ATOPIR 20/100 mg 30 kapsül Gebelik
Neutec Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Atopir gebelik kategorisi D'dir. Atopir hamilelik kategorisi, Atopir gebelik kategorisi, Atopir emzirme, Atopir anne sütüne geçer mi, Atopir laktasyon, Atopir hamilelerde kullanımı, Atopir ve bebek, Atopir kullanımı bilgilerini içerir.
Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: X’dir.
Bu kategorideki ilaçlar insan ve hayvanlarda kesin fötal risk taşıyan ve asla kullanılmaması gereken ilaçlardır.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi
Hamilelik planlanması durumunda atorvastatin tedavisinin sonlandırılmasından konsepsiyona kadar 1 aylık zaman aralığı bırakılmalıdır.
ATOPİR gebelik döneminde kontrendikedir.
Laktasyon dönemi
Aspirin anne sütüne geçebilir. Bebekte Reye sendromu riskine neden olduğundan kullanımından kaçınılmalıdır. Sıçanlarda atorvastatinin plazma konsantrasyonları süttekiyle benzerdir.Atorvastatinin veya metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden süt verenanneler tarafından kullanılması tavsiye edilmez.
ATOPİR emzirme döneminde kontrendikedir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur. Hayvan çalışmalarında atorvastatin fertilite üzerine etki oluşturmamıştır ve teratojenik olmamıştır. Bununla birlikte maternal olarak toksikdozlarda hem sıçanlarda hem de tavşanlarda fetal toksisite gözlenmiştir. Sıçan yavrularınıngelişimi gecikmiştir ve doğum sonrası sağkalım oranı yavruların atorvastatine maruziyetisüresince insanlarda beklenildiği gibi sırasıyla 6 ve 21 kat azalmıştır.