ELIQUIS 2.5 mg 60 film kaplı tablet Uyarılar

Bristol-Myers Squibb Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Eliquis uyarılar, Eliquis zararları, Eliquis önlemler, Eliquis riskler, Eliquis yan etkisi, Eliquis alerji, Eliquis alkol, Eliquis hamileler, Eliquis emzirme, Eliquis araç kullanımı, Eliquis fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Kanama riski

Diğer aııtikoagiilanlar ile olduğu gibi, ELIQUIS kullanan hastalar da kanama belirtileri açısından dikkatle izlenmelidir. Aktif kanama riski barındıran rahatsızlıkları olan hastalarda ELIQUIS’in dikkatle kullanılmasıtavsiye edilir. Şiddetli kanama görülürse ELIQUIS kullanımı durdurulmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8 ve 4.9).

ELIQUIS ile tedavi marııziyetinin rutin izlenmesi gerekmese de; kalibre edilmiş kantitatif bir anti-Faktör Xa miktar tayini, ELIQUIS maruziyeti bilgisinin faydalı olabileceği, doz aşımı veya acil cerrahi gibi klinikkararların verilmesi gibi istisnai durumlarda yararlı olabilir (Bkz. Bölüm 5.1),

Böbrek yetmezliği

Şiddetli böbrek yetmezliği (kreatiııiıı klerensi 15-29 ıııL/min) olan hastalardaki sınırlı klinik veriler, bu hasta popülasyonunda ELIQUIS’in plazma konsantrasyonunun arttığını göstermektedir. Bu durum kanamariskinde artışa yol açabilir.

Şiddetli böbrek yetmezliği (kreatiııiıı klerensi 15-29 nıL/min) olan hastalarda elektif kalça veya diz ıeplasmaııı operasyonunda VTE önlenmesi, DVT tedavisi, PE tedavisi, tekrarlayan DVT ve PE önlenmesiiçin ELIQUIS dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2)

Nonvalvıiler atriyal fıbıilasyonlu (NVAF) hastalarda inme ve sisteıııik embolinin önlenmesinde, şiddetli böbrek yetmezliği (kreatiııiıı klerensi 15-29 ıııL/min) olan hastalarda ve serum kreatiııiıı düzeyi >1.5 ıııg/clL(133 mikromol/L) olan ve beraberinde yaş >80 olması veya viicııt ağırlığı <60 kg olan hastalarda ELIQUISgünde iki kez 2.5 ıng’lık düşük doza düşürülmelidir (Bkz. Bölüm 4.2).

Kreatiııiıı klerensi <15 ıııL/dk olan ve diyalize giren hastalarda klinik deneyim olmadığından, ELIQUIS bu hastalarda tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Yaşlı Hastalar

Yaş artışı lıemoraji riskini arttırabilir (Bkz. Bölüm 5.2)

Ayrıca, yaşlı hastalarda potansiyel yüksek kanama riski nedeniyle, ELIQUIS ve asetil salisilik asit (ASA) eşzamanlı uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Vücut ağırlığı

Düşük vücut ağırlığı (< 60 kg) hemoraji riskini arttırabilir (Bkz. Bölüm 5.2)

Karaciğer yetmezliği

Koagiilopati ve klinik önem taşıyan kanama riski ile ilişkili karaciğer hastalığı olanlarda ELIQUIS kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

ELIQUIS şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 5.2).

Aitmiş karaciğer enzimleri (ALT/AST > 2 x NÜS) veya total bilirubin S 1.5 x NÜS olan hastalar, klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu nedenle ELIQUİS bu popiilasyonda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm5.2). ELIQUIS başlanmadan önce, karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) ve P-glikopıotein (P-gp) inlıibitörleri ile etkileşim

Azol-antimikotikleri (ör.ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol ve posakoııazol) ve H1V proteaz İnlıibitörleri (ör. ritonavir) gibi hem CYP3A4 hem de P-gp’nin güçlü inlıibitörleri olan ilaçlarla sistemik tedavi alanhastalarda ELIQUIS kullanımı önerilmemektedir. Bu tıbbi ürünler ELIQUIS maruziyetini 2 kat arttırabilir(Bkz. Bölüm 4.5). Ek faktörler mevcudiyetinde (ör. şiddetli böbrek yetmezliği ) bu oran daha da fazlaartabilir.

