MOLREM 15 mg 30 efervesan tablet Kullananlar
Salutis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
2.MOLREM kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
MOLREM'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Mirtazapine veya MOLREM’in içindeki diğer maddelere karşı alerjiniz varsa, MOLREM’i kullanmayınız.
• MAO inhibitörleriyle (bir başka antidepresan grubu) birlikte ve MAO inhibitörleri ile yapılan tedavinin kesilmesinin sonraki ilk iki hafta içinde
MOLREM'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
• Epilepsi (sara krizi)
• Karaciğer hastalığı (sarılık) veya böbrek hastalığı
• Göğüs ağrısı (anjina) ve yakm zamanda geçirilmiş kalp krizi gibi kalp hastalığı,
Düşük kan basıncı
İdrar yapmada zorluk (Büyüyen prostat sebep olmuş olabilir.)
Göz hastalığı (glokom-göz tansiyonu)
Şeker hastalığı
Şizofreni (düşle gerçeğin ayırt edilemediği bir ruh hastalığı) veya manik depresyon (inişli çıkışlı ruh hali ile karakterize depresyon çeşidi) gibi psikiyatrik bozukluklar MOLREM kullandığınız sırada, ateş ve boğaz ağrısı oluştuysa, mideniz iyi değilse ve diğer hastalık belirtilerine benzer belirtileri kendinizde görüyorsanız veya kan testlerinizde bir anormallik varsa, durumunuzu derhal doktorunuza bildiriniz. Çünkü antidepresan ilaçlar, kemik iliği baskılanmasına neden olarak bağışıklık sisteminizi zayıf duruma düşürebilir.
Yaşlı hastalarda MOLREM’e karşı hassasiyet olabileceğinden, dikkatli olunmalıdır. MOLREM genellikle çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanılmamalıdır. Bu sınıfa dahil ilaçları kullanan 18 yaşın altındaki hastalarda intihara eğilim, intihar düşüncesi ve düşmanca davranışlar sergileme (özellikle saldırganlık, zıtlaşma davranışı ve sinirlilik) gibi yan etkilerde artış görüldüğü bilinmelidir. Buna rağmen doktorunuz 18 yaşın altındaki bir hastaya MOLREM reçete edebilir. Bu durumu doktorunuzla konusunuz.
Mirtazapin kullanan 18 yaşın altındaki bir hastada yukanda belirtilen yan etkiler gelişir veya durumu şiddetlenirse doktorunuzu bilgilendiriniz. Bu grup ilaçlan kullanan bu yaş grubu hastaların büyümesi, olgunlaşması, zihinsel ve davranışsal gelişimi üzerinde uzun süreli güvenlik verileri henüz açıklanmamıştır.
Eğer depresyondaysanız, kendinize zarar verme veya intihar etme düşüncesi içinde olabilirsiniz. Bu tip ilaçlann etki gösterme suresi 2 hafta veya daha uzun sürebileceğinden, bu durum ilacı kullanmaya ilk başladığınız dönemlerde artabilir. Aşağıdaki durumlarda, yukarıda bahsedilen düşünceler içinde olmanız olasıdır;
• Eğer geçmişinizde intihar etmeyi veya kendinize zarar vermeyi düşündüyseniz,
• Eğer genç yetişkinseniz. Klinik araştırmalar sonucu elde edilen veriler, antidepresanlarla tedavi olan 24 yaş altı yetişkinlerde intihar eğilimi riskinin arttığını göstermiştir.
Eğer, herhangi bir zamanda intihar etmeyi veya kendinize zarar vermeyi düşünürseniz, doktorunuzla temasa geçiniz veya hemen bir hastaneye gidiniz.
• Depresyondaysanız bu kullanım talimatını okuması için bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz.
• Eğer yakınlarınız depresyon halinizin kötüleştiğini düşünüyorlarsa veya
davranışlarınızın değiştiği konusunda endişeleri varsa, size söylemelerini yakınlarınızdan rica edebilirsiniz.
• Antidepresanların (ruhsal çöküntü hastalığını tedavi eden) kullanımı çoğu zaman oturma ya da hareketsiz durma yeteneğindeki kaybın eşlik ettiği, hareket etme ihtiyacı ile ilişkilidir. Aşırı hareketliliğin en fazla olduğu dönem, tedavinin ilk birkaç
haftasıdır. Bu durum görüldüğü takdirde doktorunuz ile irtibata geçiniz.
• Kanınızda sodyum düzeyinin normalin altına düşmesine sebep olan ilaçlar
kullanıyorsanız doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için gerekliyse lütfen doktorunuza danışınız.
MOLREM'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
MOLREM’i yiyeceklerle birlikte veya aç kamına alabilirsiniz
Alkolle beraber MOLREM’i kullanmak, uyuşukluğa neden olabilir. Bu yüzden, alkolle beraber MOLREM’i kullanmayınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
MOLREM’in hamilelerde güvenirliği belirlenmediğinden, hamile iseniz, veya hamile kalmayı planlıyor iseniz MOLREM’i sadece doktorunuzun önermesi halinde kullanınız.
