COSMOFER IRON DEXTRAN 50 mg/ml enj. sol. {Say} Farmakolojik Özellikleri
Say Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup : Demir trivalan parenteral preparat. ATC kodu: B03A C06
COSMOFER® enjeksiyonluk çözeltisinde demir, demirin fizyolojik formu ferritinin (ferrik hidroksit fosfat protein kompleksi) analoğu olan, stabil demir (IlI)-hidroksit dekstran kompleksi olarak bulunur. Demir non-iyonik, suda-çözünür formdadır. Toksisitesi çok düşüktür, yüksek dozlarda verilebilir.
COSMOFER® uygulamasından yaklaşık 7-9 gün sonra görülen serum ferritin pikleri yaklaşık 3 hafta sonra başlangıç düzeyine döner.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
• Emilim
İntravenöz infüzyondan sonra demir dekstran, retiküloendotelyal sistem (RES) hücrelerinde hemen tutulur. Bu özellikle demirin yavaşça salıverildiği ve proteinlere bağlandığı karaciğerde ve dalakta olur.
• Dağılım
Uygulamadan sonra hematopoiezde artış, takip eden 6-8 haftada görülebilir. Dolaşımdaki demirin yarılanma ömrü 5 saat, toplam demirin (bağlı ve dolaşımda) yarılanma ömrü ise 20 saattir.
• Biyotransformasyon
Dolaşımdaki demir plazmadan, bu kompleksi demir ve dekstran bileşiklerine ayıran retiküloendotelyal sistem hücreleri tarafından atılır. Demir hemen uygun protein bölgeleri ile bağlanarak demirin fizyolojik formları olan hemosiderin veya ferritin veya az miktarda transferin oluşumuna yol açar. Fizyolojik kontrole tabi tutulan bu demir hemoglobini ve azalmış demir depolarını takviye eder.
Dekstran metabolize olur veya vücuttan atılır.
• Eliminasyon
Demir vücuttan kolayca atılmaz ve birikimi toksik olabilir. Kompleksin ebadından dolayı (165 000 Dalton) böbreklerden atılamaz. Az miktarda demir idrar ve feçes ile atılır.
• Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hayvan toksisite çalışmaları
Gelişme veya üreme toksisitesi:
Gebelik risk kategorisi: C (risk göz ardı edilemez).
50 mg demir/kg veya daha düşük dozlarda fare, sıçan, tavşan, köpek ve maymunlarda herhangi bir devamlı advers fatal etkiler görülmemiştir. Toplam 90 mg demir/kg üstündeki intravenöz dozlarda 14 günlük periyotta maymunlarda fatal ve maternal toksisite bildirilmiştir. 125 mg demir/kg tek doz fare ve sıçanlarda benzer etkiler göstermiştir. 250 mg demir/kg ve üzerindeki dozlarda sıçan ve köpeklerde fatal anormallikler görülmüştür. Bu çalışmalarda kullanılan hayvanlarda demir eksikliği bulunmamaktadır.
Teratojenite: Demir dekstran, maksimum insan dozunun yaklaşık 3 katında fare, sıçan, tavşan ve maymunlarda teratojenik ve embriyosidal etkiler göstermiştir Genotoksisite: İn vitro ve in vivo genotoksisite çalışmalarında, yüksek dozda demir-dekstran komplekslerinin uygulamasından sonra mutajenik aktivite görülmüştür. Ancak, bu sonuçların önemi açık değildir. Demir dekstran sub-toksik doz seviyelerde mutajenik değildir.
Cosmofer Iron Dextran ile ilgili diğer bilgiler
- Cosmofer Iron Dextran Genel
- Cosmofer Iron Dextran Fiyat
- Cosmofer Iron Dextran Prospektüs
- Cosmofer Iron Dextran Kullananlar
- Cosmofer Iron Dextran Nedir
- Cosmofer Iron Dextran Kullanımı
- Cosmofer Iron Dextran Yan Etkileri
- Cosmofer Iron Dextran Etkileşimi
- Cosmofer Iron Dextran Gebelik
- Cosmofer Iron Dextran Saklanması
- Cosmofer Iron Dextran Muadili
- Cosmofer Iron Dextran Uyarılar
- Cosmofer Iron Dextran Endikasyon
- Cosmofer Iron Dextran Kontrendikasyon
- Cosmofer Iron Dextran İçeriği
- Cosmofer Iron Dextran Dozu
- Cosmofer Iron Dextran Zararları
- Cosmofer Iron Dextran Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Cosmofer Iron Dextran Farmasötik Özellikler
- Cosmofer Iron Dextran Ruhsat Bilgileri