MITOMYCIN-C KYOWA 20 mg 1 flakon Uyarılar
Onko Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Mitomycin uyarılar, Mitomycin zararları, Mitomycin önlemler, Mitomycin riskler, Mitomycin yan etkisi, Mitomycin alerji, Mitomycin alkol, Mitomycin hamileler, Mitomycin emzirme, Mitomycin araç kullanımı, Mitomycin fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
MİTOMYCİN-C aşağıdaki hastalara çok dikkatli şekilde uygulanmalıdır:
• Karaciğer ya da böbrek bozukluklan olan hastalar (advers reaksiyonlar artabilir)
• Kemik iliği depresyonu bulunan hastalar (bu ürünün uygulaması kemik iliği depresyonunu şiddetlendirebilir)
• Enfeksiyon hastalıklan bulunan hastalar (bu ürünün uygulaması kemik iliği depresyonu sebebiyle enfeksiyonu ağırlaştırabilir)
• Varicella’lı hastalar (ölümcül sistemik bozukluklar meydana gelebilir)
MİTOMYCİN-C sitotoksik kanser kemoterapi sinde deneyimli bir hekim gözetiminde uygulanmalıdır.
Doku ekstravazasyonuyla lokal ülserasyon ve selülitis ortaya çıkabileceğinden intravenöz enjeksiyon ve uygulama süresince azami dikkat gösterilmelidir. Ekstravasazyon ortaya çıkması durumunda etkilenen bölgeye derhal % 8.4’lük sodyum bikarbonat çözeltisinin uygulanması ve ardından 4 mg deksametazon enjeksiyonu önerilmektedir. Sistemik olarak uygulanacak 200 mg Vitamin B6 enjeksiyonunun, meydana gelen tahribata karşı dokulann yenilenmesini desteklediği belirtilmiştir.
Hastalar, sık laboratuvar kontrolleriyle (hematolojik test, karaciğer fonksiyon testi ve böbrek fonksiyon testi vb. gibi) dikkatlice izlenmelidirler çünkü kemik iliği depresyonu gibi ciddi yan etkiler meydana gelebilir. Herhangi bir bozukluk görüldüğü takdirde, dozu azaltmak veya uygulamayı ertelemek gibi yeterli düzeyde önlemler alınmalıdır. Ek olarak, uzun süreli uygulama, yan etkilerin artmasına neden olabileceğinden dolayı büyük bir dikkat ile yapılmalıdır.
3 3
Lökosit sayısı 4000/mm , platelet sayısı 150000/ mm veya altında ise veya bu değerlerde progresif bir düşme gözlendiyse hematolojik düzelme oluşuncaya kadar ilaç kesilmelidir. Pulmoner toksisite geliştiyse ilaç kesilmelidir.
Enfeksiyon ve kanama eğiliminin belirginleşmesi veya ağırlaşması olasılığına karşı özel önlemler gerekir.
Sistemik MİTOMYCİN-C uygulanan hastalarda, öncelikle mikroanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve geri dönüşümsüz böbrek yetmezliğiyle ortaya çıkan ciddi komplikasyonlar gösteren ölümcül olabilen Hemolitik Üremik Sendrom (HUS) rapor edilmiştir. HUS, sistemik tedavinin herhangi bir zamanında, MİTOMYCİN-C’nin tek ajan ya da diğer ilaçlarla kombine şekilde kullanımıyla görülmesine rağmen, vakaların birçoğunda 60 mg’ın üzerindeki MİTOMYCİN-C dozlannın uygulanmasıyla ortaya çıkabilmektedir. Kan ürünü preparatlarının transfüzyonuyla bu semptomların şiddetlenebileceği ilişkilendirilmektedir. Sendromun insidansı belirtilmemiştir.
MİTOMYCİN-C ve diğer antikanser ajanlarını kombine kullanan hastalar akut lösemi veya myelodispastik sendrom (MDS) oluşma ihtimaline karşı uyarılmalıdır.
MİTOMYCİN-C’nin uygulanması sırasında yan etkilerin özellikle başlangıcına dikkat edilmeli ve enjeksiyon uygulaması çok dikkatli yapılmalıdır.
Yapılan hayvan çalışmalarında, subkutan uygulandığı farelerde ve intraperitonal ya da intravenöz uygulandığı sıçanlarda çeşitli tümör oluşumu rapor edilmiştir.
İntravenöz uygulama vasküler ağrı, flebit, tromboz, enjeksiyon yerinde sertleşme ve nekroza neden olabileceğinden MİTOMYCİN-C olabildiğince yavaş enjekte edilmeli, uygulama yeri ve yöntemine büyük dikkat gösterilmelidir.
İlacm damar dışına çıkması enjeksiyon yerinde ülserasyon, selülitis, sertleşme veya nekroza yol açabileceğinden ilacın damar dışına çıkmasından kaçınmak için ilaç, dikkatli bir şekilde enjekte edilmelidir.
İntraarteriyal uygulama, deri/kas nekroz öncülüğü olan bölgeyi içeren yerde ülser, sertleşme, ağrı, kırmızılık, eritem, kabarcık ve erozyon gibi deri bozukluklarına sebep olabilir. Semptomlardan herhangi biri geliştiğinde uygulama durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır. Özellikle parankimatöz karaciğer bozukluklan, bilioma, kolanjit (hatta sklerozan) ve safra kanalı nekrozlan ilacın hepatik arteriyal uygulanmasından sonra meydana gelebilir.
Hepatik artere uygulamada ilacın hedeflenen alandan diğer alanlara akmasından dolayı gastroduodenal ülser, hemoraji, perforasyon meydana gelebilir, kateter sonunun konumu ve ilacın dağıldığı bölge fotoğrafla ya da diğer ölçümlerle konfırme edilmeli, olası sapmaya veya kateterin değiştirilmesi ve infüzyon oranına dikkat edilmelidir. Semptomlardan herhangi biri geliştiğinde uygulama durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır.
Pazarlama sonrası verilerden intravezikal uygulama sonrasında mesane fıbrozu/kasılması, bazı seyrek vakalarda ise sistektomiye gerek duyulduğu rapor edilmiştir. Mesane nekrozu ya da penil nekroz da rapor edilmiştir (Bkz. bölüm 4.8 Advers Etkiler).
Hastalar, intravezikal uygulama sonrasındaki ürinasyonun ardından kontakt dermatitin engellenmesi açısından ellerin ve genital bölgenin yıkanması konusunda uyarılmalıdır.
Bu tıbbi ürün her bir flakonunda 240 mg sodyum klorür ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
MİTOMYCİN-C yorgunluk ve güçsüzlüğe neden olabilir. Bu belirtilerin görüldüğü hastalar araç ve makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır.
Mitomycin ile ilgili diğer bilgiler
- Mitomycin Genel
- Mitomycin Fiyat
- Mitomycin Prospektüs
- Mitomycin Kullananlar
- Mitomycin Nedir
- Mitomycin Kullanımı
- Mitomycin Yan Etkileri
- Mitomycin Etkileşimi
- Mitomycin Gebelik
- Mitomycin Saklanması
- Mitomycin Muadili
- Uyarılar
- Mitomycin Endikasyon
- Mitomycin Kontrendikasyon
- Mitomycin İçeriği
- Mitomycin Dozu
- Mitomycin Zararları
- Mitomycin Formu
- Mitomycin Farmakolojik Özellikler
- Mitomycin Farmasötik Özellikler
- Mitomycin Ruhsat Bilgileri