ZEMSITOL 5 mcg/ml enjeksiyonluk çözelti içeren 5 ampül Dozu
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Zemsitol dozu, Zemsitol dozaj, Zemsitol doz aşımı, Zemsitol uygulama, Zemsitol kullanım şekli, Zemsitol kullanımı, Zemsitol kullanım süresi, Zemsitol açmı tokmu, Zemsitol nedir, Zemsitol ne için kullanılır, Zemsitol nasıl kullanılır, Zemsitol faydaları, Zemsitol etkileri, Zemsitol günde kaç kez, Zemsitol sabah mı akşam mı, Zemsitol fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler Başlangıç Dozu
Parikalsitolün başlangıç dozunun belirlenmesi için önerilen iki yöntem vardır. Klinik çalışmalarda güvenli bir şekilde uygulanan doz maksimum 40 mikrogram’a kadarçıkmıştır.
1) Vücut ağırlığına göre başlangıç dozu
Parikalsitolün önerilen başlangıç dozu, diyaliz sırasında herhangi bir zamanda gün aşırıdan daha sık verilmeyen 0.04 mikrogram/kg ile 0.1 mikrogram/kg (2.8 - 7 mikro gram)arasındaki bolus dozudur.
2) Bazal iPTH (intakt paratiroid hormonu) düzeylerine göre başlangıç dozu
Kronik böbrek yetmezliği (KBY Evre 5) olan hastalarda biyolojik olarak aktif olan PTH ölçümü için ikinci nesil paratiroid hormon miktar tayini (intakt PTH-iPTH) kullanılmıştır.
Parikalsitolün başlangıç dozu aşağıdaki formüle göre belirlenir:
Başlangıç dozu (mikrogram) = bazal iPTH düzeyi (pg/ml)
80
ve diyaliz sırasında herhangi bir zamanda gün aşırıdan daha sık olmamak üzere intravenöz (IV) bolus tarzında verilir.
Doz titrasyonu:
Diyalize giren son dönem böbrek yetmezliğindeki hastalarda PTH düzeyleri için halen kabul edilen hedef sınırlar normal non-üremik üst sınırın 1.5 ile 3 katından fazla değildir(iPTH için 150-300 pg/ml). Uygun fizyolojik sonuca ulaşmak için yakın takip ve bireyseldoz titrasyonu önemlidir.
Herhangi bir doz ayarlama periyodunda seram kalsiyum (hipoalbüminemi için düzeltilmiş olan) ve fosfor daha sık izlenmelidir. Hiperkalsemi veya 65 mg2/dl2’den fazla devamlıyükselen düzeltilmiş Cax P çarpımı saptanırsa bu parametreler normale dönünceye kadarilacın dozu azaltılmalı ya da ilaç kesilmelidir. Daha sonra parikalsitol tedavisine dahadüşük bir dozdan yine başlanabilir. Eğer bir hasta kalsiyum kaynaklı fosfat bağlayıcıkullanıyorsa doz azaltılabilir ya da verilmeyebilir veya hasta kalsiyum kaynaklı olmayanbir fosfat bağlayıcıya geçirilebilir. Tedaviye yanıt olarak PTH düzeyleri düştüğündedozların azaltılması gerekebilir. Bu nedenle kademeli dozlama bireysel olarak yapılmalıdır.
Eğer tatmin edici bir yanıt gözlenmezse doz 2-4 haftalık aralarla 2 ila 4 mikrogram artırılabilir. Eğer herhangi bir zamanda iPTH seviyesi 150 pg/ml’den daha az bir seviyeyedüşerse, ilacın dozu azaltılmalıdır.
Aşağıdaki tabloda doz titrasyonu için önerilen bir yaklaşım sunulmuştur:
Uygulama şekli:
ZEMSİTOL enjeksiyonluk çözeltinin normal uygulama yolu hemodiyaliz sırasında kan tüpü yoluyladır. Hemodiyaliz girişi olmayan hastalara uygulamadaki ağrıyı en aza indirmekiçin ZEMSİTOL enjeksiyonluk çözeltisi 30 saniyeden az olmamak üzere yavaş intravenözenjeksiyon ile verilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Karaciğer yetmezliği:
Hafif ve orta şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. Şiddetli karaciğer bozukluğunun parikalsitol farmakokinetiğiüzerindeki etkisi incelenmemiştir.
