EMTHEXATE 2.5 mg 100 tablet Etkileşimi
Med Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Emthexate etkileşimi, Emthexate etken madde, Emthexate yardımcı maddeler, Emthexate alkol, Emthexate etkileşim, Emthexate kullananlar, Emthexate dozu, Emthexate kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
Alkol, hepatotoksik ve hematotoksik tıbbi ürünler:
Düzenli alkol tüketimi ve diğer hepatotoksik tıbbi ürünlerle aynı zamanda kullanıldığında metotreksatın hepatotoksik bir etki gösterme olasılığı artar (bkz. bölüm 4.4). Bu durum başkahepatotoksik tıbbi ürünleri birlikte alan hastalarda (öm: leflunomid, azatiyoprin, sülfasalazin veretinoidler) göz önünde bulundurulmalıdır. Leflunomid, metotreksat ile kombine uygulandığındapansitopeni ve hepatotoksisite insidansı artabilir. İlave hematotoksik ilaçların (öm. metamizol)kullanımı metotreksatın ağır hematotoksik yan etkilerini artırır. EMTHEXATE tedavisisırasında alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
Mevcut veriler alkollü içeceklerin tüketilmesinden sonra asitretinden etretinat oluştuğunu düşündürmüştür. Ancak eş zamanlı olarak alkol alınmadığı durumlarda da etretinat oluşabileceğiolasılığı dışlanamaz. Eş zamanlı kullanım sonrasında metotreksat serum düzeyleri etretinataracılığıyla yükselebilir ve şiddetli hepatit bildirilmiştir.
Antibiyotikler:
Tetrasiklinler, kloramfenikol ve emilemeyen geniş spektrumlu antibiyotikler gibi oral antibiyotikler, intestinal floranın inhibisyonu veya bakteriyel metabolizmanın supresyonunedeniyle metotreksatın intestinal emilimini azaltabilir veya enterohepatik döngüyle etkileşimegirebilir.
Bazı bireysel vakalarda, penisilinler, glikopeptidler, sülfanomidler, siprofloksasin ve sefalotin gibi antibiyotikler metotreksatın renal klerensini azaltabilir, böylece yükselen metotreksat serumkonsantrasyonlarında eş zamanlı olarak hematolojik ve gastrointestinal toksisite oluşabilir.
Salisilatlar, fenilbutazon, fenitoin, barbitüratlar, sakinleştirici ilaçlar, oral kontraseptifler, tetrasiklinler, amidopirin türevleri, sülfonamidler ve p-aminobenzoik asitler metotreksatı serumalbüminine bağlandığı yerden uzaklaştırarak biyoyararlammım artırarak dolaylı bir doz artışınayol açarlar. Probenesid ve zayıf organik asitler metotreksatın tübüler sekresyonunu azaltarak dadolaylı bir doz artışı etkisi gösterebilirler.
Non-steroidal anti-romatizmal ilaçların ve salisilik asitlerin birlikte verildiği hayvanlarda yapılmış araştırmalarda tübüler metotreksat sekresyonunun azalmasına bağlı toksik etkilergörülmüş olsa da, romatoid artriti olan hastalara metotreksata ek olarak non-steroidal anti-romatizmal ilaçların ve salisilik asitlerin verildiği klinik araştırmalarda, yan etkilerde bir artışgözlenmemiştir. Yakın tıbbi gözetim sağlandığı sürece düşük dozlu metotreksat ile romatoidartrit tedavisine eş zamanlı olarak bu gibi ilaçlar eklenebilir.
Düşük doz metotreksat uygulanan hastalar ve böbrek yetmezliği olan hastalarda non-steroidal anti-romatizmal ilaçlar ile metotreksat arasındaki olası bir etkileşim riski göz önündebulundurulmalıdır. Kombine bir tedavinin gerekli olması durumunda kan tablosu ile böbrekişlevinin gözlemlenmesi gerekmektedir. Özellikle 24 saat içerisinde non-steroidal anti-romatizmal ilaçlar ile metotreksat verilmesi durumunda dikkat edilmelidir, çünkü bu durumdametotreksat plazma seviyesi yükselebilir ve toksisite artar.
Kemik iliği üzerinde advers reaksiyonları olan tıbbi ürünler:
Kemik iliği üzerinde advers reaksiyonlara neden olabilen tıbbi ürünlerle tedavi verilmesi durumunda, (örn: sülfanomidler, trimetroprim-sulfametoksazol, kloramfenikol, pirimetamin)belirgin hematopoietik bozuklukların olma ihtimali düşünülmelidir.
Folat eksikliğine yol açan tıbbi ürünler:
Folat eksikliğine yol açan tıbbi ürünlerin (örn: sülfanomidler, trimetroprim- sulfametoksazol) birlikte uygulanması metotreksat toksisitesinin artmasına yol açabilir. Folik asit yetersizliğininzaten bulunması durumunda bu nedenle de özel önem gösterilmelidir.
