BENEFIX 250 IU IV enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Zararları
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Benefix zararları, Benefix önlemler, Benefix riskler, Benefix uyarılar, Benefix yan etkisi, Benefix istenmeyen etkiler, Benefix cinsel, Benefix etkileri, Benefix tedavi dozu, Benefix aç mı tok mu, Benefix hamilelik, Benefix emzirme, Benefix alkol, Benefix kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Güvenlik profili özeti
En sık görülen yan etkiler baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve deri ile alakalı hipersensitivite reaksiyonlarıdır. En önemli olanlar:anaflaksi, selülit, flebit ve nötralize eden antikorlardır. Bu yan etkiler seyrek veya yaygın olmayanolarak kategorize edilirler.
Yan etkilerin sıralanması
Daha önceden tedavi görmüş hastalarda BeneFIX ile yapılan kontrolsüz, açık etiketli klinik çalışmalarda toplam 7573 infüzyon alan 25/65 (% 38.5) hastalarda 113 yan etki bildirilmiştir Yanetkiler infüzyon bazında tahmin edilmiş olup yaygın: > 1/100 ila < 1/10; yaygın olmayan: > 1/1.000ila < 1/100; seyrek: > 1/10.000 ila < 1/1.000 olarak sınıflandırılmışlardır. Klinik çalışmalardakideneyimler ile pazarlama sonrası deneyimlere dayanılarak belirlenen advers reaksiyonlar, sistemorgan sınıfı ve görülme sıklığına göre aşağıda sunulmaktadır. Her sıklık gruplandırması içerisindeyer alan istenmeyen etkiler, azalan ciddiyet derecesine göre sıralanmıştır.
aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir:
Çok yaygın: > 1/10; yaygın: > 1/100 ila < 1/10; yaygın olmayan: > 1/1.000 ila < 1/100;
seyrek: > 1/10.000 ila < 1/1.000; çok seyrek: < 1/10.000; bilinmiyor: eldeki verilerden tahmin
edilemiyor.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan : Nötralize eden antikorlar* (faktör IX inhibisyonu)
Seyrek : Aşırı duyarlılık/alerji reaksiyonları; bu tür reaksiyonlara anafilaksi*, laringospazm,
bronkospazm/solunum zorluğu (dispne), hırıltı, nefes darlığı, hipotansiyon, anjiyoödem, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, ürtiker, kabarıklıklar, döküntü, yanma hissi, ürperme (rigor), parestezi,karıncalanma, kızarma, letarji, bitkinlik hissi, kuru öksürük/hapşırma, bulanık görme dahildir
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan : Baş dönmesi, baş ağrısı, tad duyusundadeğişme
Seyrek :Tremor (titreme), somnolans (uykululuk)
Kardiyak hastalıklar
Seyrek :Hipotansiyon, taşikardi
Vasküler hastalıklar
Seyrek :Enjeksiyon bölgesinde flebit
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın olmayan : Bulantı
Seyrek :Kusma
Böbrek ve idrar bozuklukları
Seyrek :Böbrekinfarktıb
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın olmayan : Selülit, flebit, enjeksiyon yerinde reaksiyon (infüzyon bölgesinde yanma ve batma), enjeksiyon bölgesinde rahatsızlıkSeyrek:Ateş
* Aşağıdaki ek bilgilere bakınız.
a: Düşük titreli geçici inhibitör oluşumu. Ayrıca aşağıdaki ek bilgilere bakınız.
b: Böbrek infarktı, bir kanama epizodu için bir doz BeneFIX alan ve hepatit C antikoru pozitif olan bir hastada, uygulamadan on iki gün sonra gelişmiştir. İnfarktın, önceden uygulanmış olan BeneFIX’le ilişkisibelirsizdir.
Aşırı duyarlılık / alerji reaksiyonları
BeneFIX dahil olmak üzere faktör IX içeren ürünlerle tedavi edilen hastalarda seyrek olarak aşırı duyarlılık veya alerji reaksiyonları gözlemlenmiştir. Bazı vakalarda bu reaksiyonlar şiddetlianafilaksi reaksiyonuna kadar ilerlemiştir. Alerjik reaksiyonların oluşması faktör IX inhibitörleriningelişimi ile zamansal olarak yakın ilişkilidir (ayrıca, bölüm 4.4’e bkz).