Eğer MOLREM’i doğuma yada doğumdan çok kısa zaman önceye kadar kullandıysanız, bebeğiniz olası yan etkiler açısından kontrol edilmelidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktomnuz aksini önermedikçe, emziriyorsanız MOLREM’i kullanmayınız.
Araç ve makina kullanımı
Araç ve makina kullanımı
MOLREM'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
MOLREM her dozunda 7.4 mmol (170.2 mg) sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
- MAO inhibitörleriyle (bir başka antidepresan grubu) birlikte ve MAO inhibitörleri ile yapılan tedavinin kesilmesinin sonraki ilk iki haftası içinde MOLREM’i kullanmayınız.
- SSRI ilaçlar, venlafaksin ve L-triptofan veya triptanlar (migren tedavisinde kullanılan ilaçlar), tramadol (ağrı-kesici), linezolid (antibiyotik), lityum (bazı psikiyatrik durumların tedavisinde kullanılır) ve sarı kantaron (Hypericum perforatum) preparatları (depresyonun bitkisel tedavisi) ile birlikte kullanırken dikkatli olunuz. Mirtazapinin tek başma veya bu ilaçlarla birlikte kullanıldığı çok nadir durumlarda, serotonin sendromu meydana gelmiştir. Bu sendromun bazı belirtileri; açıklanamayan ateş, terleme, kalp atımında artış, ishal, (kontrol edilemeyen) kas kasılmaları, titreme, aşırı refleks hareketleri, huzursuzluk, duygu değişimleri ve şuursuzluktur. Eğer bu belirtilerden iki ya da daha fazlası sizde varsa derhal doktorunuzla konuşunuz.
- MOLREM benzodiazepinlerin (bir grup sakinleştirici) sakinleştirici etkisini arttırabilir. Bu sebeple MOLREM’i benzodiazepinlerle birlikte kullanırken dikkatli olunuz.
- HIV proteaz inhibitörleri, azol içeren antifungal ilaçlar, eritromisin ve nefazodon gibi karaciğerde metabolize edilen bazı güçlü ilaçlarla eşzamanlı olarak MOLREM kullanırken dikkatli olunuz.
- MOLREM, alkolün etkisini artırabilir. Bu nedenle, alkollü içkilerden kaçınmanız tavsiye edilmektedir.
- Karbamazepin ve fenitoin gibi epilepsi (sara) ilaçlan; rifampisin gibi tüberküloz ilaçlan mirtazapin ile birlikte kullanıldıktan zaman, kandaki mirtazapin miktannı azaltabilir. Bu ilaçlan kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. Bu ilaçlarla birlikte kullanılan mirtazapin dozunun artırılması veya söz konusu ilaçların birlikte kullanılması durdurulduğunda, mirtazapin dozunun azaltılması gerekebilir.
- Enfeksiyon ilaçlan; bakteriyel enfeksiyon ilaçları (eritromisin gibi), mantar enfeksiyonu ilaçlan (ketokonazol gibi) ve HIV/AIDS ilaçlan (HlV-proteaz inhibitörleri gibi) ve mide ülseri ilaçları (simetidin gibi) mirtazapin ile birlikte kullanıldıktan zaman, kandaki mirtazapin miktannı artırabilir. Bu ilaçlan kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. Bu ilaçlarla birlikte kullanılan mirtazapin dozunun azaltılması veya söz konusu ilaçların birlikte kullanılması durdurulduğunda, mirtazapin dozunun artırılması gerekebilir.
- İnsülin veya diğer antidiyabetik (şeker hastalığında kullanılan) ilaçlarınızın dozunu ayarlamaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Simetidinle eşzamanlı kullanıldığında, tedavinin başında mirtazapin dozu azaltılmalı, simetidinle tedavinin sonunda ise yeniden artırılmalıdır.
- Eşzamanlı MOLREM ve lityum kullanımında herhangi bir klinik etki yada değişiklik gözlenmemiştir.
- Varfarin gibi kanın pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlarla birlikte kullanırken dikkatli olunuz. Mirtazapin, varfarinin kan üzerindeki etkilerini arttırabilir. Bu ilaçlan kullanıyorsanız doktorunuza bilgi veriniz. Bu ilaçlann birlikte kullanıldığı durumlarda, doktorunuzun kan değerlerinizi dikkatle takip etmesi önerilir.
Molrem ile ilgili diğer bilgiler
- Molrem Genel
- Molrem Fiyat
- Molrem Prospektüs
- Kullananlar
- Molrem Nedir
- Molrem Kullanımı
- Molrem Yan Etkileri
- Molrem Etkileşimi
- Molrem Gebelik
- Molrem Saklanması
- Molrem Muadili
- Molrem Uyarılar
- Molrem Endikasyon
- Molrem Kontrendikasyon
- Molrem İçeriği
- Molrem Dozu
- Molrem Zararları
- Molrem Formu
- Molrem Farmakolojik Özellikler
- Molrem Farmasötik Özellikler
- Molrem Ruhsat Bilgileri