Böbrek yetmezliği:
Periton diyaliz veya hemodiyaliz alan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. Önemli olarak, sağlıklı bireylerle kıyaslandığında Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) Evre5 hastaları azalmış KL ve artmış yarı ömür göstermiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik hastalardaki veriler sınırlıdır ve 5 yaşın altındaki çocuklar için veri bulunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.1).
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş üzerindeki hastalarda veya Faz III çalışmalarında parikalsitol alımı üzerine kısıtlı deneyim mevcuttur. Bu çalışmalarda 65 yaş ve üzerindeki hastalar ile genç hastalararasında etkililik ya da güvenlilik yönünden farklar gözlenmemiştir.
Parenteral ilaç ürünleri solüsyon ve ambalajın izin verdiği ölçüde partiküllü madde ve renk değişimi yönünden gözle incelenmelidir.
TEK KULLANIMLIKTIR. KULLANILMAYAN KISMI ATILMALIDIR.
Doz aşımı ve tedavisi
ZEMSİTOL’ün aşırı dozu hiperkalsemi, hiperkalsüri, hiperfosfatemi ve PTH’nin aşırı baskılanmasına yol açabilir (bkz. Bölüm 4.4).
Parikalsitol belirgin bir şekilde diyaliz ile uzaklaştırılmaz. Klinik olarak anlamlı hiperkalsemisi olan hastaların tedavisi için ZEMSİTOL dozu derhal azaltılmalı ya dakesilmeli, düşük kalsiyumlu diyet uygulanmalı, kalsiyum desteği kesilmeli, hasta mobilizeedilmeli, sıvı ve elektrolit dengesizliklerine dikkat edilmeli, elektrokardiyografikanormallikler değerlendirilmeli (dijital alan hastalarda kritik önem taşır) ve hemodiyaliz yada gerekirse kalsiyumsuz bir diyalizat ile periton diyalizi uygulanmalıdır.
Seram kalsiyum düzeyleri normale döndüğünde ZEMSİTOL tedavisine en düşük dozda tekrar başlanabilir. Serum kalsiyum düzeyleri sürekli olarak ve önemli derecede yüksek isefarklı alternatif tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilere fosfat ve kortikosteroid gibi ilaçlar veidrar artışının uyarılması dahildir.
ZEMSİTOL enjeksiyonluk çözelti, yardımcı madde olarak %30 (h/h) propilen glikol içerir. Yüksek dozlardaki uygulama sonrası izole vakalarda Merkezi Sinir Sistemi depresyonu,hemoliz ve laktik asidoz, propilen glikol ile ilişkili toksik etki olarak bildirilmiştir. Propilenglikol diyaliz işlemi sırasında elimine edildiği için bu etkilerin ZEMSİTOL uygulamasındabulunması beklenmemesine rağmen doz aşımı durumlarındaki toksik etki riski dikkatealınmalıdır.
Zemsitol ile ilgili diğer bilgiler
- Zemsitol Genel
- Zemsitol Fiyat
- Zemsitol Prospektüs
- Zemsitol Kullananlar
- Zemsitol Nedir
- Zemsitol Kullanımı
- Zemsitol Yan Etkileri
- Zemsitol Etkileşimi
- Zemsitol Gebelik
- Zemsitol Saklanması
- Zemsitol Muadili
- Zemsitol Uyarılar
- Zemsitol Endikasyon
- Zemsitol Kontrendikasyon
- Zemsitol İçeriği
- Dozu
- Zemsitol Zararları
- Zemsitol Formu
- Zemsitol Farmakolojik Özellikler
- Zemsitol Farmasötik Özellikler
- Zemsitol Ruhsat Bilgileri