CYP3A4 ve P-gp indilkleyicileri ile etkileşim

ELIQUIS’iıı, hem CYP3A4 hem de P-gp’nin güçlü indilkleyicileri (ör. rifampin, fenitoin, karbamazepin, fenobarbital veya St. John’s Woıt) ile eş zamanlı kullanımı ELIQUIS marııziyetinde yaklaşık %50 oranındaazalmaya neden olabilir. Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda yapılan bir klinik çalışmada; ELIQUIS’in tekbaşına kullanımı ile karşılaştırıldığında, hem CYP3A4 hem de P-gp’nin güçlü indilkleyicileri ileELIÇUIS’iıı birlikte uygulanması sonucunda azalmış etkinlik ve daha yüksek kanama riski gözlenmiştir.CYP3A4 ve P-gp’nin güçlü İndilkleyicileri ile eşzamanlı sistemik tedavi alan hastalarda aşağıdaki önerilergeçerlidir (Bkz. Bölüm 4.5):

- Elektif kalça veya diz replasmam operasyonunda VTE’ııin önlenmesi, nonvalviiler atriyal

fıbrilasyonlıı (NVAF) hastalarda inme ve sistemik embolinin önlenmesi ve tekrarlayan DVT ve PE Önlenmesi için ELIQUIS dikkatli kullanılmalıdır;

- DVT tedavisi ve PE tedavisi için etkililik değişebileceğinden ELIQUIS kullanılmamalıdır.

Hemostazı etkileyen diğer tıbbi ürünler ile etkileşim

Altmış kanama riski nedeniyle, herhangi bir başka aııtikoagülan ile birlikte kullanım koııtrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3),

ELIQUlS’in antitrombosit ajanlarla eşzamanlı kullanımı kanama riskini arttırır (Bkz. Bölüm 4.5).

Hastalara, asetilsalİsilik asiti de içeren non-steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) eş zamanlı uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Cerrahi bir işlemin ardından, diğer tıoınbosit agregasyon iıılıibitörlerinin ELIQUIS ile eş zamanlı uygulanması tavsiye edilmez (Bkz. Bölüm 4.5).

Atriyal fibrilasyonu olan ve mono veya dual antitrombosit tedavisi gereken hastalarda, bu tedavi ELIQUIS ile birleştirilmeden önce potansiyel yararlar, potansiyel risklere karşı dikkatli şekilde değerlendirilmelidir.

Atriyal fibrilasyonu olan hastalara ilişkin bir klinik çalışmada; ASA’ıım eşzamanlı kullanımı, ELIQUIS ile majör kanama riskini yılda %1,8’deıı yılda %3.4’e arttırmıştır ve vaıfarin ile kanama riskini yılda %2.7’deııyılda %4.6’ya arttırmıştır. Bu klinik çalışmada, eşzamanlı dual antitrombosit tedavisinin kullanımı kısıtlıolmuştur (%2.1).

ASA veya ASA ile klopidogrel kombinasyonu alan, birden fazla kardiyak ve kardiyak olmayan komorbidite ile karakterize yüksek riskli post akut koroner sendromlu hastalara İlişkin bir klinik çalışmada, plaseboya(yılda %2.04) kıyasla ELIQUIS (yılda %5.13) için ISTH (Uluslararası Tıomboz ve Hemostaz Demeği)majör kanama riskinde anlamlı bir artış bildirilmiştir.

Akut iskemik inme tedavisinde trombolitik ajanların kullanımı

ELIQUIS uygulanan hastalarda akut iskemik inmenin tedavisi için trombolitik ajanların kullanımı ile ilgili deneyim oldukça sınırlıdır.

Prostetik kalp kapağı bulunan hastalar

Atıiyal fıbrasyonu olsun ya da olmasın, prostetik kalp kapağı bulunan hastalarda Eliquİsiiıı giivenlilik ve etkinliği çalışılmamıştır. Bu nedenle bu grup için Eliquis kullanımı tavsiye edilmez.

Cerrahi ve iııvaziv prosedürler

ELIQUIS, orta veya yüksek kanama riski bulunan elektif cerrahiden veya iııvaziv prosedürlerden en az 48 saat önce soıılandirılınalıdır, Bu prosedürler, klinik olarak anlamlı kanama olasılığının göz ardı edilemediğiveya kanama riskinin kabul edilemez olduğu girişimleri içerir.

ELIQUIS, düşük kanama riski bulunan elektif cerrahiden veya iııvaziv prosedürlerden en az 24 saat önce soıılandirılınalıdır. Bu prosedürler, söz konusu herhangi bir kanamanın minimum düzeyde olmasının, kritikbölgede olmamasının veya kolaylıkla kontrol altına alınmasının beklendiği girişimleri içerir,

Cerrahi veya iııvaziv prosedürler ertelenemiyorsa, kanama riskindeki artış dikkate alınarak uygun tedbirler alınmalıdır. Kanama riski, girişimin aciliyetine karşı değerlendirilmelidir.

