FINACEA 0.15 gr/gr %15 30 gr jel {İntendis} Farmakolojik Özellikleri
İntendis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Topikal kullanılan anti-akne preparatları ATC Kodu: D10AX03
FINACEA’nin antimikrobikrobiyal etkisinin ve foliküler hiperkeratoz üzerine doğrudan tesirinin akne tedavisindeki etkinliğinin temeli olduğu düşünülmektedir.
Klinik olarak, Propionibacterium acnes’in koloni yoğunluğu ve bunların akne oluşumunu artıran yağ asitlerini yapıcı etkileri azalır.
Azelaik asit, in-vitro ve in-vivo, keratinositlerin proliferasyonunu inhibe eder ve aknede bozulmuş olan terminal epidermal farklılaşma sürecini normalize eder. Tavşan kulağı modelinde azelaik asit tetradekanın oluşturduğu komedonların komedolizini hızlandırır.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim: Lokal olarak uygulanmasını takiben azelaik asit derinin tüm tabakalarına nüfuz eder. Penetrasyon, hasarlı deride, sağlıklı deriye göre daha hızlıdır. 1 g azelaik asidin (5 g. krem), topikal tek doz uygulanmasıyla toplam dozunun %3.6’sı perkütan olarak absorbe olmuştur. Akne hastalarındaki klinik çalışmalar, azelaik asidin absorbsiyon oranının Skinoren krem ve FINACEA jel formları için benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur.
Biyotrasformasyon: Azelaik asidin bir bölümü, P-oksidasyon yoluyla daha kısa zincirli dikarboksilik asitlere (C7, C5) parçalanır.
Eliminasyon: Biyotrasformasyon sonucu oluşan kısa zincirli dikarboksilik asitler (C7, C5) ve biyotransformasyona uğramayan azelaik asidin bir bölümü idrarla atılır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Azelaik asidin tekrarlanan oral ve dermal uygulamalarını takiben gerçekleştirilen sistemik tolerans çalışmalarında geniş alanlara ve/veya kapalı pansuman gibi yoğun uygulamalarda bile farklı bir yan etki profili gözlenmemiştir.
Deney hayvanları üzerinde yapılan embriyotoksisite ve teratojenik çalışmalar ile peri-/postnatal çalışmalar gebelik veya emzirme döneminde kullanımı ile ilgili bir riske işaret etmemektedir ( Bkz. 4.6. Gebelik ve laktasyon).
Azelaik asit ile yapılan in vitro ve in vivo çalışmalar embriyo ve somatik hücreler üzerine mutajenik bir etkisi olduğuna dair bir bulguya işaret etmemiştir.
Azelaik asit ile spesifik uzun dönem tümör oluşumu çalışmaları yürütülmemiştir. Bu tür bir çalışma azelaik asidin normal olarak bulunan bir metabolizma ürünü olması yanında, kimyasal yapısı açısından bir tümör oluşumu risk potansiyeli öngörülmemesi, preklinik çalışmaların hedef organ toksisitesine işaret etmemesi, proliferatif etkiye sahip olmaması ve genotoksisite/mutajenisite göstermemesi nedenleriyle bu tür bir çalışma gerekli görülmemektedir.
FINACEA’nin deride lokal toleransına yönelik hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, tavşan derisinde hafif intolerans reaksiyonlarına yol açtığı gözlemlenmiştir.
Kobaylardaki lokal tolerans çalışmalarında gözlemlenen orta şiddetliden şiddetliye değişen iritasyon oluşumu nedeniyle gözlerle temasından sakınılmalıdır.
Finacea ile ilgili diğer bilgiler
- Finacea Genel
- Finacea Fiyat
- Finacea Prospektüs
- Finacea Kullananlar
- Finacea Nedir
- Finacea Kullanımı
- Finacea Yan Etkileri
- Finacea Etkileşimi
- Finacea Gebelik
- Finacea Saklanması
- Finacea Muadili
- Finacea Uyarılar
- Finacea Endikasyon
- Finacea Kontrendikasyon
- Finacea İçeriği
- Finacea Dozu
- Finacea Zararları
- Finacea Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Finacea Farmasötik Özellikler
- Finacea Ruhsat Bilgileri