BeneFIX’e karşı oluşan alerjik reaksiyonların etyolojisi henüz aydınlatılmamıştır. Bu reaksiyonlar, potansiyel olarak yaşamı tehdit edici özelliktedir. Alerjik/anafilaktik reaksiyonların ortaya çıkmasıhalinde BeneFIX uygulaması derhal durudurulmalıdır. Şiddetli alerjik reaksiyonların görülmesidurumunda, alternatif hemostatik tedavilerin uygulanması düşünülmelidir. Gerekli tedavi, yanetkilerin tipine ve şiddetine bağlıdır (ayrıca, bölüm 4.4’e bkz).
BeneFIX, üretim prosesinden kaynaklanan, eser miktarda hamster hücre proteini içermektedir. Aşırı duyarlılık yanıtları ortaya çıkabilir.
İnhibitör gelişimi
Hemofili B hastaları faktör IX’a karşı nötralizan antikorlar (inhibitörler) geliştirebilirler. Bu tür inhibitörlerin ortaya çıkması durumu kendisini yetersiz klinik yanıt şeklinde gösterebilir. Bu türvakalarda, uzmanlaşmış bir hemofili merkezine başvurulması önerilir. Önceden plazma kaynaklı
ürünleri almış olan 65 BeneFIX hastasından (yalnızca cerrahi çalışmasına katılan 9 hasta dahil) 1’inde klinik açıdan anlamlı, yavaş yanıt veren bir inhibitör saptanmıştır. Bu hastada, inhibitörde herhangibir anamnestik artış veya anafilaksi olmaksızın BeneFIX tedavisinin sürdürülmesi mümkün olmuştur.
Faktör IX inhibitörü olan ve alerjik reaksiyon geçmişi bulunan hemofili B hastalarında, immün tolerans indüksiyonu için yüksek dozlarda plazma kaynaklı Faktör IX uygulamasını takiben nefrotiksendrom rapor edilmiştir.
Böbrek infarktı
Bir klinik çalışmada, bir kanama epizodu için bir doz BeneFIX alan ve hepatit C antikoru pozitif olan bir hastada, uygulamadan on iki gün sonra böbrek infarktı gelişmiştir. İnfarktın, önceden uygulanmışolan BeneFIX’le ilişkisi belirsizdir. Hastada BeneFIX tedavisine devam edilmiştir.
Trombotik olay
Pazarlama sonrası deneyimlerde, santral venöz kateterden sürekli infüzyon olarak BeneFIX alan durumu kritik yeni doğanlarda, hayatı tehdit eden superior vena cava (SCV) sendromu dahiltrombotik olaylar rapor edilmiştir. Periferal tromboflebit ve derin ven trombozu (DVT) vakaları darapor edilmiştir. Bu vakaların çoğunda, BeneFIX sürekli infüzyon şeklinde uygulanmıştır ki bu onaylıbir uygulama yolu değildir
Yetersiz terapötik cevap ve yetersiz faktör IX düzelmesi
BeneFIX’in pazarlama sonrası deneyimlerinde yetersiz terapötik cevap ve faktör IX’da yetersiz düzelme rapor edilmiştir. (bakınız bölüm 4.2)
BeneFIX uygulamasıyla ilgili olduğu düşünülen herhangi bir advers olay gerçekleşirse, infüzyon hızı azaltılmalı veya infüzyon sonlandırılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
Alerjik reaksiyonlar çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık görülmüş olabilir.
Daha önceden tedavi almamış hastalardaki inhibitör insidansı konusunda yeterli veri yoktur. (bakınız bölüm 5.1)
Şüpheli yan etkilerin bildirimi
Ürünün ruhsatlandırmasından sonra şüpheli yan etkilerin bildirimi önemlidir. Bu sayede ürünün medikal risk/yarar değerlendirmesi devamlı olarak izlenebilir.
Benefix ile ilgili diğer bilgiler
- Benefix Genel
- Benefix Fiyat
- Benefix Prospektüs
- Benefix Kullananlar
- Benefix Nedir
- Benefix Kullanımı
- Benefix Yan Etkileri
- Benefix Etkileşimi
- Benefix Gebelik
- Benefix Saklanması
- Benefix Muadili
- Benefix Uyarılar
- Benefix Endikasyon
- Benefix Kontrendikasyon
- Benefix İçeriği
- Benefix Dozu
- Zararları
- Benefix Formu
- Benefix Farmakolojik Özellikler
- Benefix Farmasötik Özellikler
- Benefix Ruhsat Bilgileri