MIRENA rahim içi sistem Zararları
Bayer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Mirena zararları, Mirena önlemler, Mirena riskler, Mirena uyarılar, Mirena yan etkisi, Mirena istenmeyen etkiler, Mirena cinsel, Mirena etkileri, Mirena tedavi dozu, Mirena aç mı tok mu, Mirena hamilelik, Mirena emzirme, Mirena alkol, Mirena kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkiler uygulamayı takiben ilk aylarda daha sıktır ve kullanım sürdükçe azalır. “4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” bölümünde belirtilen yan etkiler dışında, MIRENA® kullanıcılarında aşağıdaki istenmeyen etkiler bildirilmiştir.
Çok yaygın (kullanıcıların % 10’undan daha fazlasında) görülen yan etkiler, lekelenme, oligomenore ve amenoreyi de içeren uterus/vajina kanamaları ve iyi huylu ovaryal kistlerdir.
Fertil kadınlarda bir ay boyunca lekelenme görülen gün sayısı kullanımın ilk altı ayında dokuzdan dörde düşer. Uzamış (sekiz günden fazla) kanama görülen kadınların oranı ise kullanımın ilk üç ay içinde % 20’den % 3’e düşer. Kullanımın ilk yılında yapılan klinik çalışmalarda kadınların %17’sinde en az üç ay boyunca amenore görülmüştür.
Estrogen replasman tedavisi ile birlikte kullanıldığında, birçok peri ve postmenopozal MİRENA® kullanıcısında tedavinin ilk aylarında lekelenme ve düzensiz kanamalar görülmüştür. Daha sonra kanama ve lekelenmeler azalmış ve tedavinin ilk yılının son üç ayında kullanıcıların % 40’ında kanama tamamen kesilmiştir. Kanama düzensizlikleri perimenopozal kadınlarda, postmenopozal kadınlara göre daha sık görülmüştür.
İyi huylu ovaryal kist görülme oranı kullanılan tanısal yönteme bağlıdır. Klinik çalışmalarda MİRENA® kullanan kadınların % 12’sinde büyümüş foliküllere rastlanmıştır. Foliküllerin çoğu asemptomatiktir ve üç ay içinde kaybolur.
Advers reaksiyonlar, aşağıda sistem-organ sınıfı (MedDRA) ve sıklık derecesine göre listelenmektedir. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmaktadır; çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Aşağıdaki tabloda MedDRA sistem organ sınıflarında (MedDRA SOC’ler) advers reaksiyonlar bulunmaktadır: Sıklıklar klinik deney verilerine dayanmaktadır.
Psikiyatrik bozukluklar
Yaygın: Depresif duygu durum, sinirlilik, libidoda azalma Yaygın olmayan : Duygudurum değişiklikleri
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın: Başağrısı Yaygın olmayan : Migren
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Abdominal ağrı, bulantı Yaygın olmayan : Abdominal şişkinlik
Deri ve subkutan bozukluklar
Yaygın: Akne
Yaygın olmayan : Saç dökülmesi, hirsutizm, kaşıntı, egzema
Seyrek: Kızarıklık, ürtiker
Kas iskelet sistemi, bağ dokusu ve kemik bozuklukları
Yaygın: Sırt ağrısı
Reprodüktif sistem ve meme bozuklukları
Yaygın: Pelvik ağrı, dismenore, vajinal akıntı, vulvovajinit, memede hassasiyet, mastalji, rahim içi sistemin dışarı atılması
Yaygın olmayan : Pelvik enflamatuvar hastalık, endometrit, servisit/papanicolaou smear normal, sınıf TT
Seyrek: Uterus perforasyonu
Genel bozukluklar ve uygulama yerine ilişkin sorunlar
Yaygın olmayan : Ödem
İncelemeler
Yaygın: Kilo artışı
Gebelik, lohusalık ve perinatal koşullar
Bir kadın MİRENA® takılı iken gebe kalırsa ektopik gebelik olasılığı göreceli olarak artar.
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Mirena ile ilgili diğer bilgiler
- Mirena Genel
- Mirena Fiyat
- Mirena Prospektüs
- Mirena Kullananlar
- Mirena Nedir
- Mirena Kullanımı
- Mirena Yan Etkileri
- Mirena Etkileşimi
- Mirena Gebelik
- Mirena Saklanması
- Mirena Muadili
- Mirena Uyarılar
- Mirena Endikasyon
- Mirena Kontrendikasyon
- Mirena İçeriği
- Mirena Dozu
- Zararları
- Mirena Formu
- Mirena Farmakolojik Özellikler
- Mirena Farmasötik Özellikler
- Mirena Ruhsat Bilgileri