İnvazİv veya cerrahi müdahale sonrası, klinik dunıınun uygun olduğu ve uygun hemeostazın sağlanabildiği en yakın zamanda ELIQUIS’e tekrar başlanmalıdır (kardiyoversiyon için Bkz. Bölüm 4.2).

Geçici olarak sonlandırma

Aktif kanama, elektif cerrahi veya invaziv prosedürler için ELIQUIS dahil aııtikoagülanlarm sonlandırılması, hastalarda yüksek tromboz riski oluşturur. Tedaviye ara verilmesinden kaçınılmalıdır veherhangi bir nedenle ELIQUIS ile antikoagiilasyonun geçici olarak sonlandırılması gerekiyorsa, mümkünolan en kısa sürede tedavi tekrar başlatılmalıdır.

Spinal/epidural anestezi veya ponksiyon

Nöroaksiyel anestezi (spinal/epidural anestezi) veya spinal/epidııral ponksiyon uygulandığında, tromboembolik komplikasyonların engellenmesi için antİtrombotik ajanlar ile tedavi edilmiş hastalar uzunstirelİ veya kalıcı paraliziye neden olabilecek epiduıal ya da spinal hematom gelişme riski altındadır. Buolaylara ilişkin risk, epidural kateterleriıı post operatif kullanımı veya hemostazı etkileyen tıbbi ürünlerin eşzamanlı kullanımı ile artabilir. İlk ELIQUIS dozundan en az 5 saat önce, epidural kateterler çıkartılmalıdır.Travınatik veya tekrarlanan epidural ya da spinal ponksiyon ile de risk artabilir. Hastalar nörolojik bozuklukbelirti ve semptomları açısından (ör. bacaklarda uyuşukluk veya zayıflık, bağırsak veya mesanedisfonksİyonu) sıklıkla izlenmelidir. Eğer nörolojik bozukluk görülürse, acilen tanı koyulması ve tedaviyebaşlanması gerekir. Nöroaksiyel girişim öncesi hekim, antikoagüle edilmiş hastalarda veya tromboprofilaksiiçin antikoagüle edilecek hastalarda olası yararlar ile riskleri değerlendirmelidir.

Intratekal veya epidural kateterlerle ELIQUIS uygulaması deneyimi bulunmamaktadır. Böyle bir ihtiyaç durumunda ve ELIQUIS’in genel farmakokinetik özelliklerine dayanarak; ELIQUIS’in son dozu ilekateterin çıkarılması arasında 20-30 saatlik bir zaman aralığı (ör. 2 x yarı ömür) geçmelidir ve kateterinçıkarılmasından önce en az bir doz atlanmalıdır. Sonraki ELIQUIS dozu, kateter çıkarıldıktan en az 5 saatsonra verilmelidir. Diğer antikoagülan ilaçlarla olduğu gibi; ııöroaksiyal blok ile deneyim sinirlidir veııöroaksiyai blok olduğunda ELIQUIS kullanılırken çok dikkatli olunması önerilmektedir.

Hemodiııamik olarak stabil olmayan PE hastalan veya tromboliz veya pıılmoner embolektomi gereken hastalar

Hemodiııamik olarak stabil olmayan veya tromboliz veya pıılmoner embolektomi uygulanabilecek PE’li hastalarda ELIQUIS’in giivenliliği ve etkililiği bilinmediğinden fiaksiyone olmamış heparine alternatifolarak ELIQUIS önerilmemektedir.

Aktif kanserli hastalar

Aktif kanseri olan hastalarda DVT tedavisinde, PE tedavisinde ve tekrarlayan DVT ve PE’ııin önlenmesinde ELIQUIS’in etkililiği ve giivenliliği gösterilmemiştir.

Kalça kırığı operasyonu

ELIQUIS, etkinlik ve gtivenliliğinin araştırılması amacıyla, kalça kırığı cerrahisine giren hastalardaki klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir. Bu nedenle, ELIQUIS bu hastalarda tavsiye edilmemektedir.

Laboratuvar parametreleri

Beklendiği gibi pıhtılaşma testleri {ör. PT, INR ve aPTT) ELIÇUIS’in etki mekanizması tarafından etkilenir. Beklenen terapötik dozda bu pıhtılaşma testlerinde görülen değişimler az olmakla birlikte yüksek derecededeğişkenlik göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.1).

Yardımcı maddelere ilişkin bilgiler

ELIQUIS laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyoıı problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 0.43 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olaıı hastalar ipin gözönünde bulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ELIQUIS!in araç veya makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur veya önemsiz düzeydedir.