstermemiş ve de tedavinin devamı ile sona ermişlerdir.
Dermatolojik reaksiyonlar
Klinik çalışmalarda, vorikonazol tedavisi alan hastalarda dermatolojik reaksiyonlar yaygındır ancak bu hastaların altta yatan ciddi hastalıkları vardır ve çok sayıda ilacı birlikte kullanmaktadırlar. Döküntülerin çoğu, hafif ve orta şiddette olmuştur. Vorikonazol tedavisi sırasında, hastalarda yaygın olmayan Stevens-Johnson Sendromu, (yaygın olmayan), toksik epidermal nekroliz (seyrek) ve eritema multiforme (seyrek) dahil ciddi deri reaksiyonları gelişmiştir.
Eğer hastalarda döküntü görülürse, hasta yakından izlenmelidir, lezyonlar ilerlerse VFEND kesilmelidir. Uzun süre vorikonazol tedavisi olan hastalarda, ışığa duyarlı deri reaksiyonları gelişmiştir. Eğer ışığa hassas deri reaksiyonu görülürse, hastaların güçlü güneş ışığından kaçınmaları önerilir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ). Fototoksisite ve immünsupresyon gibi ilave risk faktörleri olan hastalarda uzun süreli tedavi ile deride skuamoz hücreli karsinom bildirilmiştir.
Karaciğer fonksiyon testleri
Vorikonazol klinik programında klinik olarak anlamlı transaminaz anomalilerinin genel insidansı, vorikonazol ile tedavi edilen hastalarda %13.4 olmuştur (200/1493). Karaciğer fonksiyon test anomalileri yüksek plazma düzeyleri ve/veya dozlarıyla ilişkili olabilir. Karaciğer fonksiyon testlerindeki anormalliklerin çoğu tedavi sırasında doz ayarlaması yapılmadan veya tedavinin kesilmesini de içeren doz ayarlamalarıyla çözülmüştür.
Altta yatan diğer ciddi durumları olan hastalarda, vorikonazol ile beraber nadir olarak ciddi karaciğer toksisitesi vakaları görülmüştür. Buna sarılık, hepatit ve ölüme kadar giden karaciğer yetmezliği vakaları dahildir.
VFEND tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler gelişen hastalar, daha ciddi karaciğer hasarı oluşma ihtimaline karşı düzenli olarak izlenmelidir. VFEND ile bağlantılı olabilecek karaciğer hastalığı ile uyumlu klinik belirti ve bulgular gelişirse, VFEND tedavisinin kesilmesine karar verilmelidir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Pediyatrik kullanım
Vorikonazolün güvenirliliği, vorikonazol tedavisi alan 2 - <12 yaşındaki çocuk hastalarda farmakokinetik çalışmalarda (87 pediyatrik hasta) ve tıbbi amaçlı ilaca erken erişim programında (158 pediyatrik hasta) olmak üzere toplam 245 pediyatrik hastada çalışılmıştır. 245 hastadaki yan etki profili pazarlama sonrası deneyim verileri pediyatrik hastalarda deri reaksiyonlarının oluşumunun yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha yüksek olduğunu gösterse bile erişkinlerdekine benzerdi. 2 yaşından küçük olan vorikonazol alan 22 hasta ile ilaca erken erişim programında, aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir (vorikonazol ile ilişkisi ekarte edilemez): fotosensitivite reaksiyonu (1), aritmi (1), pankreatit (1), kan bilirubinde artma (1), hepatik enzimlerde artma (1), döküntü (1) ve papilödem (1).
Pazarlama sonrası deneyimlerde çocuk hastalarda pankreatit rapor edilmiştir.
İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlar
Vfend ile ilgili diğer bilgiler
- Vfend Genel
- Vfend Fiyat
- Vfend Prospektüs
- Vfend Kullananlar
- Vfend Nedir
- Vfend Kullanımı
- Vfend Yan Etkileri
- Vfend Etkileşimi
- Vfend Gebelik
- Vfend Saklanması
- Vfend Muadili
- Vfend Uyarılar
- Vfend Endikasyon
- Vfend Kontrendikasyon
- Vfend İçeriği
- Vfend Dozu
- Zararları
- Vfend Formu
- Vfend Farmakolojik Özellikler
- Vfend Farmasötik Özellikler
- Vfend Ruhsat Bilgileri