XEPLION 100 mg/1 ml IM uzun salımlı süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Etkileşimi
Janssen Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Xeplion etkileşimi, Xeplion etken madde, Xeplion yardımcı maddeler, Xeplion alkol, Xeplion etkileşim, Xeplion kullananlar, Xeplion dozu, Xeplion kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
XEPLION’ıın QT aralığım uzattığı bilinen ilaçlar, örn.; sınıf IA aııtiarilmikler (örn.; kinidin, disopramid) ve sınıf III antiaritmikler (önı.; amiodaron, solalol), bazı antihistaminikler, bazı diğer antipsikotik ilaçlar ve bazı antimalaryaller (örn,; meflokin) ile birlikte reçete ederken dikkatli olunması önerilir.
Paliperidon palmitat, paliperidona hidroliz olduğu için (Bkz. Bölüm 5.2), ilaç-ilaç etkileşim potansiyeli değerlendirilirken oral paliperidon ile yapılan çalışmaların bulguları göz önünde bulundurulmalıdır.
XEPL10N’uıı diğer ilaçları etkileme potansiyeli
Paliperidonun, sitokrom P-450 izoenzimleri ile metabolize olan ilaçlar ile klinik açıdan önemli farmakokinetik etkileşimlere neden olması beklenmemektedir. İnsan karaciğer mikrozomlarında yapılan in vitro çalışmalar, paliperidonun, CYP1A2, CYP2A6, CYP2C8/9/10, CYP2D6, CYP2EI, CYP3A4 ve CYP3A5 de dahil olmak üzere silokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize edilen ilaçların metabolizmasını önemli derecede baskılamadığını göstermiştir. Bu nedenle, paliperidonun, bu metabolik yolaklarla metabolize edilen ilaçlann klerensini klinik açıdan belirgin bir biçimde baskılaması beklenmemektedir. Paliperidonun, ayrıca enzim indükleyici özelliklerinin olması beklenmemekledir.
Paliperidon, yüksek konsantrasyonlarda P-glikoproEeinin (P-gp) zayıf bir inhibitörüdür. Iıı vivo veri mevcut değildir ve klinik açıdan ilişki bilinmemektedir.
Paliperidonun santral sinir sistemi üzerindeki primer etkileri ele alındığında (Bkz. Bölüm 4.8), XEPLION diğer santral etkili ilaçlar, örn.; anksiyolilikler, antipsikotiklerin çoğu, hİpnotikler, opiatlar, vb. veya alkol ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır.
Paliperidon, levodopa ve diğer dopamin aganistierinin etkilerini antagonize edebilir. Bu kombinasyonun gerekli olduğuna karar verilirse, özellikle son evre Parkinson hastalığında her bir tedaviye ilişkin en düşük etkili doz reçete edilmelidir.
Ortostatik hipotansiyonu indükleme potansiyeli nedeni ile (Bkz. Bölüm 4.4). XEPLION bu potansiyele saiıip olan diğer terapötik ilaçlar, örn.; diğer antipsikotik ilaçlar, trisiklikler ile birlikle uygulandığı zaman aditif etki gözlenebilir.
Paliperidon nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen diğer ilaçlar ile birlikle kombine edilirse dikkatli olunması önerilir (yani fenotiyazinler veya butirofenonlar, trisiklikler veya SSRI’lar, tramadol, meflokin, vb,).
Kararlı durumdaki oral uzatılmış salimli paliperidon tabletlerin (günde bir kez 12 mg) uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletlerle (günde bir kez 500 mg ila 2000 mg) eşzamanlı olarak uygulanması, valproatın kararlı durum farmakokinetiğini etkilememiştir.
XEPLION ve lityum arasında farmakokinetik etkileşim olası değildir.
Diğer ilaçların XEPLION’u etkileme potansiyelleri
Paliperidon, CYP1A2, CYP2A6, CYP2C9, CYP2C19 ve CYP3A5’in bir substratı değildir. Bu durum, bu izoenzimlerin inhibitörleri veya İndükleyicileri ile bir etkileşimin olası olmadığını düşündürmektedir. In vitro çalışmalar, CYP2D6 ve CYP3A4’ün paliperidon metabolizmasında minimal olarak görev aldığını gösterse de, bu izoenzimlerin, paliperidon metabolizmasında önemli bir rol oynadığına ilişkin in vitro veya in vivo bulgular yoktur. In vitro çatışmalar, paliperidonun bir P-gp substratı olduğunu göstermiştir.
Paliperidon, CYP2D6 ile kısıtlı derecede metabolize edilir (Bkz, Bölüm 5.2), Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir etkileşme çalışmasında, oral paliperidonun güçlü bir CYP2D6 İnhibitörü olan paroksetinle birlikte uygulanması sonucu paliperidonun farmakokinetiği üzerinde klinik açıdan belirgin bir etki gözlenmemiştir.
Günde bir kere uygulanan uzatılmış salimli oral paliperidonun günde iki kere 200 mg karbamazepin İle birlikte uygulanması, paliperidonun ortalama kararlı durum C1!m ve EAA değerlerinde yaklaşık olarak %37 oranında bir düşüşe neden olmuştur. Bu düşüş, büyük ölçüde, karbamazepin tarafından renal P-gp’nin indüklenmesinin bir sonucu olarak paliperidonun renal klerensinde %35 oranında artışa bağlıdır. Karbamazepİnin eş zamanlı olarak uygulanması esnasında, idrarla değişmeden atılan ilaç miktarında minör bir azalma, paliperidonun CYP metabolizması veya biyoyararlanımı üzerinde düşük derecede etki olduğunu düşündürmektedir, Karbamazepin kullanımına başlandığında XEPL10N dozu yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse arttırılmalıdır. Bu durumun tersine, karbamazepin kullanımı kesildiğinde XEPLlON dozu yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse azaltılmalıdır.
Fizyolojik pH koşullarında bir katyon olan paliperidon, yaklaşık olarak yansı filtrasyon, yansı aktif sekresyon yolu ile primer olarak değişmeden böbreklerden atılır. Böbrekte katyonik ilaçların aktif taşınmasını baskıladığı bilinen bir ilaç olan trimetroprimin eş zamanlı olarak uygulanması, paliperidonun farmakokinetiğini etkilememiştir.
12 mg oral uzatılmış salimli paliperidon tabletin tekli bir dozunun, uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletlerle (günde bir kez iki 500 mg’lık tablet) eşzamanlı olarak uygulanması muhtemelen artmış oral absorpsiyonun bir sonucu olarak paliperidonun Cır!ax ve EAA’sında yaklaşık %50’lik bir artışla sonuçlanmıştır, Sistemik klerenste herhangi bir elki gözlenmediğinden, uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletler ve XEPLION’un intramüsküler enjeksiyonu arasında klinik olarak anlamlı bir etkileşim beklenmemekledir. Bu etkileşim XEPLION ile çalışılmamıştır.
XEPL10N ve lityum arasında farmakokinetik etkileşim olası değildir.
XEPLION’un Risperidon ile birlikle kullanımı
XEPLION’un risperidon ile birlikte kullanımı incelenmemiştir. Paliperidon, risperidonun aktif bir metaboliti olduğu için risperidon XEPLION ile birlikle kullanılacaksa, aditif paliperidon maruziyeti göz önüne alınmalıdır.