Diğer yandan, folinik asit içeren ilaçların veya folik asit ya da türevlerini içeren vitamin preparatlannın eş zamanlı verilmesi, metotreksata cevabı değiştirebilir.
Ko-trimoksazol gibi folat antagonistleri ile eş zamanlı uygulamanın akut megaloblastik pansitopeniye neden olduğu seyrek durumlar bildirilmiştir. Nitröz oksit dahil antifolatpotansiyele sahip ilaçları kullanan hastalarda metoteraksat dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer antiromatizmal tıbbi ürünler:
Metotreksat diğer antiromatizmal tıbbi ürünlerle (örn: altın bileşikleri, penisilamin, hidroksiklorokin, sülfasalazin, azatiyoprin, siklosporin) beraber uygulandığında genelliklemetotreksatın toksik etkilerinde bir artış beklenmez.
Sülfasalazin:
Metotreksat ve sülfasalazin kombinasyonunda, sülfasalazin folik asit sentezini inhibe ederek metotreksatın etkisinde bir artışa sebep olabilir ve dolayısıyla advers etkilerde artışa yol açabilir.Ancak bu etkiler birçok çalışmanın sonucu olarak sadece seyrek izole vakalarda birgözlenebilmiştir.
Proton-pompası inhibitörü:
Omeprazol veya pantoprazol gibi proton pompası inhibitörlerinin birlikte uygulanması etkileşimlere yol açabilir: Metotreksat ve omeprazolün birlikte uygulaması metotreksatın renaleliminasyonunun gecikmesine yol açar. Pantoprazol ile kombinasyonda, bir vakada titreme vemiyalji ile beraber 7-hidroksimetotreksat metabolitinin renal eliminasyonunun inhibe olduğubildirilmiştir.
Kafein ya da teofilin içeren içecekler:
Metotreksat teofilin klerensini azaltabilir. Bu nedenle metotreksat tedavisiyle eş zamanlı verildiğinde teofilinin serum düzeyi izlenmelidir.
Metotreksat tedavisi sırasında kafein ya da teofilin içeren içeceklerin (kahve, kafein içeren alkolsüz içecekler, siyah çay) aşın tüketiminden kaçınılmalıdır, çünkü adenozin reseptörleriüzerinde metotreksat ve metilksantinler arasında olası bir etkileşime yol açarak metotreksatınetkisini azaltabilirler.
Diğer:
Metotreksat ile antikonvülzan ilaçlar arasında (metotreksatm kan seviyesini düşürür) ve metotreksat ile 5-florourasil (5-florourasilin yarılanma ömrünü uzatır) arasında farmakokinetiketkileşimlerin farkında olunmalıdır.
Leflunomid ve metotreksatm birlikte kullanımı pansitopeni riskini artırabilir. Metotreksat merkaptopürinlerin plazma konsantrasyonlannm artmasına yol açar. Bu etkin maddeyi içerenilaçların kombinasyonlarında dozun buna göre ayarlanması gerekir.
Özellikle enfeksiyona duyarlılığının yüksek olduğu ortopedik cerrahide metotreksat ile bağışıklık düzenleyici ajanların kombinasyonu dikkatli şekilde kullanılmalıdır.
Nitröz oksit içeren anestetikler, metotreksattan kaynaklanan folat metabolizmasındaki bozukluğu artırarak şiddetli ve öngörülemeyen miyolesüpresyon ve stomatite yol açabilir. Bu etki kalsiyumfolinat verilmesiyle azaltılabilir.
Kolestiramin, metotreksatm enterohepatik döngüsünü engelleyerek renal olmayan eliminasyonunu artırabilir.
Diğer sitotoksik ajanlar ile kombinasyonda, gecikmiş metotreksat klerensi olduğu dikkate alınmalıdır.
Metotreksat tedavisi sırasında ışın tedavisi uygulanması, yumuşak doku ve kemik nekrozu riskini artırabilir.
Metotreksat, bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine göre, aşılara verilen yanıtı bozabilir ve immünolojik testlerin sonuçlarını etkileyebilir. Canlı aşılar ile aşılama metotreksat kullanımısırasında yapılmamalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Pediyatrik popülasyon:
Etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
Etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Emthexate ile ilgili diğer bilgiler
- Emthexate Genel
- Emthexate Fiyat
- Emthexate Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Emthexate Gebelik
- Emthexate Muadili
- Emthexate Uyarılar
- Emthexate Endikasyon
- Emthexate Kontrendikasyon
- Emthexate İçeriği
- Emthexate Dozu
- Emthexate Zararları
- Emthexate Formu
- Emthexate Farmakolojik Özellikler
- Emthexate Farmasötik Özellikler
- Emthexate Ruhsat Bilgileri